VAL 2022: SVT medger misstag

2022 09 08

Moderatledaren Ulf Kristersson fick avsluta gårdagens statsministerduell i SVT med ett segerlöfte.

I programmets slutskede fick M-ledaren en fråga om Sverigedemokraterna kommer att få ministerposter om SD blir större än M.

– Jag går in för att vinna val. Vi kommer att vinna valet, svarade Kristersson och avslutade med att ge Magdalena Andersson en pik:

– Jag kommer bilda en borgerlig regering med borgerliga partier, som kommer samarbeta respektfullt och bra med Sverigedemokraterna i riksdagen därför att vi i ett stort antal frågor vill gå i samma riktning. Det är lite mer än man kan säga om gänget på andra sidan som tycker olika i alla de stora frågorna.

Fick inte svara

En märkbart förvånad Magdalena Andersson fick aldrig en chans att lämna replik.

Istället avslutade SVT:s sändningen.

Något som programmets redaktör Rolf Tardell ångrar i dag.

– Mitt problem när jag sitter i kontrollrummet är att tiden för vårt program är slut. Då måste jag snabbt välja hur vi gör. Då valde jag att hålla programtiden. I efterhand kan jag tycka att vi hade kunnat låta henne få en kort, kort replik och dra över sändningstiden men i hastigheten gjorde jag inte det, säger han till Expressen.

Samtidigt betonar redaktören att det inte fanns några planer på att ge Andersson en chans att replikera.

–  Det var inte planerat att hon skulle replikera. Skälet till en replik var ju att Kristersson avslutade på det sätt att han gjorde ett utfall mot Andersson. Så det var en kombination. Tiden var slut, men vi hade inte planerat från början att Andersson skulle behöva replikera eftersom frågan var ställd till Kristersson.

Han vann duellen

M-ledaren Ulf Kristersson vann gårdagens partiledarduell mot Magdalena Andersson, enligt en snabbundersökning från Expressen/Sifo.

Ulf Kristersson fick 3,7 i betyg av 5 möjliga medan Magdalena Andersson fick 3,55 i betyg. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet respektive Moderaterna Axel Adolfsson

Text: Redaktionen