Sveriges pandemibetyg höjs kraftigt – Tack vare vacccinet

2021 09 23

Sverige klättrar kraftigt uppåt när det gäller listan över de länder som hanterat coronapandemin bäst.

Det framgår av Nation Brands Index (NBI ) som är en studie som visar hur bra olika länders varumärken uppfattas och hur framgångsrikt  länderna hanterar stora världsomfattande frågor.

Vaccinet viktig faktor

En del av studien gäller coronapandemin och 60 000 personer från 20 olika länder runt om i världen ingår i studien som ställt frågan hur bra de anser att olika nationer hanterat pandemin.

Sverige har på ett års tid klättrat rejält på listan – från plats 15 till plats 7 på listan och en viktig faktor för de länder som lyckats väl är att de lyckats bra med att distribuera vaccin till sina invånare rapporterar Anholt Ipsos som ligger bakom mätningen.

Topplistan

▪Här är topplistan:

 1. Tyskland
 2. Kanada
 3. Schweiz
 4. Nya Zeeland
 5. Australien
 6. Norge
 7. Sverige
 8. Finland
 9. Island
 10. Nederländerna

Bottenlistan
Bland de länder som lyckats allra sämst finns främst nationer i Sydamerika och Afrika men allra sämst har det gått för Indien.

▪Här är bottenlistan:

 1. Colombia
 2. Palestina
 3. Brasilien
 4. Kenya
 5. Nigeria
 6. Indien

God indikator

– Vi ser sällan länder göra den här typen av förflyttningar i internationella index under så kort tid. Vårt land uppfattas ofta ha agerat konsekvent under pandemin. Vi vet sedan tidigare att Sverigebilden är stabil över tid. Den här mätningen är en god indikator på det, framhåller Madeleine Sjöstedt, generaldirektör vid Svenska institutet.

[yop_poll id="610"]