JUST NU: Sverigedemokraterna agerar efter skandaluttalandet

2022 06 21

Efter ett uppmärksammat uttalande av en lokalpolitiker som orsakade stort raseri har partiet agerat.

– Visst är det tråkigt att kvinnor blir misshandlade. Men, min tanke är, och jag vill att ni ska tänka så också ibland: Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna? Det är en viktig tanke. Och varför finns det inte mansjourer?

Så sade SD-politikern Håkan Lerstorp under gårdagen i samband med att kommunfullmäktige i Trelleborg sammanträdde för en debatt om mäns våld mot kvinnor.

Stängs av

Nu har Sverigedemokraterna som parti svarat på det skandalösa uttalandet som väckt stort raseri, både intern och externt, rapporterar Dagens Nyheter.

Håkan Lerstorp stängs av från partiet.

– Han har stängts av och det har väckts ett uteslutningsärende mot honom. Det startade redan igår, vi satt  och skrev under mötet och sedan blev jag uppringd under pågående möte av vår riksavdelning som undrade vad som hände, säger Helmuth Petersen (SD), oppositionsråd, till tidningen.

“Blev vansinnigt arg”

Helmuth Petersen berättar också hur han reagerade när han fick höra vad partikollegan i Trelleborg hade sagt.

– Först blev jag vansinnigt arg, sedan blev jag besviken och sedan gick det över till att jag blev ledsen. Jag är emot våld i alla former.

“Spiken i kistan”

Enligt Petersen var gårdagens händelser “spiken i kistan”, och enligt oppositionsrådet kommer alla band att klippas med Håkan Lerstorp.

Huvudpersonen har själv inte gått att nå för en kommentar, skriver DN.

Försvarade sitt uttalande

En av anledningarna till att det inte gick att förbise misstaget var att Håkan Lerstorp inte uttalade någon ånger efter sitt uttalande. Tvärtom försvarade han det.

– Vad är det som har hänt momentet innan? Fem minuter innan? Det är inte säkert att det alltid är mannens fel, motiverade Håkan Lerstorp sitt budskap till Trelleborgs Allehanda.

Annie Lööf kritiserade

På Twitter har centerledaren Annie Lööf kommenterat utspelet från Håkan Lerstorp.

– Tänk inte som Håkan (SD) gör om varför män misshandlar kvinnor, skriver hon.

Fick medhåll av Åkesson

Annie Lööf får medhåll av sin annars ständige politiska motståndare Jimmie Åkesson (SD), som delade Lööfs inlägg.

– Nej, jag håller med. Tänk mer som Mathias Andersson (SD), framhäver han på Twitter, och refererade till SD:s gruppledare som efter Lerstorps uttalande tvingades be om ursäkt å partiets vägnar.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen