Tidöpartierna kallar upp SIDA – ”graverande uppgifter”
2024 09 05
Biståndsmyndigheten Sida anklagas för att ha ”saboterat” för Tidöregeringen i samband med maktövertagandet 2022.
Sidas dåvarande generaldirektör Carin Jämtin tecknade två långtgående avtal med två civila biståndsorganisationer den 16 och 20 december 2022, rapporterar SvD.
Avtalen undertecknades endast några dagar innan regeringen uppmanade organisationen att avstå från att teckna några nya avtal. Det framgår av ett regleringsbrev (ett regeringsbeslut som årligen utfärdas för att styra myndigheters verksamheter) som klubbades igenom den 22 december.
Peter Wennblad, ledarskribent på SvD, beskriver det som ett ”sabotage” mot Tidöregeringen, som gick till val på att lägga om biståndspolitiken. Wennblad uppmärksammar att Sidas nya avtal sträcker sig över hela mandatperioden.
– Formellt bröt Sida inte mot regleringsbrevet i och med Carin Jämtins beslut. Besluten var, enligt mina källor på Utrikesdepartementet, fortfarande uppenbart i strid med vad som förväntas av en myndighetschef, skriver han.
Kallar upp Sida
Nu reagerar regeringen och SD på uppgifterna.
Tidöpartierna kommer att kalla Sida till utrikesutskottet, uppger Sverigedemokraterna i ett pressutskick.
– De graverande uppgifterna måste redas ut och hanteras därefter. Vi kan aldrig acceptera att myndighetschefer driver egna politiska agendor och att det saknas rutiner för att så inte ska kunna ske, skriver partiet och tillägger:
– Därför är Tidöpartierna nu överens om att kalla Sida till utskottet för att svara på frågor om hur hanteringen under Carin Jämtin gick till.
”Uppenbara frågetecken”
Aron Emilsson (SD), ordförande i utrikesutskottet, kommenterar beskedet.
– Sverigedemokraterna och regeringspartierna har varit tydliga i sin kommunikation om hur biståndspolitiken ska läggas om. Att en myndighetschef då tar beslut om att aktivt försvåra för regeringen och Sverigedemokraterna i strid med nya regleringsbrev måste ses som anmärkningsvärt. Att det därtill sker till favör för organisationer som står arbetarrörelsen nära är ytterligare försvårande omständigheter, säger han.
– Här finns uppenbara frågetecken kring hur dessa beslut kunde fattas och genomföras. Vi måste reda ut i detalj om allvarliga felaktigheter eller politiska ställningstaganden har gjorts efter personliga premisser.
Foto: H. Ellgaard
Text: Redaktionen