USA: Tar “allvarligt” på kärnvapenhot

2022 09 23

Den ryska diktatorns hot om att använda massförstörelsevapen för att försvara områden i Ukraina har inte gått USA obemärkt förbi.

Det uppger en topptjänsteman i Vita huset, rapporterar BBC.

Enligt John Kirby, USA:s försvarsdepartementets pressekreterare, har dock inte USA ändrat sin “strategiska avskräckande hållning” och han beskriver Putins retorik som “oansvarig”.

"Ingen bluff"

I Vladimir Putins tal under gårdagen uttryckte han att han är beredd att använda alla möjliga medel som står till Rysslands förfogande för att skydda sitt territorium.

Indirekt talade diktatorn med andra ord om kärnvapen.

– Det är ingen bluff, sade Putin.

Planerar "folkomröstningar"

Samtidigt planeras riggade folkomröstningar i fyra ukrainska regioner som är delvis ockuperade för att snabbare ansluta dem till Ryssland.

– Det är ett farligt prejudikat för herr Putin att använda den här typen av retorik i samband med ett krig som han uppenbarligen förlorar i Ukraina, säger Kirby till BBC.

"Tar hoten på allvar"

På sociala medier har Rysslands förre president Dmitrij Medvedev uttryckt att de medel som Ryssland skulle försvara sig med är “strategiska kärnvapen”.

Enligt Kirby är bedömningen dock inte hoten på den nivån att USA skulle behöva aktivera sina egna kärnvapen som svar.

– Vi måste ta dessa hot på allvar och det gör vi. Vi har övervakat, så gott vi kan, hans kärnkraftsförmåga. Jag kan säga er att vi inte ser några tecken på att vi behöver ändra vår strategiska avskräckande ställning vid denna tidpunkt, säger han.

Ambassadören: "Försöker hitta en trollstav"

Ukrainas ambassadör i Storbritannien, Vadym Prystaiko, är av en annan åsikt.

Han är övertygad om att diktatorn i Moskva bluffar.

– När någon säger att jag inte bluffar, är det första tecknet på att de faktiskt bluffar, säger han till Sky News.

– Annars skulle de göra någonting som att förbereda kärnvapenarsenalen. Det gör de inte, vilket betyder att han försöker hitta en trollstav som gör att han kan ta sig ur situationen eftersom han är i djupa, djupa problem.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen