JUST NU: Telefonsamtal avslöjar Rysslands och Kinas planer

2022 06 15

Den kinesiska diktatorn Xi Jinping kommer att fortsätta att backa Vladimir Putins Ryssland.

Det var kontentan av ett telefonsamtal som ska ha ägt rum diktatorerna emellan idag, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till statliga medier i Kina.

Erbjuder stöd

– [Kina är] villigt att fortsätta att erbjuda ömsesidigt stöd (till Ryssland) i frågor som rör kärnintressen och stora bekymmer som suveränitet och säkerhet, skriver det kinesiska statliga TV-bolaget CCTV Xi.

Gamla vänner

Xi Jinping har tidigare beskrivit Putin som en “gammal män” och samtalet, som skedde på den kinesiska presidentens 69-årsdag, är det andra som rapporteras mellan de två diktatorerna sedan Ryssland inledde sitt brutala anfallskrig mot grannlandet Ukraina. 

Under kriget har Kina vägrat att fördöma invasionen och misstänks ha förstört västliga sanktioner samt vapenförsäljningar till det krigsdrabbade landet, uppger AFP.

Kinas nya besked om framtiden

Enligt kinesiska medier hyllar nu Xi Jinping relationen med Ryssland och låter meddela att Beijing nu kommer att “intensifiera den strategiska samordningen mellan de två länderna”.

Kinas president uppger att landet står redo att både “stärka kommunikationen och samordningen” med Ryssland i internationella frågor och “driva den internationella ordningen och den globala styrningen mot en mer rättvis och rimlig utveckling”, säger han.

Ryssland sträckte ut handen

Det kinesiska beskedet kommer ett par veckor efter att Ryssland sträckt ut handen mot just Kina och meddelat att man vill stärka de redan starka banden länderna emellan. Inte minst ekonomiskt.

– Nu när västvärlden har intagit en ”diktatorisk inställning” kommer våra ekonomiska band med Kina att växa ännu snabbare, sa Lavrov på en pressträff i Moskva, rapporterar CNN med hänvisning till ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet.

Ökad distansering från väst

Ett ökat samarbete mellan de två diktaturerna skulle kunna göra Ryssland mindre beroende av väst, som mer eller mindre isolerat Putin med sanktioner sedan 24 februari.

– Om de (västländerna) vill återuppta förbindelser, så kommer vi allvarligt överväga om vi behöver det eller inte, säger Lavrov samtidigt som han betonade att Ryssland kommer att fokusera på att utveckla samarbetet med Kina, rapporterar Reuters.

Största handelspartnern

Kina är Rysslands enskilt största handelspartner. 

Förra året uppgick handelsvolymerna till 147 miljarder dollar, en ökning med mer än 30 procent jämfört med året innan, skriver AFP och hänvisar till kinesisk tulldata.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen