Sveriges regering får hård kritik – av FN

2025 03 30

Sveriges regering får nu motta hård kritik från FN.

Den svenska regeringen kritiseras av specialrapportörer från FN.

Anledningen är att regeringen anses ha lagt för lite resurser på en fråga som gäller mänskliga rättigheter.

”Signalvärde från staten”

FN kritiserar regeringens hantering av Sanningskommissionen för samer, rapporterar DN.

Sanningskommissionen anses inte ha fått resurser för att kunna utföra sitt arbete fullt ut, och därför kritiseras nu Sverige av FN:s specialrapportörer.

Rapportörerna påpekar bland annat att man inte får låta ekonomiska begränsningar stå i vägen för statens ansvar när det gäller mänskliga rättigheter, enligt tidningen.

– Det är sorgligt, för det är ett tydligt signalvärde från staten. Konsekvenserna är att man både osynliggör och marginaliserar resultatet av kommissionens arbete, säger Svenska samernas riksförbunds verksamhetschef Jenny Wik Karlsson till tidningen.

”Ska kartlägga och granska”

Sanningskommissionen för det samiska folket tillsattes 2021 av den förra regeringen.

– Kommissionen ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna i ett historiskt perspektiv och dess konsekvenser för det samiska folket, uppger Sanningskommissionen på sin hemsida.

– Sanningskommissionen för det samiska folket är en statlig utredning som tillsatts efter hemställan av Sametinget. Kommissionen är ett oberoende och självständigt organ som ska tolka och utföra det uppdrag som anges i direktivet från regeringen, enligt hemsidan.

Men enligt FN:s två rapportörer har Sanningskommissionen alltså inte fått de resurser de behöver, utan istället bara två tredjedelar av det som har begärts i år. Det rör sig om 10 miljoner kronor.

Svårt att färdigställa arbetet

Detta skapar problem för kommissionen eftersom dess rapport ska vara färdig i december.

– Det gör att vi inte kommer att ha resurser för att färdigställa arbetet på ett adekvat sätt, säger Maria Hagsgård, en av kommissionens ledamöter, till tidningen.

Kritiken framförs av FN-rapportörerna i ett brev till Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M), enligt tidningen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Tungt besked för Trump – hjärtefrågan djupt impopulär

2025 03 30

Donald Trump saknar stöd inom en av sina hjärtefrågor.

Att ta kontroll över Grönland har blivit ett viktigt mål för USA:s president Donald Trump.

I en intervju med NBC News säger Trump att han ”absolut” har haft samtal om möjligheten att annektera ön, som tillhör Danmark.

– Det finns en god chans att vi kan göra det utan en militärinsats, men jag utesluter inget, säger Trump på telefon till kanalen.

Men samtidigt tycks den amerikanska presidenten sakna stöd i frågan.

Impopulärt förslag

Trumps idé om att ta över Grönland är djupt impopulär, rapporterar Newsweek.

Opinionsmätningar visar att idén inte stöds av det amerikanska folket.

I en mätning från Fox News visar det sig tvärtom att det var det minst populära förslaget från Trump-administrationen.

70 procent av registrerade väljare i USA är emot Trumps planer för Grönland, enligt undersökningen. Bara 26 procent av de svarande stödjer planerna.

Det innebär att Trumps förslag om Grönland är mer impopulärt än initiativet att döpa om Mexikanska golfen till Amerikanska golfen, och förslaget att stänga utbildningsdepartementet, som är det andra respektive tredje minst populära förslaget från Trump-administrationen, enligt undersökningen.

Svagt stöd även på Grönland

I en annan undersökning, från Yahoo News/YouGov, svarade 19 procent att de stödjer Trumps planer för Grönland, medan 49 procent säger sig vara emot. 32 procent uppgav att de är osäkra.

Även på Grönland är stödet för ett amerikanskt övertagande svagt. En undersökning i januari visade att 85 procent av grönländarna är emot att bli en del av USA, medan 6 procent svarade att de var för det och 9 procent att de var osäkra. 45 procent uppgav också att de upplever Trumps planer som ett hot.

Hävdar ryskt hot

USA har rättfärdigat sina planer genom att hänvisa till internationell säkerhet.

När JD Vance besökte Grönland på fredagen hänvisade han till hot från Ryssland och Kina.

– Vi vet att Ryssland och Kina och andra nationer intresserar sig för arktiska passager, arktiska marinvägar och mineralerna i de arktiska territorierna, sade Vance, enligt tidningen.

Rysslands president Vladimir Putin har dock uttryckt förståelse för Trumps Grönlandplaner, och sagt att USA har ”djupa historiska rötter” när det gäller närvaro på Grönland, rapporterar TV2.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Panik sprids i Vita huset – inför 2 april

2025 03 30

I Vita huset och inom Trump-administrationen sprids en allt större oro och osäkerhet kring vad som egentligen ska hända den 2 april.

President Donald Trump har meddelat att den 2 april kommer att bli en viktig dag för hans administration.

Den 2 april kommer Trump att göra stora tillkännegivanden om globala tullar, och Trump har själv benämnt dagen som ”Liberation Day”.

”Ingen vet vad fan som pågår”

Men inom Vita huset och Trumps egen administration råder stor osäkerhet, rapporterar Politico.

– Ingen vet vad fan som pågår, säger en anonym källa inom Vita huset till tidningen.

– Vad ska de lägga tullar på? Vem ska betala tullavgifter och till vilka priser? De väldigt grundläggande frågorna har liksom inte besvarats än, enligt källan.

Företrädare för Vita huset och Trump-administrationen har lovat företag och andra intressenter en större säkerhet när det gäller handeln, men uppges själva vara osäkra på vad som egentligen kommer att hända.

Inte ens Trumps närmaste medarbetare, exempelvis JD Vance, har full koll på Trumps planer, enligt personer som har talat med dem, uppger tidningen.

Trumps antydningar

Vissa detaljer har dock sipprat ut, Trump planerar vad han benämner som ”ömsesidiga avgifter” eller tullar på globala handelspartners.

Inom Vita huset finns en oro över hur marknaden ska reagera, inte minst eftersom den reagerade negativt när Trump gav besked om tullar på Kanada, Mexiko och Kina.

En sak kan dock lugna både dem inom Trumps administration som är oroliga – och resten av världen.

Trump har nämligen på senare tid antytt att de tullar som ska meddelas den 2 april inte kommer att vara så långtgående som han hade tänkt från början.

– Det kan hända att jag skonar många länder, har Trump bland annat sagt, enligt tidningen.

Senast i onsdags antydde Trump att tullarna kanske inte blir så kraftfulla som många fruktar.

Men trots det råder det alltså stor osäkerhet inom Trumps administration, om man ska tro tidningens källor.

Inte minst eftersom Donald Trump själv har sagt att”tullar” är det vackraste ordet i ordboken.

Foto: White House official photographer Info: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder

Text: Redaktionen