JUST NU: Sveriges största Facebookgrupp kan bilda nytt parti

2022 11 08

Facebookgruppen ”Bränsleupproret” är en av Sveriges största politiska rörelser.

Med nästan 600 000 medlemmar är gruppen, som strider för lägre bränslepriser, Sveriges största Facebookgrupp.

Många gruppmedlemmar hade höga förväntningar när den nya M-KD-L-regeringen tillträdde med stöd av SD. Innan valet lovade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att markant sänka priset på bensin och diesel vid pump.

Men kraftigt sänkta bränslepriser har inte blivit verklighet.

Regeringen och SD:s har beslutat att tillfälligt sänka energiskatten på bensin och diesel med 80 öre per liter under tre år. Regeringsunderlaget har även kommit överens om att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå från och med 2024.

Ett löftesbrott menar flera medlemmar i Sveriges största Facebookgrupp. De hade förväntat sig betydligt kraftfullare åtgärder. 

– Ja allt skulle bli så mycket bättre med en ny regering. Drivmedel skulle kosta under 20kr litern, men det verkar som att det inte kommer att hända så mycket med det, skriver en användare.

– Vi är lättlurade individer, skriver en annan.

Flera medlemmar riktar skarp kritik mot den sittande regeringen.

– Otroligt, jag har redan ångrat mig att jag har röstat på dem. Tjuvar allihopa, skriver en gruppmedlem.

”Förda bakom ljuset”

Bränsleupprorets grundare Peder Blohm Bokenhielm förstår att ilskan bubblar i gruppen.

– Politikerförakt är bara förnamnet. Alla är grundligt besvikna. Det känns som att det inte spelar någon roll om vi röstar höger eller vänster, rött eller blått. Det blir samma skit ändå, säger han till DN.

Han berättar att han haft personliga möten med Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD). Samtliga partiledare lovade att kraftigt sänka bränslepriset.

Nu känner sig Peder Blohm Bokenhielm grundlurad. Han röstade själv på Moderaterna och deltar i dag aktivt i partiets verksamhet i Olofström. 

– Vi har blivit förda  bakom ljuset, säger han till tidningen och tillägger: 

– Så fort de kom till makten sket de i vallöftena.

Nytt politiskt parti

Missnöjet är stort. Så stort att Sveriges största Facebookgrupp kan ge sig in i politiken på allvar.

Peder Blohm Bokenhielm berättar att han på allvar funderar på att bilda ett nytt politiskt parti som tar avstamp bland de drygt 600 000 medlemmarna.

–  Den frågan är mer aktuell än någonsin. Det är en fråga som många av våra medlemmar lyfter. Det är upp till medlemmarna att avgöra om vi ska ta steget och bilda ett nytt parti, säger han till DN.

Om Bränsleupproret

  • Sveriges största Facebookgrupp med 584 000 medlemmar.
  • Gruppen och rörelsen är partipolitisk obunden men frågorna vi bedriver som opinionsgrupp är ytterst politisk.
  • I gruppen bollas tankar och funderingar kring den nuvarande situationen med bränslepriserna och dess skatter.
  • Gruppen handlar om alla drivmedel som exempelvis Diesel, Bensin, el, vätgas osv.
  • Källa: Bränsleupproret

Foto: A. Shattov

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen