JUST NU: Terrorhotet mot Sverige ökar

En undergrupp till Säkerhetspolisen rapporterar om ett ökat terrorhot mot Sverige från personer som sympatiserar med våldsbejakande högerextremism.

2022 04 21

Idag offentliggörs en helårsbedömning av hur hotet för terrordåd mot Sverige bedöms 2022. 

Den samlade bedömningen är att hotet har ökat under de senaste åren, och troligen kan öka ytterligare, rapporterar Sveriges Radio.

Trolig risk

Hotet bedöms ligga på en trea på en femgradig skala, vilket innebär att det finns trolig risk för att ett attentat kan ske. 

Bakom bedömningen står Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, en grupp placerad hos Säkerhetspersonalen med personal bland annat från Försvarets radioanstalt (FRA) och militären.  

“Uppåtgående trend”

– Tittar man på Sverige kan man se en troligt uppåtgående trend gällande terrorattentat från individer som har tagit till sig en våldsbejakande högerextremistisk ideologi. Vår bedömning är att under 2022 kommer den här trenden troligen stabiliseras och till och med möjligen öka något, säger Ethel Limén, chef på NCT, till SR.

Enskilda individer

Enligt rapporten är det mest sannolikt att ett terrordåd utförs av en enskild person som agerar självständigt, alternativt i mindre grupp, och med enklare medel.

Islamistisk terrorhot svalnat

NCT meddelar också att det islamistiska terrorhotet svalnat sedan IS förlorade sitt kalifat. Däremot varnar myndigheten för att grupper som just IS eller al-Qaida fortfarande kan fungera som inspiration för nya dåd.

I synnerhet om Sverige förknippas med händelser som anses kränkande för muslimer.

Kan blossa upp igen

Efter påskhelgens koranbränningar på flera platser i Sverige av Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs tyder mycket på att det är en händelse som har lett till just sådana uppfattningar i andra länder.

I Irans huvudstad Teheran samlades demonstranter häromdagen för att protestera mot svenska regeringen utanför Sveriges ambassad i staden.

Uppviglade till våld

Bland annat ropades slagord som “De som förolämpar koranen måste fördömas”, rapporterar Dagens Nyheter.

Tidningen har också avslöjat att utländska konton från arabländer bidragit till att uppvigla till våld på sociala medier i samband med påskkravallerna.

Irak varnade Sverige

Nyheterna om koranbränningarna i Sverige har spridits över hela världen. Flera länder i Mellanöstern, bland annat Saudiarabien och Egypten, har enligt Svenska Dagbladet fördömt händelserna.

Irak kallade i söndags även till möte vid den svenska ambassaden i Bagdad och varnade för att bränningarna riskerar allvarliga följder för Sverige och dess relation till muslimska länder.

Foto: SÄPO

Text: Redaktionen