Till kraftigt angrepp mot S-MP-regeringen efter att två barn skjutits

2021 07 20

– Barn skjuts i vårt land och vad gör du och regeringen? Vänder er på andra sidan i hängmattan?

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström går till hård attack mot justitieminister Morgan Johansson (S) och Regeringen Löfven efter att två små barn skjutits i Stockholm.

– Det här sker på din vakt Morgan Johansson. Barn skjuts i vårt land och vad gör du och regeringen? Vänder er på andra sidan i hängmattan?, framför Tobias Billström nu på förmiddagen efter att det står klart att ett barn i förskoleåldern och ett i lågstadieåldern fallit offer för skjutningen utanför rikets huvudstad i går kväll.

Viktigt att lagföra

Morgan Johansson (S) har inte besvararat Moderaternas uttalande men inrikesminister Mikael Damberg (S) har uttalat sig till TT enligt flera medier.

– Polismyndigheten har ett väl inarbetat arbetssätt vid händelser av det här slaget och ett stort antal resurser är på plats. Nu är det viktigt att den eller de som är ansvariga för detta meningslösa våld lagförs. Barn ska alltid kunna känna sig trygga i vårt samhälle, säger Damberg (S).

ANALYS

Moderaternas nya angrepp mot S-MP-regeringen är ett av de hårdaste angreppen hittills och signalerar tydligt att de två statsministerkandidat-partierna står mycket långt ifrån varandra i frågan och att det blir en av de största frågorna för Moderaterna inför valet.

Haft 8 år på sig

Moderaterna lär peka på att Socialdemokraterna haft 8 år på sig att hantera brottsligheten vilket gör det svårare för S-MP-regeringen att vinna väljarnas förtroende i frågan.

Regeringen Löfven kan å sin sida väntas kraftsamla för att försöka vända opinionen till S fördel när det brottsligheten. En framgångsrikare väg för S är sannolikt att jobba för att helt andra frågor blir huvudfrågor i valet. 

Fajt om debatten

Valet 2022 kommer till stor del bli en fajt om vilka frågor som ska stå högst upp bland väljarna och samhällsdebatten: 

🔵 Till M:s starkaste frågor hör brottsligheten och minskad invandring.

🔴 Till S starkaste frågor hör kampen mot privatiseringar och satsningar på sjukvården/äldreomsorgen.

Samtidigt kan den sida om vinner valet 2022 vara den sida som lyckas hantera sin svagaste fråga på bästa sätt. Om S-MP-sidan kan öka sitt förtroende avseende brottsligheten eller M-sidan få upp sitt förtroende avseende sjukvården så kan de leda till seger i valet.

[yop_poll id="371"]