SVT vidtar oväntad åtgärd – extraavsnitt av tittarsuccé
2024 12 03
SVT gör ett extra avsnitt av ett program som fått stor uppmärksamhet.
Den 27 november sändes första avsnittet av dokumentärserien ”Det svenska styckmordet” från Dokument inifrån.
Den handlar om det mycket uppmärksammade styckmordet på Catrine da Costa.
SVT har så mycket unikt material om fallet att man har beslutat att serien ska göras i fyra avsnitt i stället för tre, rapporterar Expressen.
”Materialet är så unikt”
Det var alltså från början tänkt att dokumentärserien skulle sändas i tre delar.
I morgon onsdag visas del 2.
Men samtidigt sitter SVT:s Dan Josefsson och klipper ihop ett fjärde avsnitt – för att det finns så mycket unikt material, enligt tidningen.
– Egentligen skulle det varit tre avsnitt. Men vi insåg att vi måste göra fyra och då fick vi börja sända en vecka tidigare. Det materialet vi har är så unikt, säger journalisten Dan Josefsson, som har gjort dokumentären, till tidningen.
”Ingen har hört banden”
Man får bland annat höra unika bandinspelningar där ett ettårigt barn ”förhörs” av sin mamma, som sedan tolkar dotterns ord som ett vittnesmål.
– Ingen har hört de banden. Vi gör det för att tittarna ska kunna göra sin egen bedömning, säger Dan Josefsson till tidningen.
Två personer som benämndes som ”Allmänläkaren” och ”Obducenten” pekades länge ut och misstänktes för att ha mördat och styckat Catrine da Costa 1984.
De friades i tingsrätten, som dock ändå ansåg att de hade styckat kroppen. Detta påstående kunde inte prövas vidare i domstol eftersom domen var friande, enligt SVT.
I SVT:s dokumentärserie väljer ”Obducenten” att tala ut offentligt för första gången.
”Gravt stigmatiserade”
”Obducenten” vittnar bland annat om att utpekandet har påverkat hela hans liv.
– Sen -85 har jag överhuvudtaget inte haft kontakt med omvärlden, berättar han i dokumentären.
Dan Josefsson framhåller att ett av syftena med dokumentärserien är att skildra hur de två utpekade personerna har påverkats av processen.
– De här två utpekade läkarna lever, så på det sättet är det inte en urgammal historia. De finns i vårt samhälle men de är fullständigt utstötta och gravt stigmatiserade, säger Josefsson till kanalen.
Text: Redaktionen