Terrorkvinnor till Sverige – ANALYS: Väldigt obehagligt

2021 09 09

I dag söndag väntas tre terrorkvinnor från IS i Syrien landa i Sverige.

Enligt uppgift till SR handlar det om tre kvinnor och åtta barn.

– De är ångerfulla men vill samtidigt upprätthålla sin muslimska identitet, som de säger. De försöker uppfostra sina barn enligt islam. De anser sig missförstådda och säger till mig att de inte utgör något hot, säger Sveriges Radio utrikeskorrespondent Cecilia Uddén.

Ska mötas av Säpo

Enligt Center mot våldsbejakande extremism ska kvinnorna mötas av polis och förhöras vid ankomsten till Arlanda uppger TT enligt Aftonbladet. Även Säpo och socialtjänsten ska möta terrorkvinnorna.

Kan få leva i frihet i Sverige

Aftonbladet rapporterar att det finns kritik mot att kvinnorna kan komma att få leva ett liv i frihet i Sverige trots att de tillhört en av världens mest brutala terrorgrupper. Fem förundersökningar om krigsbrott mot IS-kvinnor som återvänt till Sverige de senaste två åren har lagts ned i brist på bevis. SVT uppger att de ska utredas för krigsbrott men när de anslöt sig till IS hade Sveriges nya lag som förbjuder samröre med terrororganisationer inte trätt i kraft.

Dumpar sina mobiltelefoner

– Flera utredningar har redan lagts ner. Mycket har att göra med att de inte har behållit sina mobiler och så vidare. Det handlar om att kunna hitta fotobevis som kan användas i en rättegång, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

SVT uppger att administrationen i norra Syrien klassar kvinnorna som ett säkerhetshot på grund av deras ännu starka koppling med Islamiska staten. De anklagas för medverkan till folkrättsbrott. En av kvinnorna anklagas för att ha rekryterat unga kvinnor från Västsverige till IS rapporterar SVT.

Finns ingen quick-fix

TT har ställt frågan till Center mot våldsbejakande extremisms chef Jonas Trolle om Sverige har verktyg avseende program för avradikalisering.

– Det är ingenting som låter sig göras snabbt och det beror också på hur pass radikaliserade människor är. Det finns ingen quick-fix, framhåller Trolle.

ANALYS

Detta handlar om terrorgruppen IS – en av världens värsta tänkbara terrorgrupper som genomfört helt ofattbara brott mot oskyldiga människor. Det är så hemska brott att man kan inte ens tänka på dem utan att må dåligt. En rad rapporter klarlägger att de kvinnliga IS-terroristerna hade en mycket viktig roll i terrorgruppens aktiviteter.

Sveriges statsminister Stefan Löfven tog del av IS grymheter mot utsatta kvinnor – det mest vedervärdiga han någonsin hade läst sa han.

Alldeles förfärligt

Att dessa terrorister nu ser ut att få leva fritt i Sverige är något som en majoritet av svenska folket torde uppfatta som alldeles förfärligt, sjukt och obehagligt. För att inte tala om de som flydde från terroristerna. Kvinnorna uppger till Sveriges Radio att de är ångerfulla. Ångerfulla? Att bidra till fruktansvärda massmord, tortyr och gräsligheter mot mänskligheten är inget man kan ångra i efterhand.

Foto: Wilson Center, isis video maj 2020

[yop_poll id="597"]

Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen