JUST NU: Tar över efter kaotiska scener

2023 01 07

Republikanen Kevin McCarthy har valts till ny talman i representanthuset.

Det amerikanska representanthuset har till slut fått sin nye talman efter en tids osäkerhet.

15 försök krävdes innan det att Kevin McCarthy röstades fram, detta efter bråk och konfrontationer i kammaren.

Efter att ha övertalat partikamrater som tidigare varit tveksamma till honom landade han på 216 röster, uppger CNN.

Den kaotiska omröstningen har pågått i fyra dagar vilket innebär att det är den längsta omröstningen i den amerikanska kongressen sedan 1859.

Biden gratulerar

Den amerikanske presidenten Joe Biden riktar tillsammans med sin fru gratulationer mot USA:s nye talman.

– Jill och jag gratulerar Kevin McCarthy för vinsten i talmansvalet. Som jag sa efter mellanårsvalet är jag beredd att arbeta med republikaner när jag kan och väljarna har gjort det tydligt att de förväntar sig att republikaner är beredda att arbeta med mig också. Nu när ledarskapet i representanthuset har bestämts så är det dags för den processen att inledas, menar Biden.

Trump kommenterar

Den tidigare presidenten Donald Trump gratulerar även han den nya talmannen.

– Processen med att välja en ny talman, så galet som det är, har gjort det mycket större och viktigare än om det hade utförts det konventionella sättet. Grattis till Kevin McCarthy och vårt STORA republikanska parti, meddelar Trump via appen Truth Social.

Trump uppges ha varit involverad i processen och haft sista minuten-samtal med republikanerna Andy Biggs och Matt Gaetz.

“Enkelt, va?”

Den nye talmannen yttrade till sin demokratiske motståndare Hakeem Jeffries att deras politiska olikheter må vara stora, men aldrig personliga, uppger NBC.

– Det där var enkelt, eller hur? Min far sa alltid till mig att det inte handlar om hur man börjar, utan om hur man avslutar. Nu måste vi avsluta starkt för det amerikanska folket, säger McCarthy.

“Kan bli en mardröm”

Chuck Schumer, ledamot i den amerikanska senaten, är tveksam till utnämnandet av McCarthy som talman.

– Talman Kevin McCarthys drömjobb kan bli en mardröm för det amerikanska folket. För att få rösterna kapitulerade han inför krav från ytterkanterna i det republikanska partiet, menar Schumer.

Foto: C Glebova

Text: Redaktionen