Tjuvarnas nya metod – så upptäcker de om du är hemma

2024 07 19

I den inbrottsvåg som nu pågår använder tjuvarna en ny metod för att veta om de boende är hemma eller inte.

Sverige har drabbats av en lång rad inbrott den senaste tiden.

Stockholm är särskilt hårt drabbat.

Där tror man att det är en internationell liga som är verksam.

Samtidigt har brottsoffren och polis upptäckt att tjuvarna använder en särskild metod för att veta om tilltänkta brottsoffer är hemma eller inte.

”Alla var så oroliga”

När tjuvar bröt sig in i två lägenheter på Kungsholmen i Stockholm förra helgen, upptäckte de boende i huset någonting märkligt, rapporterar Aftonbladet.

Efter inbrotten undrade de boende hur tjuvarna kunde veta om de var hemma eller inte. Flera var oroliga för att tjuvarna spionerade på dem på något sätt.

– Alla var så oroliga över hur de hade valt sina offer, om de hade kollat Instagram eller hur de gjorde, hur visste de att de var bortresta? säger en boende i huset till tidningen.

”Ganska smart egentligen”

Men sedan upptäckte man vilken metod som tjuvarna hade använt för att veta om de boende var hemma eller inte.

Det upptäcktes genom att en av de boende gjorde en obehaglig upptäckt.

Lägenhetsdörrarna i huset hade alla en liten limsträng från dörren till karmen, uppger tidningen.

Om limsträngen är bruten så vet tjuvarna att den boende är hemma.

I annat fall kan man anta att den boende inte är hemma och att man därför kan bryta sig in i lägenheten.

– Det var ett ganska smart sätt att göra det på egentligen, säger den boende till tidningen.

Uppmanas vara uppmärksamma

Själva inbrotten i sig, i den uppmärksamma inbrottsvågen som främst har drabbat Stockholm, begås med hjälp av salpetersyra, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Men för att veta om de boende är hemma, märker tjuvarna alltså dörren med en limsträngd.

Polisen har bekräftat att tjuvarna använder den här metoden.

De markerar dörrarna och återvänder sedan någon dag senare för att se om märkena är kvar.

– På något sätt vill de veta att folk inte är hemma, säger Monica Krüger vid gränspolisen i Stockholm till DN.

– Det verkar vara det här tillvägagångssättet som används i Sverige, tillägger hon.

Polisen uppmanar därför boende att vara uppmärksamma på konstiga märker på dörrarna, enligt tidningen.

Foto: Tim Bish

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen