Terrorhot mot flera städer runt om i Europa

2023 12 24

En terrorcell ska ha planerat attacker på flera håll på kontinenten.

Inför jul-och nyårshelgen har säkerhetstjänsten i flera olika europeiska länder uppgifter om att en islamistisk terrorcell har planerat attacker.

Polisen i de berörda länderna har höjt säkerhetsnivån för att bemöta hotet och har även börjat gripa människor.

Flera platser som kan betraktas som måltavlor bevakas nu, och polisen arbetar intensivt med situationen.

Det rapporterar tyska Bild.

Europeiska huvudstäder

Det är under jul-och nyårshelgen som säkerhetstjänsten fått indikationer på att det finns anledning att tro att terrorhot planerats.

Bland de städer som pekas ut är Köln, Wien och Madrid.

Polisen i både Köln och Wien har höjt säkerhetsnivån för att kunna bemöta hoten.

Har börjat gripa

På flera platser har polisen påbörjat gripanden och bevakar även vissa platser extra hårt.

Bland möjliga måltavlor där säkerheten nu höjs finns katedralen Kölner Dom och en kyrka i Wien.

– Myndigheter kommer ta hänsyn till allt i kväll för att garantera säkerheten för katedralbesökarna på julafton, säger polischef Michael Esser enligt DW.

Samtidigt har myndigheter i Wien uppmanat besökare att inte bära väskor och inte komma för tidigt till kyrkan.

Greps i flera länder

För knappt två veckor sedan genomfördes gripanden i Tyskland, Danmark och Nederländerna i samband med misstänkta terrorhot.

Det ska då ha handlat om planer på att attackera judiska institutioner i åtminstone tre europeiska länder.

– Vi måste göra allt vi kan för att se till att judar i vårt land inte behöver frukta för sin säkerhet igen, sade den tyska justitieministern Marco Buschman enligt Reuters.

Danskt uttalande

I samband med hotet uttalade sig den danske premiärministern Mette Frederiksen om situationen.

– Det är naturligtvis, när det gäller Israel och Gaza, helt oacceptabelt att någon för in en konflikt från någon annanstans i världen i det danska samhället.

Den danska polisen har tidigare sagt att man ökat närvaron kring judiska institutioner i bland annat Köpenhamn.

Foto: C. Hanson

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen