Sveriges regering får hård kritik – av FN
2025 03 30
Sveriges regering får nu motta hård kritik från FN.
Den svenska regeringen kritiseras av specialrapportörer från FN.
Anledningen är att regeringen anses ha lagt för lite resurser på en fråga som gäller mänskliga rättigheter.
”Signalvärde från staten”
FN kritiserar regeringens hantering av Sanningskommissionen för samer, rapporterar DN.
Sanningskommissionen anses inte ha fått resurser för att kunna utföra sitt arbete fullt ut, och därför kritiseras nu Sverige av FN:s specialrapportörer.
Rapportörerna påpekar bland annat att man inte får låta ekonomiska begränsningar stå i vägen för statens ansvar när det gäller mänskliga rättigheter, enligt tidningen.
– Det är sorgligt, för det är ett tydligt signalvärde från staten. Konsekvenserna är att man både osynliggör och marginaliserar resultatet av kommissionens arbete, säger Svenska samernas riksförbunds verksamhetschef Jenny Wik Karlsson till tidningen.
”Ska kartlägga och granska”
Sanningskommissionen för det samiska folket tillsattes 2021 av den förra regeringen.
– Kommissionen ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna i ett historiskt perspektiv och dess konsekvenser för det samiska folket, uppger Sanningskommissionen på sin hemsida.
– Sanningskommissionen för det samiska folket är en statlig utredning som tillsatts efter hemställan av Sametinget. Kommissionen är ett oberoende och självständigt organ som ska tolka och utföra det uppdrag som anges i direktivet från regeringen, enligt hemsidan.
Men enligt FN:s två rapportörer har Sanningskommissionen alltså inte fått de resurser de behöver, utan istället bara två tredjedelar av det som har begärts i år. Det rör sig om 10 miljoner kronor.
Svårt att färdigställa arbetet
Detta skapar problem för kommissionen eftersom dess rapport ska vara färdig i december.
– Det gör att vi inte kommer att ha resurser för att färdigställa arbetet på ett adekvat sätt, säger Maria Hagsgård, en av kommissionens ledamöter, till tidningen.
Kritiken framförs av FN-rapportörerna i ett brev till Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M), enligt tidningen.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen