Sveriges pensionssystem kan göras om – “obegripligt”

2024 12 12

Det finns ett brett politiskt stöd för att göra om det grundläggande skyddet i Sveriges pensionssystem.

Många förstår inte hur systemet fungerar och kan därför inte fatta välgrundade beslut i sitt yrkesliv inför pensionen.

– Det sprids många missuppfattningar om pensionen, framhåller Pensionsmyndigheten själva.

"Otroligt svårt att förstå"

Av det skälet tyder mycket på att pensionssystemet framöver kommer att ses över och genomgå flera ändringar.

Dagens regelverk anses vara alldeles för obegripligt, tycker riksdagspartier i båda blocken, rapporterar Ekot.

– Det är otroligt svårt för den enskilda individen att förstå. Man får det här, men man förstår inte varför och man kan definitivt inte veta på förhand för det är för komplext, så redan där finns en poäng, säger Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt till radion.

Stöd i båda block

Idag finns det en kombination av system som tillsammans ska garantera att äldre som arbetat mindre eller haft låg lön ska få en pension det går att leva på. 

Det handlar till exempel om garantipension med bostadstillägg, inkomstpensionstillägg och äldreförsörjningsstöd. Dessa har dock genom åren ändrats eller lagts vid olika tillfällen, vilket orsakat förvirring.

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och Anders Ygeman, Socialdemokraternas talesperson för socialförsäkringsfrågor, är positiva till att förenkla systemet.

Det är även exempelvis Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

"Obegripligt"

Ygeman understryker att man idag är beroende av många system som ger olika utfall vid väldigt lika inkomstsituationer. 

Hans Eklind (KD) håller med.

– Det blir obegripligt. Det kan till och med vara så att om jag jobbar en timme extra då får jag faktiskt lägre pension, säger han till Ekot.

Viktigaste att tänka på

Pensionsmyndigheten menar dock på sin hemsida att det här med pensioner “i grund och botten inte är så svårt”.

Du tjänar in till den allmänna pensionen genom att du arbetar och betalar skatt. Ju fler år du jobbar och ju högre lön du har desto högre pension får du. Om du arbetar kan du dessutom ha tjänstepension genom din arbetsgivare, förklarar myndigheten och tillägger:

– Det absolut viktigaste för din pension är att du jobbar och betalar skatt och att du har en tjänstepension. Har du möjlighet och vill spara ytterligare till din pension, kan du också göra det.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Vill skicka dansk till månen

2025 04 04

ESA hoppas på att få skicka en europé till månen, och en dansk uppges ligga bra till.

ESA står för European Space Agency, och en europeisk rymdmyndighet som samarbetar med amerikanska Nasa.

I Tyskland har ESA skapat ett konstgjort månlandskap där utvalda astronauter tränar inför ett eventuellt besök på månen, rapporterar DR.

Inför Nasas framtida månuppdrag hoppas man på att europeiska astronauter ska få följa med, och en dansk uppges ha goda chanser.

”Finns en liten chans”

Astronauterna tränas på LUNA Analog Facility i Köln, och dansken Andreas Morgensen är en av sju ESA-astronauter som tränas för att eventuellt kunna vistas på månen, enligt radiokanalen.

Det handlar om de så kallade Artemis-uppdragen, där Europa har ett avtal med Nasa och hoppas att europeiska astronauter ska få medverka, vilket de alltså tränar inför.

– Vi har ett fullt månlandskap, där man verkligen får känslan av att stå på Månens yta. Även dammet är så tätt som riktigt måndamm kan vara, säger Andreas Mogensen till radiokanalen.

Han berättar själv att det finns en chans att han får följa med.

– Jag är astronaut på ESA. Så det finns en liten chans att jag kan åka. Men det är många som är intresserade av det. Så nu får vi se. Det är också en fråga om det faktiskt finns platser för europeiska astronauter, säger han.

”Har erfarenheten”

Enligt projektledaren för LUNA, Jürgen Schlutz, är Morgensen en bra kandidat för att få följa med på ett månuppdrag.

– Han är den astronaut i gruppen som varit längst i rymden. Så han är definitivt i gruppen som kommer att passa för ett månuppdrag. Han har erfarenheten, säger Jürgen Schlutz.

– Så det finns absolut en chans, men mer kan vi inte säga i nuläget, tillägger han.

Inom ramen för Artemisuppdraget ska människor först kretsa runt månen en gång.

Men sedan ska astronauter även landa och gå på månen, enligt planerna. Nasa planerar även att ha en rymdstation som ska kretsa kring månen samt att bygga baser på månens yta, uppger radiokanalen.

Foto: NASA

Text: Redaktionen


HANDELSBANKEN VARNAR: Då blir börsfallet ännu större

2025 04 04

Stockholmsbörsen har rasat på fredagen, och nu varnar Handelsbanken för ännu större ras.

Oron har varit stor på börser runt om i världen efter Donald Trumps besked om omfattande tullar mot ett stort antal länder.

Bland annat har Stockholmsbörsen rasat med 4,2 procent på fredagen och haft sin sämsta dag på nästan fem år.

Nu varnar Handelsbanken för att det kan bli ännu värre.

Då blir börsfallet större

Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling tror att många har underskattat Trumps tullhot, vilket är ett av skälen till marknadens starka reaktion, säger han till SR.

Det var i onsdags som president Donald Trump gav besked om tullar mot ett 60-tal länder. Tullar som ska börja gälla den 9 april.

Och enligt Mattias Sundling kommer reaktionen att bli kraftig – om tullarna blir verklighet. Världen riskerar en ny lågkonjunktur.

– Om de blir det, och det blir en recession, så kommer börsfallet att bli större än så här, säger han till radiokanalen.

Förhandlingsvapen?

Handelsbankens aktiestrateg hoppas dock att tullbeskedet är ett spel från Trumps sida.

– Jag personligen tror inte att de här tullarna blir bestående, utan att det här i slutändan ändan är liksom ett förhandlingsvapen, och då tror jag egentligen inte att det ska behöva komma ner så mycket mer, säger Mattias Sundling.

Han hoppas att även USA:s regering inser att det vore ”överdrivet destruktivt” att driva igenom dessa tullar, och hoppas att USA är ute efter en förhandlingslösning.

– Om man tittar till exempel på USA, Mexiko och Kanada så har man ett exempel, Mexiko och Kanada undantogs ifrån de här tullarna i onsdags, och där finns ett avtal att bygga på, och jag tror att det är någon slags modell för hur det kommer att spela ut i de övriga regionerna också, säger han till radiokanalen.

Försenad återhämtning

Även den oberoende ekonomen Claes Hemberg uttrycker förhoppning att de långsiktiga effekterna inte ska bli så allvarliga som man nu fruktar, rapporterar SVT.

Han tror fortfarande på en svensk konjunkturåterhämtning, men att den blir försenad.

– Vi hade sett fram emot en konjunkturåterhämtning efter två tuffa år, och det ser ut som att den fortfarande kommer, men blir nog lite försenad, säger han till kanalen.

Det finns fortfarande många goda tecken i svensk ekonomi, menar Hemberg.

Därför är vi fortfarande i en relativt stabil situation, säger han till kanalen.

Foto: Handelsbanken Danmark, Wikimedia

Text: Redaktionen