Sydafrikas parlament brinner

2022 01 11

Stor svart rök väller upp från parlamentet i Kapstaden i Sydafrika som härjas av en kraftig brand.

Flera meter höga eldslågor ses från olika delar av parlamentsbyggnaden.

Inte under kontroll

– Taket brinner och parlamentsbyggnaden brinner också. Elden är inte under kontroll och sprickor i väggarna har rapporterats, säger en talesperson för Kapstadens räddningstjänst till AFP.

Timmar efter begravningen

Branden har brutit ut bara timmar efter begravningen av ärkebiskop Desmond Tutu som hölls vid St Georges Katedral som ligger nära parlamentet.

Taket smälter

Enligt de första rapporterna fanns 36 brandmän på plats och byggnaden var omringad av räddningstjänsten.

– Ytbeläggningen av taket smälter vilket indikerar en väldig hetta, uppger Jermaine Carelse vid Kapstadens Brand och Räddningstjänst till News 24.

Oklart om eventuella offer

Sociala medier fylls av bilder på branden som invånare har tagit från Table Mountain som ligger i stadens utkant, rapporterar Sydafrikas ledande nyhetsmedie News24.

Orsaken till branden är ännu inte känd och enligt News 24 är det oklart om någon finns i byggnaden.

Originalbyggnaden

Fyra gator av stängts av i staden för att minska trafiken nära parlamentet.

Fastighetsminister Patricia de Lille uppger att av de tre parlamentsbyggnaderna så är det originalbyggnaden som brinner. Den huserar parlamentets överhus, National  Council of Provinces, medan den nya byggnaden huserar det direktvalda parlamentet, National Assembly.

Går igenom övervakningsfilmer

Fastighetsministern rapporterar att man nu granskar inspelningar från övervakningskameror för att ta reda på vad som startade branden.

Foto: Twitter, Milton Nkosi