Sveriges plan för att Pfizer och Moderna ska skydda mot delta

2021 07 07

Pfizers effektivitet har sjunkit rejält på grund av nya deltavarianten som är på väg att ta över men nu kommer positiva besked avseende Pfizers och Modernas vacciner.

Gårdagens besked om att Pfizers effektivitet sjunkit kraftigt – från 94 % till 64 % - och även smittar fullvaccinerade enligt rapporter från Israel som är ett av de länder som kommit längst i världen i vaccineringen skapade stora rubriker världen över. Men nu kommer ett positivt besked avseende Pfizer och Modernas vacciner.

– Vi kommer att få uppdaterade vaccin från september-oktober. Både Pfizer och Moderna som har mRNA-vaccin  jobbar nu för fullt med att uppdatera den här mRNA-sekvensen så att vi kan ha med mutationerna som nu sprider sig över världen, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SR.

Delta tar över

Deltavarianten sprids nu snabbt i Sverige och har blivit dominerande i flera regioner, bland annat i Uppsala, Västernorrland och Örebro rapporterar Sveriges Radio. Och i Värmland står delta för 90 % av de analyserade proverna.

Richard Bergström klargör att även dagens vaccin ger ett skydd mot deltavarianten men de uppdaterade vaccinen kommer att ge ännu bättre skydd.

Skydda mot smittspridning

– Målsättningen är att även skydda mot lättare symptom och mot smittspridning så därför är det viktigt att kunna switcha till uppdaterade vaccin så småningom, säger vaccinsamordnaren till SR.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska betonar för TV4 det viktiga faktum att även nuvarande vaccin är effektiva mot allvarlig sjukdom.

– De vaccin vi har kommer att hålla även deltavarianten borta från sjukhuset, säger han.

ANALYS

Beroende på bland annat utvecklingen med deltavarianten och andra möjliga mutationer så gör sig Sverige redo för en möjlig tredje dos. Det centrala är att vaccinen är effektiva mot sjukhusvistelse och allvarlig sjukdom och på den avgörande punkten är situationen nu mycket positiv i Sverige.

[yop_poll id="329"]

Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen