Sveriges vapenleverans har kommit fram till Ukraina

2022 03 08

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén bekräftar nu att Sveriges vapen till Ukrainas Väpnade Styrkor har kommit fram till Ukraina.

Det har självklart varit mycket hemlighetsmakeri kring Sveriges vapenleverans till president Volodymyr Zelensky och hans försvarsmakt.

Finns nu på plats

Men i kväll klockan 21.15 kom beskedet att vapenleveransen har lyckats.

– Absolut. Transporterna är genomförda. Material och utrustning finns nu på plats, bekräftar överbefälhavare Micael Bydén för SVT Agenda.

Kan börja använda dem

– Så det används i krig, frågar SVT överbefälhavaren.

Micael Bydén indikerar att så nu är fallet.

– Nu finns förutsättningarna för den ukrainska armén, försvarsmakten, att använda de hjälmar, de kroppsskydd och de pansarskott som vi har skickar ned.

– Nu kan man börja använda dem, svarar Micael Bydén.

Vill krossa demokratin

Sverige har i likhet med en rad andra EU-länder valt att stöjda Ukraina med vapen för att stärka landets kamp mot den ryska diktatorn och hans soldater som nu bombar och begår övergrepp mot Ukraina i syfte att krossa landets demokrati och införa diktatur.

1,4 miljarder i stöd

Sverige har så här långt sänt följande till Ukraina:

◾135 000 fältransoner

◾5 000 hjälmar

◾5 000 kroppsskydd

◾5 000 pansarskott

◾500 miljoner i direktstöd till Ukrainas väpnade styrkor

Det samlade värdet på stödet uppgår till nästan 1,4 miljarder kronor.

Ingen rekyl

Särskilt uppmärksammade är de 5 000 pansarskotten. Det handlar om Pansarskott 86

– Pansarskott 86 är ett rekylfritt närpansarvärnsvapen, konstruerat enligt bakblåsprincipen. Det innebär att när vapnet avfyras så kommer krafterna i krutgaserna som strömmar ut bakåt att vara lika stora som krafterna som driver projektilen framåt, vilket gör att skytten inte upplever någon rekyl trots att projektilvikten är över 1,5 kilo, förklarar Försvarsmakten på sin hemsida.

Tillverkat av Saab Bofors
– Vapnet är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics. Granaten är av typ RSV; riktad sprängverkan, som är särskilt utvecklad för att bekämpa mål som är skyddade av pansarplåt. Granatens sprängkraft fokuseras med hjälp av en metallkon till en koncentrerad stråle som "skär" igenom pansaret.

Inaktivera pansarfordon

– Även om sprängkraften inte är fullt tillräcklig för att slå ut moderna stridsvagnar är syftet med Pansarskott 86 att ge infanterienheter ett sätt att förstöra eller inaktivera pansarfordon och befästningar, klargör Försvarsmakten.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen