JUST NU: Sverigedemokraterna agerar efter skandaluttalandet

2022 06 21

Efter ett uppmärksammat uttalande av en lokalpolitiker som orsakade stort raseri har partiet agerat.

– Visst är det tråkigt att kvinnor blir misshandlade. Men, min tanke är, och jag vill att ni ska tänka så också ibland: Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna? Det är en viktig tanke. Och varför finns det inte mansjourer?

Så sade SD-politikern Håkan Lerstorp under gårdagen i samband med att kommunfullmäktige i Trelleborg sammanträdde för en debatt om mäns våld mot kvinnor.

Stängs av

Nu har Sverigedemokraterna som parti svarat på det skandalösa uttalandet som väckt stort raseri, både intern och externt, rapporterar Dagens Nyheter.

Håkan Lerstorp stängs av från partiet.

– Han har stängts av och det har väckts ett uteslutningsärende mot honom. Det startade redan igår, vi satt  och skrev under mötet och sedan blev jag uppringd under pågående möte av vår riksavdelning som undrade vad som hände, säger Helmuth Petersen (SD), oppositionsråd, till tidningen.

“Blev vansinnigt arg”

Helmuth Petersen berättar också hur han reagerade när han fick höra vad partikollegan i Trelleborg hade sagt.

– Först blev jag vansinnigt arg, sedan blev jag besviken och sedan gick det över till att jag blev ledsen. Jag är emot våld i alla former.

“Spiken i kistan”

Enligt Petersen var gårdagens händelser “spiken i kistan”, och enligt oppositionsrådet kommer alla band att klippas med Håkan Lerstorp.

Huvudpersonen har själv inte gått att nå för en kommentar, skriver DN.

Försvarade sitt uttalande

En av anledningarna till att det inte gick att förbise misstaget var att Håkan Lerstorp inte uttalade någon ånger efter sitt uttalande. Tvärtom försvarade han det.

– Vad är det som har hänt momentet innan? Fem minuter innan? Det är inte säkert att det alltid är mannens fel, motiverade Håkan Lerstorp sitt budskap till Trelleborgs Allehanda.

Annie Lööf kritiserade

På Twitter har centerledaren Annie Lööf kommenterat utspelet från Håkan Lerstorp.

– Tänk inte som Håkan (SD) gör om varför män misshandlar kvinnor, skriver hon.

Fick medhåll av Åkesson

Annie Lööf får medhåll av sin annars ständige politiska motståndare Jimmie Åkesson (SD), som delade Lööfs inlägg.

– Nej, jag håller med. Tänk mer som Mathias Andersson (SD), framhäver han på Twitter, och refererade till SD:s gruppledare som efter Lerstorps uttalande tvingades be om ursäkt å partiets vägnar.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen