Systembolaget agerar mot diktaturen

2022 03 01

Nu är det slutshoppat på Systembolaget för de som tänkt att gå loss på rysk alkohol.

Det står klart sedan statliga Systembolaget nu meddelar i ett pressmeddelande att alla ryska drycker omedelbart säljstoppas.

Orsakat stort lidande

I pressmeddelandet framhäver Systembolaget att Rysslands väpnade angrepp kränker Ukrainas territoriella integritet och suveränitet. Vidare skriver bolaget att angreppet har inneburit ett stort lidande för den ukrainska befolkningen, situationen är exceptionell och invasionen är ett brott mot internationell rätt.

Stoppas omedelbart

Systembolaget väljer därför att omedelbart och tillsvidare stoppa försäljningen av samtliga ryska produkter i sortimentet. De framhäver även att samtliga planerade lanseringar av ryska produkter stoppas.

Tar det på stort allvar

– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar. Vi har mot bakgrund av beslutet informerat berörda leverantörer, säger Ulf Sjödin, Sortimentschef på Systembolaget.

En lång rad flaskor ryker

Systembolagets beslut innebär att en lång rad ryska klassiker ryker från butikshyllorna. Det handlar bland annat om rysk vodka:

◾Vodka Cuprum

◾Vodka M 68

◾Mamon Blood Vodka

◾Russian Standard

◾Beluga

◾White Lake

Även de ryska ölsorterna slopas:

◾Medovarus

◾Baltika

◾Amber

◾Black Cat

Ryskt vin är inte mycket att hänga i julgranen enligt svenska folkets köpvanor men de som suktar kan nu glömma även de ryska vinsorterna. Bland de mer kända märks följande:

◾Tamagne

◾Kuban Vino

Följer Finland

Finlands motsvarighet till Systembolaget, Alko, tog samma beslut som sin svenska motsvarighet tidigt under måndagen. Ryska alkoholhaltiga produkter stoppas även i Finland.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen