JUST NU: Terrorhotet mot Sverige ökar

En undergrupp till Säkerhetspolisen rapporterar om ett ökat terrorhot mot Sverige från personer som sympatiserar med våldsbejakande högerextremism.

2022 04 21

Idag offentliggörs en helårsbedömning av hur hotet för terrordåd mot Sverige bedöms 2022. 

Den samlade bedömningen är att hotet har ökat under de senaste åren, och troligen kan öka ytterligare, rapporterar Sveriges Radio.

Trolig risk

Hotet bedöms ligga på en trea på en femgradig skala, vilket innebär att det finns trolig risk för att ett attentat kan ske. 

Bakom bedömningen står Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, en grupp placerad hos Säkerhetspersonalen med personal bland annat från Försvarets radioanstalt (FRA) och militären.  

“Uppåtgående trend”

– Tittar man på Sverige kan man se en troligt uppåtgående trend gällande terrorattentat från individer som har tagit till sig en våldsbejakande högerextremistisk ideologi. Vår bedömning är att under 2022 kommer den här trenden troligen stabiliseras och till och med möjligen öka något, säger Ethel Limén, chef på NCT, till SR.

Enskilda individer

Enligt rapporten är det mest sannolikt att ett terrordåd utförs av en enskild person som agerar självständigt, alternativt i mindre grupp, och med enklare medel.

Islamistisk terrorhot svalnat

NCT meddelar också att det islamistiska terrorhotet svalnat sedan IS förlorade sitt kalifat. Däremot varnar myndigheten för att grupper som just IS eller al-Qaida fortfarande kan fungera som inspiration för nya dåd.

I synnerhet om Sverige förknippas med händelser som anses kränkande för muslimer.

Kan blossa upp igen

Efter påskhelgens koranbränningar på flera platser i Sverige av Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs tyder mycket på att det är en händelse som har lett till just sådana uppfattningar i andra länder.

I Irans huvudstad Teheran samlades demonstranter häromdagen för att protestera mot svenska regeringen utanför Sveriges ambassad i staden.

Uppviglade till våld

Bland annat ropades slagord som “De som förolämpar koranen måste fördömas”, rapporterar Dagens Nyheter.

Tidningen har också avslöjat att utländska konton från arabländer bidragit till att uppvigla till våld på sociala medier i samband med påskkravallerna.

Irak varnade Sverige

Nyheterna om koranbränningarna i Sverige har spridits över hela världen. Flera länder i Mellanöstern, bland annat Saudiarabien och Egypten, har enligt Svenska Dagbladet fördömt händelserna.

Irak kallade i söndags även till möte vid den svenska ambassaden i Bagdad och varnade för att bränningarna riskerar allvarliga följder för Sverige och dess relation till muslimska länder.

Foto: SÄPO

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen