Tillverkaren av Jetline gör uttalande

2023 07 01

Det tyska företaget som tillverkat Jetline kommenterar nu tragedin.

Efter att en person omkommit och flera skadats i en allvarlig olycka på berg-och dalbanan Jetline på Gröna Lund har säkerheten på nöjesparken ifrågasatts.

Parken är för närvarande stängd och utredningar pågår för att försöka fastställa exakt vad det är som hänt.

Det tyska bolaget Zierer har tillverkat Jetline, och kommenterar nu den tragiska olyckan.

– Vi står självfallet till förfogande till alla aktörer som utreder i fallet och bidrar med den information vi har, säger marknadschef Marina Ernst-Weiderer till Aftonbladet.

“Inte jämförbar”

Zierer understryker att de uttrycker sympati med alla drabbade.

Vidare menar företaget att Jetline tillverkades för 35 år sedan och att ”Jetlines konstruktion och tekniska utformning inte är jämförbar med dagens berg- och dalbanor”.

Jetline är med sina 35 år en av de äldsta berg-och dalbanorna i Sverige, och tillverkningen ser annorlunda ut idag i jämförelse med då.

Spårade ur

Det var den 25 juni som tragedin ägde rum på Gröna Lund.

Den främre delen av tåget på attraktionen Jetline spårade delvis ur, en person har dött och flera skadades i olyckan.

– För oss på Gröna Lund, och framförallt för de drabbade och deras närstående, kommer det alltid att finnas ett före och ett efter den 25 juni. Vi är många som är förkrossade över den fruktansvärda olyckan, förklarar Gröna Lund.

Stillsam stund

Parken håller fortsatt stängt efter olyckan, men på måndag kommer det att finnas möjlighet att “besöka parken i stillhet”.

– Måndag 3 juli kl.15.00-19.00 öppnar Gröna Lund dörrarna och blir en promenadpark för alla som vill besöka parken i stillhet. Inga attraktioner, spel eller försäljningsställen kommer att vara i gång. 

Kan ta tid

Haverikommissionen har inlett en utredning om händelsen, men menar att den kan ta upp till ett år.

– Vi tittar aldrig på frågor om skuld och ansvar, vi bedömer orsaken till en händelse, säger John Ahlberk, generaldirektör vid haverikommissionen, till SVT.

– Syftet är alltid att ta reda på vad som hänt för att förhindra att något liknande händer igen.

Foto: Gröna Lund

Text: Redaktionen