JUST NU: Sverigedemokraterna svänger om Natomedlemskap

2022 04 09

SD-ledaren Jimmie Åkesson ger nu ett viktigt besked om svenskt Natomedlemskap.

Frågan om Nato har seglat upp som en raket på Sveriges politiska dagordning och är nu hetast av alla sakfrågor.

Krig och massmord

Bakgrunden är att tyrannen och envåldshärskaren i Moskva; Rysslands diktator Vladimir Putin inlett ett brutalt anfallskrig mot Ukraina som bland annat karaktäriseras av massmord på civilbefolkningen.

SD kan skapa majoritet

Om Sverigedemokraterna svänger från nej till ja avseende Natomedlemskap så finns det majoritet i Sveriges riksdag eftersom Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern redan säger ja.

Samtidigt pekar en hel del på att Finland är på väg att säga ja till Natomedlemskap och beskedet kan komma redan inom några dagar eller veckor.

Nytt SD-besked

Och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer idag med ett helt nytt besked – han vill att Sverige går med i Nato om Finland söker medlemskap.

– Det som har förändrats nu är att Finland väldigt tydligt går mot ett Natomedlemskap. Det, och att Ukraina som inte är med i Nato står helt ensamt, har gjort att jag har svängt, säger Jimmie Åkesson till SvD.

Saknas bara 5 röster

Av Finlands 200 riksdagsledamöter har 96 i nuläget bestämt sig för att säga ja till Nato mot bara 14 som säger nej. Av de 90 ledamöter som ännu inte har lämnat besked räcker det med andra ord om blott 5 säger ja så är jasidan uppe i majoritet.

Med andra ord talar mycket för att Finland kommer att gå med i Nato.

Då svänger SD

I ett sådant läge kommer Jimmie Åkesson kampanja för att hans parti säger ja till att Sverige går med i Nato. Och det kan komma att gå väldigt snabbt.

Finland kan enligt uppgift komma att gå med redan i juni.

SD:s partistyrelse

– Då måste vi också inleda den processen så snabbt som möjligt oaktat allt annat, säger Jimmie Åkesson (SD) till SvD och framhåller att frågan ännu inte hanterats i SD:s partistyrelse.

Han betonar även att Ryssland står för ett väldigt påtagligt hot och han understryker att han länge sett ett hot från Vladimir Putin.

ANALYS

Allt pekar på att Finland kommer att ansöka om Natomedlemskap och i det läget lär Sverigedemokraterna svänga närmast omgående.

Två faktorer som väger klart för att SD kommer att säga ja till Nato i det läget är följande:

-Svenska folket, som redan säger ja till Nato enligt mätningarna, kommer enligt en ny Sifomätning att säga mycket kraftigt ja om Finland går med.

-Moderaterna och Kristdemokraterna säger tydligt ja till Nato. Om Finland dessutom ansöker om Natomedlemskap och Sverigedemokraterna står kvar vid ett nej – sannolikt tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet – så uppstår det en svår klyfta mellan SD och samarbetspartierna M och KD.

Den klyftan skulle skada SD:s möjligheter i framtida regeringsunderlagssatsningar.

Största sedan EU-inträdet

Min prognos är att Finland kommer att säga ja till Nato och att SD – och även S – därefter svänger till ja.

Ett svenskt inträde i Nato blir den största internationella politiska händelsen för svensk politisk inriktning sedan EU-medlemskapet 1995.

Det var 27 år sedan.

Med tanke på att Putins fokus är att Nato inte ska utökas så har hans senaste agerande lett till den exakta motsatsen. Det är inte det enda som slagit slint för den herren.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen