JUST NU: Tar över efter kaotiska scener

2023 01 07

Republikanen Kevin McCarthy har valts till ny talman i representanthuset.

Det amerikanska representanthuset har till slut fått sin nye talman efter en tids osäkerhet.

15 försök krävdes innan det att Kevin McCarthy röstades fram, detta efter bråk och konfrontationer i kammaren.

Efter att ha övertalat partikamrater som tidigare varit tveksamma till honom landade han på 216 röster, uppger CNN.

Den kaotiska omröstningen har pågått i fyra dagar vilket innebär att det är den längsta omröstningen i den amerikanska kongressen sedan 1859.

Biden gratulerar

Den amerikanske presidenten Joe Biden riktar tillsammans med sin fru gratulationer mot USA:s nye talman.

– Jill och jag gratulerar Kevin McCarthy för vinsten i talmansvalet. Som jag sa efter mellanårsvalet är jag beredd att arbeta med republikaner när jag kan och väljarna har gjort det tydligt att de förväntar sig att republikaner är beredda att arbeta med mig också. Nu när ledarskapet i representanthuset har bestämts så är det dags för den processen att inledas, menar Biden.

Trump kommenterar

Den tidigare presidenten Donald Trump gratulerar även han den nya talmannen.

– Processen med att välja en ny talman, så galet som det är, har gjort det mycket större och viktigare än om det hade utförts det konventionella sättet. Grattis till Kevin McCarthy och vårt STORA republikanska parti, meddelar Trump via appen Truth Social.

Trump uppges ha varit involverad i processen och haft sista minuten-samtal med republikanerna Andy Biggs och Matt Gaetz.

“Enkelt, va?”

Den nye talmannen yttrade till sin demokratiske motståndare Hakeem Jeffries att deras politiska olikheter må vara stora, men aldrig personliga, uppger NBC.

– Det där var enkelt, eller hur? Min far sa alltid till mig att det inte handlar om hur man börjar, utan om hur man avslutar. Nu måste vi avsluta starkt för det amerikanska folket, säger McCarthy.

“Kan bli en mardröm”

Chuck Schumer, ledamot i den amerikanska senaten, är tveksam till utnämnandet av McCarthy som talman.

– Talman Kevin McCarthys drömjobb kan bli en mardröm för det amerikanska folket. För att få rösterna kapitulerade han inför krav från ytterkanterna i det republikanska partiet, menar Schumer.

Foto: C Glebova

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen