Sveriges skyddsrum behöver rustas på grund av det ökade hotet från Ryssland

2022 03 22

Sverige har 65 000 skyddsrum runt om i landet och den ökade hotbilden från Ryssland gör nu att behovet av upprustning har ökat.

Det konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som slår fast att underhållet av Sveriges skyddsrum har varit svagt en längre tid.

Behöver uppdateras

MSB menar att skyddsrummen har stått i träda under många år och därmed är i behov av uppdatering.

– Det kan ha hänt mycket på de åren som gått fram till nu  De har stått still länge och behöver ses över och uppdateras så att det fungerar, säger Anders Johannesson enhetschef på MSB till Sveriges Radio.

El och vatten

Elförsörjningen, vattentillgången och fläktsystemen är tre områden som myndigheten räknar upp som kan vara i behov av att rustas upp i Sveriges skyddsrum.

Parkeringsgarage

– I de stora städerna finns större befolkningsskyddsrum, som bergrum, som i en del fall i dag används som parkeringsgarage där tusentals i varje kan samlas. Med en total plats på 100 000 personer i Sverige, förklarar SR.

Sveriges större städer

MSB vill ta del av de 800 miljoner kronor som nu ska ges i tillskott till Sveriges civila försvar och just de stora befolkningsskyddsrummen vill MSB särskilt prioritera.

– Det ger ju många skyddsrumsplatser på kort tid i större städer, säger Anders Johannesson enhetschef på MSB.

Rysslands krig ligger bakom

Det är Rysslands krig mot Ukraina och det ökade militära hotet från Ryssland som ligger bakom den nya situationen och behovet av att se över Sveriges skyddsrum. Myndigheten klargör att Sveriges säkerhetspolitiska läge helt enkelt har försämrats.

Risken att svenska folket behöver använda skyddsrummen har därmed ökat.

Inom två dygn

Ansvaret för driften av de egna skyddsrummen som bland annat har elförsörjning och ventilation ligger på Sveriges kommuner enligt SR. Men kommunerna har under de senaste åren inte varit skyldiga att kunna ställa i ordning dem inom två dygn i händelse av krig.

Det vill nu MSB ändra på.

– Förr fanns det till och med förråd med sängar, säger Anders Johannesson, MSB.

FAKTA: Skyddsrum

◾Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man ska kunna minimera verkan från giftiga gaser.

◾I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen finns spridda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter.

◾Det finns ett stort antal så kallade normalskyddsrumoftast i vanliga bostadshus. Det är upp till fastighetsägarna att i fredstid använda dem som exempelvis förråd, cykelrum eller föreningslokaler. Det finns också ett fåtal riktigt stora skyddsrum som oftast nyttjas som parkeringsgarage.

Källa: MSB

Foto: D. Posteby

Text: Redaktionen


Ryssland attackerar fabrik – tillhör Natoland

2025 07 17

Ryssland har attackerat en polsk fabrik.

Fabriken ligger mitt i centrum i den ukrainska staden Vinnytsia och drivs av Barlinek Group, som har huvudkontor i polska Kielce.

Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski bekräftar attacken.

– Anläggningschefen sade precis till mig att det var avsiktligt, framhäver ministern på X.

"Närmar sig gränsen"

Attacken ägde rum natten mot onsdag.

Andrii Sybhia, Ukrainas utrikesminister, kallar attacken mot fabriken för “ännu en barbarisk attack” från Ryssland, rapporterar Newsweek.

– Putins kriminella närmar sig våra gränser, tillägger Radoslaw Sikorski.

Mot infrastrukturen

Anfallet ska ha genomförts med drönare. Två civila industrianläggningar och fyra bostadshus i Vinnytsia har attackerats och orsakat “storskaliga bränder”, uppger ukrainska myndigheter.

Enligt Polen har två personer fått “allvarliga brännskador”. Enligt lokala tjänstemän är det ännu fler.

Rysslands attacker mot Ukrainas infrastruktur har flera gånger fått Polen att sätta stridsflygplan i luften.

Så skedde exempelvis förra veckan efter ett massivt anfall mot flera ukrainska städer, även i västra delen av landet.

Varning, på grund av attacken av den Ryska federationen som genomför anfall mot mål i Ukraina har polska och allierade flyg satts in i vårt luftrum, uppgav den polska försvarsmakten i ett uttalande vid tillfället.

LÄS MER: Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

Riktar in sig på staden

Även Natolandet Rumänien har återkommande skickat upp stridsflyg på grund av oro över att attackerna skulle sprida sig till Natos territorium.

Igår sattes flera flyg i beredskap, även om de inte lyfte, rapporterar Newsweek.

Enligt Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj har Ryssland riktat in sig på Vinnytsia med “tunga” attacker på grund av all energiinfrastruktur som finns i landet.

– Ryssland ändrar inte sin strategi, och för att effektivt motverka denna terror behöver vi en systematisk förstärkning av försvaret, säger presidenten enligt tidningen.

LÄS MER: Larm från Ryssland – 28 procent av en hel bransch kan gå under

Arkivfoto:

Text: Redaktionen


S-KRAVET: Säg ja – annars kan Sverige gå miste om “800 miljoner”

2025 07 17

Sverige har en “unik möjlighet” till att få in hundratals miljoner kronor.

Det anser Socialdemokraterna i Stockholm som syftar på att Sverige ansökt om att stå värd för damernas fotbolls-EM 2029.

Ett fotbolls-EM i Sverige skulle vara mycket mer än en sportfest – det skulle ge ett kraftfullt lyft för den lokala ekonomin. I Stockholm beräknas intäkterna landa på omkring 800 miljoner kronor om vi får arrangera EM här, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.  

Kravet: säg ja  

Enligt S riskerar dock Sverige att "missa chansen" och snuvas på arrangemanget. Socialdemokraterna menar att det beror på “regeringens ointresse” för frågan.

– Trots ett starkt svenskt engagemang för evenemanget har regeringen ännu inte utlovat något ekonomiskt stöd, framhäver partiet.

I Danmark, som skulle arrangera EM tillsammans med Sverige, har motsvarande 15 miljoner kronor redan låsts upp för saken. Ytterligare 40 miljoner kan följa.  

Kräver tre saker  

Nu kräver S i Stockholm att regeringen säger ja. 

Partiet vill se en nationell evenemangsfond med statliga medel, ett departement och en ansvarig minister för evenemangsfrågor och att huvudstaden ska betraktas som en “nationell resurs”.

Vi är redo att ta ansvar, men vi behöver ett statligt ekonomiskt stöd. Här måste regeringen måste kliva fram, säger Karin Wanngård.

LÄS MER: Stor konkurs drabbar rockstjärna – tvingas ställa in

Förbundet: "En milstolpe"

Regeringen eller dess ministrar har hittills inte bemött kritiken eller uttalat sig om Sveriges ansökan.

Socialdemokraternas argument är att turneringen skulle “innebära ett rejält lyft för turism, jobbskapande och lokal ekonomi”.

Tobias Tibell, t.f. generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet, har kallat den preliminära ansökan för “en milstolpe”.

– Nu ska vi ta till oss av den utvärdering som följer från Uefa, och sedan fortsätta det gedigna arbetet tillsammans med DBU (Danmarks fotbollförbund, red. anm.) och våra värdstäder för att i augusti kunna lämna in en så slagkraftig slutversion av EM-ansökan som möjligt, sade han i mars.

Besked till vintern

Beslutet om vilket eller vilka länder som får arrangera EM fattas i december. Tilltänkta värdstäder i Sverige är Stockholm/Solna, Göteborg och Malmö.

Sverige har tidigare arrangerat VM för herrar 1958 och EM 1992 samt VM för damer 1995 och U21-EM 2009.

LÄS OCKSÅ: Storkedja gör comeback – stängde 79 butiker i Sverige

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen