Sydafrikas parlament brinner

2022 01 11

Stor svart rök väller upp från parlamentet i Kapstaden i Sydafrika som härjas av en kraftig brand.

Flera meter höga eldslågor ses från olika delar av parlamentsbyggnaden.

Inte under kontroll

– Taket brinner och parlamentsbyggnaden brinner också. Elden är inte under kontroll och sprickor i väggarna har rapporterats, säger en talesperson för Kapstadens räddningstjänst till AFP.

Timmar efter begravningen

Branden har brutit ut bara timmar efter begravningen av ärkebiskop Desmond Tutu som hölls vid St Georges Katedral som ligger nära parlamentet.

Taket smälter

Enligt de första rapporterna fanns 36 brandmän på plats och byggnaden var omringad av räddningstjänsten.

– Ytbeläggningen av taket smälter vilket indikerar en väldig hetta, uppger Jermaine Carelse vid Kapstadens Brand och Räddningstjänst till News 24.

Oklart om eventuella offer

Sociala medier fylls av bilder på branden som invånare har tagit från Table Mountain som ligger i stadens utkant, rapporterar Sydafrikas ledande nyhetsmedie News24.

Orsaken till branden är ännu inte känd och enligt News 24 är det oklart om någon finns i byggnaden.

Originalbyggnaden

Fyra gator av stängts av i staden för att minska trafiken nära parlamentet.

Fastighetsminister Patricia de Lille uppger att av de tre parlamentsbyggnaderna så är det originalbyggnaden som brinner. Den huserar parlamentets överhus, National  Council of Provinces, medan den nya byggnaden huserar det direktvalda parlamentet, National Assembly.

Går igenom övervakningsfilmer

Fastighetsministern rapporterar att man nu granskar inspelningar från övervakningskameror för att ta reda på vad som startade branden.

Foto: Twitter, Milton Nkosi


JUST NU: Nästan alla svenskar får ny lön – dessa datum gäller

2025 01 14

Den här veckan inleds förhandlingarna i den ovanligt stora avtalsrörelsen.

Årets avtalsrörelse är den mest omfattande sedan 2007 och omkring 500 nya centrala löneavtal ska tecknas.

En följd blir att nästan alla som är anställda i Sverige kommer att få nya löner.

De flesta kommer att stå klara redan under våren, enligt fackförbundet Vision.

Avtalen gäller både för anställda i privat och offentlig sektor och först ut är facken och arbetsgivarna i industrin.

– Eftersom vi befinner oss i en lågkonjunktur och kommunernas och regionernas ekonomi på många håll är dålig är det viktigt att säkra löneökningarna, säger Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson i ett uttalande.

Direkt avgörande

I november deklarerade facken i industrin att man kräver löneökningar på 4,2 procent 2025.

Samma krav ställs från Kommunal och övriga LO-fack som ingår i samma samordning.

Och vad som sker med den första yrkesgruppen blir av vikt för alla kommande förhandlingar.

– Industrins avtal är riktmärke för avtalen på övriga arbetsmarknaden. När märket är satt väntar omförhandlingar av flera hundra avtal i alla andra branscher, förklarar Svenskt Näringsliv.

Då går de flesta avtal ut

Redan den 31 mars går majoriteten av de nuvarande kollektivavtalen ut och senast då behöver de nya avtalen vara på plats.

Det gäller exempelvis för industrin, kommuner och regioner, handeln, hotell- och restaurang och transportsektorn.

Och det väntar “extra svåra privata förhandlingar” i år, enligt Kommunal.

– Här kan det bli extra långdragna förhandlingar, i alla fall när det gäller vårdavtalen. Det beror på att fack och arbetsgivare aldrig lyckades komma överens om reglerna för dygnsvila, som nu kan hamna i de vanliga avtalsförhandlingarna i stället. 

Pengar till sommaren

För alla som ingår i gruppen vars avtal går ut sista mars är den stora frågan när den nya lönen kommer att synas på kontot.

Det preliminära svaret är i början av sommaren.

Ambitionen är att lönen ska vara klar så snart som möjligt, men senast till midsommar, säger Eva-Lotta Nilsson.

Kommunal, som samlar 500 000 medlemmar, har samlat alla viktiga datum att hålla koll på under förhandlingarna på sin hemsida som du hittar genom att klicka här.

LÄS MER: Löneökning för Sveriges 30 vanligaste yrken – hela listan

Foto: Y. Krukao

Text: Redaktionen


JUST NU: Ryssland varnar för kaos i norra Sverige

2025 01 14

Ryssland varnar Donald Trump att hålla sig borta från Grönland.

Om så inte sker kan det leda till kaotiska konsekvenser i hela den arktiska regionen, där bland annat norra Sverige räknas in.

Det säger Valentina Matviyenko, ordförande i Rysslands federala församlings federationsråd, som förutspår brott mot internationell rätt och politisk instabilitet i området.

– Arktis borde vara ett territorium för fred och harmoni, framhåller hon i ett uttalande till rysk media, enligt Newsweek.

"Kan inte utesluta"

Ryssland har flera gånger varnat andra länder från att agera på eget initiativ i Arktisområdet. 

– Vi kan inte låta bli att bli bekymrade över sådana ännu oklara tillvägagångssätt, säger Valentina Matviyenko, med hänvisning till att USA:s tillträdande president Donald Trump inte utslitit att kontrollera Grönland genom militära eller ekonomiska medel.

– Vi kan inte utesluta möjligheten att bryta mot internationell lag när vi avancerar till Arktis. Vi har redan haft sådana exempel när USA försökte utöka sin räckvidd, det kan inte tillåtas.

– Vi kan inte tillåta att internationell lag bryts till andra länders nackdel.

Ingår i Arktiska rådet

Frågan om Arktis är känslig ur ett svenskt perspektiv. Stormaktskonkurrensen i området har bland annat varit en fråga för Sveriges riksdag.

– Arktis är en region där Sverige ingår och utvecklingen i Nordkalotten, Norra ishavet och därtill gränsande landområden påverkar Sverige, framhöll exempelvis SD-profilen Björn Söder i en motion 2021.

Sedan 1996 ingår Sverige i det Arktiska rådet tillsammans med Danmark och Grönland, Finland, Island, Kanada, Norge, USA och just Ryssland.

Lavrov hotar med att agera militärt

Arktis är rikt på outnyttjade resurser som gas, olja och mineraler och har en stark strategisk betydelse och de senaste åren har regionen seglat fram som en geopolitisk “hotspot” där såväl Ryssland som Nato ökat sin militära närvaro.

Ryssland har tidigare hotat med att agera militärt i Arktis om inte regionens Natoländer backar från området.

– Vi ser hur Nato intensifierar övningarna i samband med eventuella kriser i Arktis. Vårt land är fullt redo att försvara sina intressen i militära, politiska och militärtekniska termer, sade Lavrov i oktober förra året, enligt Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen