Tåg har kolliderat – allvarlig olycka

2023 05 19

En allvarlig olycka har inträffat i Södermanland.

Händelsen har närmare bestämt ägt rum i Hjärmestad utanför Nyköping som ligger längs E4 mellan Norrköping och Södertälje.

Kraschat in i bil

Ett tåg är inblandat i olyckan rapporterar Sörmlandspolisen.

Tåget uppges ha kraschat in i en bil.

– Polis och räddningstjänst har larmats till en kollision mellan tåg och bil.

– Tåget ska enligt uppgift stå kvar på rälsen. Bilen står längre bort, framhåller polisen.

Fastklämd

I bilen färdades fyra personer och tre av dem har lyckats ta sig ut ur fordonet.

Den fjärde personen har dock inte kunnat rädda sig ut på egen hand och medpassagerarna har inte heller kunnat få ut honom.

– En person är fastklämd och ska tas ur.

– Det finns i nuläget ingen prognos för hur lång tid detta tar eller hur länge trafiken påverkas, rapporterar polisen.

Ingen vanlig bil

Senare på fredagskvällen lyckades man till slut få ut den drabbade.

– Transport till sjukhus kommer att ske med ambulans eller ambulanshelikopter utifrån vad som anses lämpligast, förklarar polisen.

Den aktuella olycksbilen klassas inte som en vanlig personbil enligt polisen.

– Bilen, som är registrerad som traktor, kommer att bärgas och tas i beslag för teknisk undersökning.

Trafikstörningar

Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon av passagerarna på tåget skall ha kommit till skada i samband med att tåget körde in i bilen.

Trafikverket rapporterar att tågtrafiken nu står still på grund av kollisionen.

Vägtrafiken mellan Norrköping och Stockholm har drabbats av störningar.

– Polisens arbete går nu vidare med att förhöra vittnen och andra personer som kan ha insyn i vad som inträffat, uppger polisen på sin webbsida.

Brand har brutit ut

Polisen och räddningstjänsten i Södermanland har haft en hektisk fredagskväll.

Bland annat brinner det i en bostad i ett flerfamiljshus i Södertälje.

– De boende i huset har själva börjat lämna sina bostäder då det är en del rök i trapphuset, enligt polisen.

Branden är enligt uppgift släckt men det ryker fortfarande. 

– Det finns i nuläget inga uppgifter om skadade personer, betonar polisen.

Arkivfoto: M. Beletti

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen