Tålamodet är slut – ”massivt krav” på Erdogan
2023 10 11
Tålamodet med Turkiet, som fortfarande inte vill släppa in Sverige i Nato, börjar ta slut hos försvarsalliansens övriga medlemmar.
29 Natoländer har godkänt Sverige som ny medlem.
Men varken Turkiet eller Ungern har levererat, trots tydliga löften om att Sveriges medlemskap i Nato ska godkännas i höst.
Nu ökar Nato trycket – framför allt riktas blickarna mot Turkiet.
Det rapporterar norska VG.
Tre centralt placerade Natodiplomater bekräftar för VG att medlemsländerna nu diskuterar hur de ska reagera mot Turkiet när Natos försvarsministrar ska träffas på ett toppmöte i Bryssel.
– Det kommer att utfärdas ett massivt krav på Turkiet. Medlemskapet måste ratificeras nu, säger en källa till tidningen.
Anklagas för att ha brutit avtal
En annan källa uppger att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att använda ett "hårt och rakt språk" mot Turkiet på försvarsministermötet.
Enligt källan är det sannolikt att Turkiet kommer att anklagas för att ha brutit det avtal som landets president Recep Tayyip Erdoğan och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) undertecknade under toppmötet i Vilnius den 10 juli.
– Turkiet kommer att skicka anslutningsdokumentet till parlamentet och arbeta för att säkerställa dess godkännande, står det i avtalet.
Under hösten har dock Erdogan vid upprepande tillfällen hävdat att Sverige inte har uppfyllt villkoren i avtalet.
Natochefen Jens Stoltenberg har i sin tur hävdat motsatsen.
”Väldigt tydliga förväntningar”
Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram kommer att delta på försvarsministermötet i Bryssel.
Ministern uppger att han kommer att sätta press på Turkiet.
– Vi har väldigt tydliga förväntningar på att ett svenskt medlemskap inom kort ska ratificeras både av Ungern och Turkiet. Det ska jag klargöra på Natos försvarsministermöte, säger Bjørn Arild Gram till VG.
Han förklarar att det är bråttom att få in Sverige i alliansen – framför allt för Norge:
– Vi har ett gemensamt mål att föra samman Norden under ett gemensamt Natokommando till 2025. Mot det målet måste vi få Sverige fullt integrerat i Natos gemensamma försvar, i de regionala försvarsplanerna, och i Natos ledningsstruktur. Det kommer vi inte att kunna göra fullt ut förrän medlemskapet är i ordning.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen