Telenor har problem – går inte att ringa på flera timmar

2024 03 22

Ett av Sveriges största telekombolag har fått omfattande problem på fredagsmorgonen.

Det är problem med att både ringa och ta emot samtal för användare hos Telenor.

Telenor bekräftar

– Just nu har vi problem i vårat mobilnät vilket innebär att det kan vara problem att ringa och ta emot samtal.

Det bekräftar företaget på sin hemsida och tillägger:

– Vi jobbar på att försöka lösa problemet så fort vi kan.

Gäller flera timmar framåt

På sociala medier har kunder redan börjat reagera på besvären.

– Exakt på sekunden jag skulle ringa KS så har Telenor problem, uttrycker en besviken kund på X, tidigare Twitter.

Enligt företaget själva kom de första rapporterna om problemet redan strax efter klockan 06 på morgonen.

Och de förväntas pågå större delen av förmiddagen.

Vid 08-tiden är prognosen att Telenor ska ha löst problemen klockan 10.14 – fyra timmar efter driftstörningarna började.

Den prognosen sköts på förmiddagen fram till 13.30.

– Efter vissa åtgärder fungerar det i stor utsträckning nu men vi ser fortsatt vissa problem som vi jobbar vidare med, informerar Telenor.

1177 påverkas

Det är inte bara privatkunder som har drabbats av de plötsliga teknikproblemen.

Även sjukvårdsupplysningen 1177 är påverkad eftersom man använder Telenor som operatör, bekräftar region Stockholm för Aftonbladet.

Det fungerar fortfarande att ringa 112 och det går också att messa eller använda datasamtal, det vill säga Whatsapp, Messenger eller liknande tjänster, framhåller Telenors presschef Boel Bengtsson för tidningen.

Kommuner tillhör också skaran som drabbats. Vara kommun i Västra Götaland är en av dem.

På grund av en stor driftstörning hos Telenor går det inte att ringa till oss just nu, framhåller kommunen på Facebook.

Det går inte heller att ringa ut från de telefoner som tillhör Vara kommun.

Fakta Telenor Sverige AB:

  • Täcker 99,9 procent av Sveriges befolkning
  • Tillhandahåller 3 miljoner mobilabonnemang
  • 700 000 fiber- och bredbandskunder
  • 500 000 tv-kunder
  • Omsätter 12,6 miljarder kronor
  • Cirka 1 600 anställda
  • Totalt 209 miljoner abonnenter i Norden och Asien
  • Hela Telenorkoncernen omsätter cirka 80 miljarder norska kronor
  • Noterade på Oslo Börs

Källa: Telenor

Foto: Sarah B

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen