Sveriges skyddsrum behöver rustas på grund av det ökade hotet från Ryssland

2022 03 22

Sverige har 65 000 skyddsrum runt om i landet och den ökade hotbilden från Ryssland gör nu att behovet av upprustning har ökat.

Det konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som slår fast att underhållet av Sveriges skyddsrum har varit svagt en längre tid.

Behöver uppdateras

MSB menar att skyddsrummen har stått i träda under många år och därmed är i behov av uppdatering.

– Det kan ha hänt mycket på de åren som gått fram till nu  De har stått still länge och behöver ses över och uppdateras så att det fungerar, säger Anders Johannesson enhetschef på MSB till Sveriges Radio.

El och vatten

Elförsörjningen, vattentillgången och fläktsystemen är tre områden som myndigheten räknar upp som kan vara i behov av att rustas upp i Sveriges skyddsrum.

Parkeringsgarage

– I de stora städerna finns större befolkningsskyddsrum, som bergrum, som i en del fall i dag används som parkeringsgarage där tusentals i varje kan samlas. Med en total plats på 100 000 personer i Sverige, förklarar SR.

Sveriges större städer

MSB vill ta del av de 800 miljoner kronor som nu ska ges i tillskott till Sveriges civila försvar och just de stora befolkningsskyddsrummen vill MSB särskilt prioritera.

– Det ger ju många skyddsrumsplatser på kort tid i större städer, säger Anders Johannesson enhetschef på MSB.

Rysslands krig ligger bakom

Det är Rysslands krig mot Ukraina och det ökade militära hotet från Ryssland som ligger bakom den nya situationen och behovet av att se över Sveriges skyddsrum. Myndigheten klargör att Sveriges säkerhetspolitiska läge helt enkelt har försämrats.

Risken att svenska folket behöver använda skyddsrummen har därmed ökat.

Inom två dygn

Ansvaret för driften av de egna skyddsrummen som bland annat har elförsörjning och ventilation ligger på Sveriges kommuner enligt SR. Men kommunerna har under de senaste åren inte varit skyldiga att kunna ställa i ordning dem inom två dygn i händelse av krig.

Det vill nu MSB ändra på.

– Förr fanns det till och med förråd med sängar, säger Anders Johannesson, MSB.

FAKTA: Skyddsrum

◾Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man ska kunna minimera verkan från giftiga gaser.

◾I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen finns spridda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter.

◾Det finns ett stort antal så kallade normalskyddsrumoftast i vanliga bostadshus. Det är upp till fastighetsägarna att i fredstid använda dem som exempelvis förråd, cykelrum eller föreningslokaler. Det finns också ett fåtal riktigt stora skyddsrum som oftast nyttjas som parkeringsgarage.

Källa: MSB

Foto: D. Posteby

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen