JUST NU: Tio ryska spioner i Sverige – Statsministern uppmanas agera omgående

2022 03 19

Rysslands diktator har tiotalet ryska spioner på plats i Sveriges huvudstad och nu måste S-regeringen agera för att utvisa dem snarast.

Det kräver Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som känner stor oro för den skada spionerna kan åsamka Sverige.

Rysslands ambassad

Det handlar om personer vid Rysslands ambassad i Stockholm som tituleras diplomater men som i själva verket jobbar som spioner åt Putinregimen.

– Vi vet enligt Säkerhetspolisen att upp till en tredjedel av de diplomater som finns i Stockholm från den ryska ambassaden är underrättelseofficerare, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson På Jonsson till TV4.

Ett hot mot Sverige

– De utgör ett hot mot vår politiska, ekonomiska och militära säkerhet, säger Pål Jonsson (M).

S-regeringen har ännu inte agerat i frågan och ligger därmed efter flera andra EU-länder som redan har utvisat en rad ryska diplomater.

Flera EU-länder

Det handlar om Estland, Lettland, Litauen och Bulgarien som totalt utvisar 20-talet ryska spioner.

USA och Slovakien har också utvisat ryska spioner och fler länder väntas följa efter.

Skadar Sverige

Moderaterna understryker att de ryska spionerna skadar Sverige som land på flera olika plan.

Partiets försvarspolitiska talesperson vill nu att statsminister Magdalena Andersson (S) inte bara utvisar spionerna från Sverige utan även arbetar för att EU agerar gemensamt för att utvisa alla ryska spioner som härjar inom unionen.

Hela EU bör utvisa

– Vår uppfattning är nu att Sverige inom EU nu bör lyfta att alla 27 medlemsländerna utvisar de diplomater som faktiskt är underrättelseofficerare inom hela EU, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Pål Jonsson till TV4.

Mycket allvarligt läge

– Det vore en kraftfull respons och en helt nödvändigt åtgärd i ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge, framhåller han.

Bör agera omgående

Moderaterna med partiledare Ulf Kristersson i spetsen framhåller att Sveriges regering måste agera omgående.

– Det är en säkerhetsrisk Sverige inte kan ta. Nu måste spionerna omedelbart lämna landet, kräver Moderaterna.

Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag,

Text: Redaktionen