Terrorkvinnor till Sverige – ANALYS: Väldigt obehagligt

2021 09 09

I dag söndag väntas tre terrorkvinnor från IS i Syrien landa i Sverige.

Enligt uppgift till SR handlar det om tre kvinnor och åtta barn.

– De är ångerfulla men vill samtidigt upprätthålla sin muslimska identitet, som de säger. De försöker uppfostra sina barn enligt islam. De anser sig missförstådda och säger till mig att de inte utgör något hot, säger Sveriges Radio utrikeskorrespondent Cecilia Uddén.

Ska mötas av Säpo

Enligt Center mot våldsbejakande extremism ska kvinnorna mötas av polis och förhöras vid ankomsten till Arlanda uppger TT enligt Aftonbladet. Även Säpo och socialtjänsten ska möta terrorkvinnorna.

Kan få leva i frihet i Sverige

Aftonbladet rapporterar att det finns kritik mot att kvinnorna kan komma att få leva ett liv i frihet i Sverige trots att de tillhört en av världens mest brutala terrorgrupper. Fem förundersökningar om krigsbrott mot IS-kvinnor som återvänt till Sverige de senaste två åren har lagts ned i brist på bevis. SVT uppger att de ska utredas för krigsbrott men när de anslöt sig till IS hade Sveriges nya lag som förbjuder samröre med terrororganisationer inte trätt i kraft.

Dumpar sina mobiltelefoner

– Flera utredningar har redan lagts ner. Mycket har att göra med att de inte har behållit sina mobiler och så vidare. Det handlar om att kunna hitta fotobevis som kan användas i en rättegång, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

SVT uppger att administrationen i norra Syrien klassar kvinnorna som ett säkerhetshot på grund av deras ännu starka koppling med Islamiska staten. De anklagas för medverkan till folkrättsbrott. En av kvinnorna anklagas för att ha rekryterat unga kvinnor från Västsverige till IS rapporterar SVT.

Finns ingen quick-fix

TT har ställt frågan till Center mot våldsbejakande extremisms chef Jonas Trolle om Sverige har verktyg avseende program för avradikalisering.

– Det är ingenting som låter sig göras snabbt och det beror också på hur pass radikaliserade människor är. Det finns ingen quick-fix, framhåller Trolle.

ANALYS

Detta handlar om terrorgruppen IS – en av världens värsta tänkbara terrorgrupper som genomfört helt ofattbara brott mot oskyldiga människor. Det är så hemska brott att man kan inte ens tänka på dem utan att må dåligt. En rad rapporter klarlägger att de kvinnliga IS-terroristerna hade en mycket viktig roll i terrorgruppens aktiviteter.

Sveriges statsminister Stefan Löfven tog del av IS grymheter mot utsatta kvinnor – det mest vedervärdiga han någonsin hade läst sa han.

Alldeles förfärligt

Att dessa terrorister nu ser ut att få leva fritt i Sverige är något som en majoritet av svenska folket torde uppfatta som alldeles förfärligt, sjukt och obehagligt. För att inte tala om de som flydde från terroristerna. Kvinnorna uppger till Sveriges Radio att de är ångerfulla. Ångerfulla? Att bidra till fruktansvärda massmord, tortyr och gräsligheter mot mänskligheten är inget man kan ångra i efterhand.

Foto: Wilson Center, isis video maj 2020

[yop_poll id="597"]