JUST NU: Telefonsamtal avslöjar Rysslands och Kinas planer

2022 06 15

Den kinesiska diktatorn Xi Jinping kommer att fortsätta att backa Vladimir Putins Ryssland.

Det var kontentan av ett telefonsamtal som ska ha ägt rum diktatorerna emellan idag, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till statliga medier i Kina.

Erbjuder stöd

– [Kina är] villigt att fortsätta att erbjuda ömsesidigt stöd (till Ryssland) i frågor som rör kärnintressen och stora bekymmer som suveränitet och säkerhet, skriver det kinesiska statliga TV-bolaget CCTV Xi.

Gamla vänner

Xi Jinping har tidigare beskrivit Putin som en “gammal män” och samtalet, som skedde på den kinesiska presidentens 69-årsdag, är det andra som rapporteras mellan de två diktatorerna sedan Ryssland inledde sitt brutala anfallskrig mot grannlandet Ukraina. 

Under kriget har Kina vägrat att fördöma invasionen och misstänks ha förstört västliga sanktioner samt vapenförsäljningar till det krigsdrabbade landet, uppger AFP.

Kinas nya besked om framtiden

Enligt kinesiska medier hyllar nu Xi Jinping relationen med Ryssland och låter meddela att Beijing nu kommer att “intensifiera den strategiska samordningen mellan de två länderna”.

Kinas president uppger att landet står redo att både “stärka kommunikationen och samordningen” med Ryssland i internationella frågor och “driva den internationella ordningen och den globala styrningen mot en mer rättvis och rimlig utveckling”, säger han.

Ryssland sträckte ut handen

Det kinesiska beskedet kommer ett par veckor efter att Ryssland sträckt ut handen mot just Kina och meddelat att man vill stärka de redan starka banden länderna emellan. Inte minst ekonomiskt.

– Nu när västvärlden har intagit en ”diktatorisk inställning” kommer våra ekonomiska band med Kina att växa ännu snabbare, sa Lavrov på en pressträff i Moskva, rapporterar CNN med hänvisning till ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet.

Ökad distansering från väst

Ett ökat samarbete mellan de två diktaturerna skulle kunna göra Ryssland mindre beroende av väst, som mer eller mindre isolerat Putin med sanktioner sedan 24 februari.

– Om de (västländerna) vill återuppta förbindelser, så kommer vi allvarligt överväga om vi behöver det eller inte, säger Lavrov samtidigt som han betonade att Ryssland kommer att fokusera på att utveckla samarbetet med Kina, rapporterar Reuters.

Största handelspartnern

Kina är Rysslands enskilt största handelspartner. 

Förra året uppgick handelsvolymerna till 147 miljarder dollar, en ökning med mer än 30 procent jämfört med året innan, skriver AFP och hänvisar till kinesisk tulldata.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen