JUST NU: Tidiga siffror från ungerska valet

2022 04 03

Viktor Orban ser enligt de tidiga siffrorna ut att bli omvald som premiärminister i Ungern för ytterligare en mandatperiod.

Det indikerar de första siffrorna från valresultatet i helgens val.

Sex oppositionspartier enades

Högernationalisten Orban har varit pressad under valkampanjen då Ungerns sex ledande oppositionspartier gått samman och enats om en gemensam valsedel för att försöka vinna valet och besegra landets kontroversiella regeringschef som är känd för att flörta öppet och ihärdigt med Rysslands diktator.

Liberalkonservativ

Oppositionens motkandidat mot Orban är liberalkonservativa och EU-vänliga Peter Marki-Zay som är borgmästare i staden Hódmezővásárhely med närmare 50 000 invånare i södra Ungern.

Det har varit jämnt i mätningarna mellan Orbans högernationalistiska och Putinvänliga parti Fidesz och oppositionens gemensamma vallista.

Efter att kriget i Ukraina bröt ut har dock Orban fått en ledning i mätningarna då han kampanjat som garanten för fortsatt fred. Oppositionen har å sin sida utmålat Orban som Putins lakej.

Första siffrorna

TV-kanalen RTL Klub har presenterat en preliminär undersökning som ger Orbáns parti Fidesz 49 procent vilket motsvarar 121 mandat av total 199 mandat i Ungerns parlamentet. Oppositionen får 41 procent vilket motsvarar 77 mandat i mätningen som alltså indikerar att Orban blir omvald.

Säkrare besked kl 21

Mätningen är inofficiell och bedöms vara behäftad med betydande osäkerhet.

Mer säkra siffror väntas först omkring klockan 21.00.

Foto: Viktor Orban, Fidesz

Text: Redaktionen