Sveriges plan för att Pfizer och Moderna ska skydda mot delta

2021 07 07

Pfizers effektivitet har sjunkit rejält på grund av nya deltavarianten som är på väg att ta över men nu kommer positiva besked avseende Pfizers och Modernas vacciner.

Gårdagens besked om att Pfizers effektivitet sjunkit kraftigt – från 94 % till 64 % - och även smittar fullvaccinerade enligt rapporter från Israel som är ett av de länder som kommit längst i världen i vaccineringen skapade stora rubriker världen över. Men nu kommer ett positivt besked avseende Pfizer och Modernas vacciner.

– Vi kommer att få uppdaterade vaccin från september-oktober. Både Pfizer och Moderna som har mRNA-vaccin  jobbar nu för fullt med att uppdatera den här mRNA-sekvensen så att vi kan ha med mutationerna som nu sprider sig över världen, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SR.

Delta tar över

Deltavarianten sprids nu snabbt i Sverige och har blivit dominerande i flera regioner, bland annat i Uppsala, Västernorrland och Örebro rapporterar Sveriges Radio. Och i Värmland står delta för 90 % av de analyserade proverna.

Richard Bergström klargör att även dagens vaccin ger ett skydd mot deltavarianten men de uppdaterade vaccinen kommer att ge ännu bättre skydd.

Skydda mot smittspridning

– Målsättningen är att även skydda mot lättare symptom och mot smittspridning så därför är det viktigt att kunna switcha till uppdaterade vaccin så småningom, säger vaccinsamordnaren till SR.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska betonar för TV4 det viktiga faktum att även nuvarande vaccin är effektiva mot allvarlig sjukdom.

– De vaccin vi har kommer att hålla även deltavarianten borta från sjukhuset, säger han.

ANALYS

Beroende på bland annat utvecklingen med deltavarianten och andra möjliga mutationer så gör sig Sverige redo för en möjlig tredje dos. Det centrala är att vaccinen är effektiva mot sjukhusvistelse och allvarlig sjukdom och på den avgörande punkten är situationen nu mycket positiv i Sverige.

[yop_poll id="329"]