Sverige värst i hela Europa angående dödsskjutningar

2021 05 27

Sverige – som tidigare haft en mycket låg nivå av dödligt skjutvapenvåld – är nu värst i hela Europa.

Det framgår av en ny rapport från Brottsförebyggande rådet som presenteras idag. Sverige är värre än Baltikum, värre än Östeuropa, värre än Sydeuropa och till och med värre än Balkan. BRÅ har jämfört dödsskjutningarna i 22 europeiska länder under en så pass lång tidsperiod som 19 år. Från 2000 till 2019 och Sverige är värst i klassen.

– Ökningen som Sverige redovisar går inte att se någon annanstans i Europa. Sverige har rört sig från botten till toppen, säger Klara Hradilova-Selin, utredare på Brå till SVT.

I början av mätperioden var Sverige ett av de länder med minst dödligt skjutvåld i Europa men sedan 2012 har våldet ökat kraftigt. På bilderna visas antal avlidna i dödligt våld med skjutvapen i Sverige jämfört med Sydeuropa och Centraleuropa 2000–2019 per miljon invånare enligt statistisk från Eurostat, WHO och nordiska myndigheter.

I början av 2021 har Sverige sett en viss minskning men innevarande år ingår inte i studien. Avseende övrigt dödligt våld har Sverige fortsatt låga nivåer jämfört med övriga Europa.

ANALYS

Det är gräslig statistik för Sverige som uppvisar en närmast overklig ökning av det dödliga skjutvapenvåldet. För Moderaterna, KD, Liberalerna och SD är brottsligheten en huvudfråga till valet och partierna har i flera år pressat S-MP-regeringen på misslyckandet när det gäller gängkriminaliteten.

Dagens besked från BRÅ visar med stor tydlighet hur Sverige har misslyckats på ett katastrofalt sätt med att hantera den grova gängbrottsligheten. Högeroppositionen lär bland annat framhålla bristen på verktyg för polisen, för mesiga straff och för stor migration till Sverige som orsaker.

Mot denna kritik får S-MP-regeringen svårt att värja sig. Det går inte att komma ifrån att det är förfärliga siffror för Sverige och S-MP har styrt landet de senaste 8 åren när valåret infaller. Frågan är om  regeringen kan lyckas vända trenden innan valet och nu kan stora resurser väntas på den fronten från S-MP.

Foto: Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder, Rapport av BRÅ 2021

[yop_poll id="105"]

Nya regler i år för folk med trädgård – många vet inte om det

2025 03 21

Trädgårdsreglerna i Sverige har ändrats – igen.

Det var efter att Naturvårdsverket förra året gick ut med att det numera skulle vara förbjudet att elda i trädgården som stor förvirring uppstod.

Myndigheten baserade beskedet på en tolkning av ett EU-direktiv om bioavfall, men fick sedan backa och tillåta eldning av ris och grenar.

På grund av virrvarret gick dessutom närings- och energiminister Ebba Busch (KD) ut och förtydligade att regeringen inte infört något förbud.

Många kommuner fortsatte dock att kämpa med hur de nya direktiven egentligen skulle tolkas.

Nya regler från februari

Från och med 18 februari i år började nya regler att gälla i frågan.

Men det tycks många ha missat.

– Nej, det hade jag inte hört om. Det hade jag inte koll på, säger exempelvis en gävlebo som SR talat med.

Och enligt radion är mannen långt ifrån ensam.

Förändringen innebär dock en lättnad av reglerna och att folk i vissa fall nu får elda trädgårds- och parkavfall i trädgården.

– Med trädgårds- och parkavfall menas sådant avfall från skötsel av trädgårdar eller parker som är biologiskt nedbrytbart och består av gräsklipp, löv, grenar och andra växtdelar, förklarar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Kan införas lokala förbud

Kommunerna i landet har dock sista ordet. Det innebär att det kan finnas lokala begränsningar och förbud och det får inte eldas så att det stör grannar.

Det kan också vara så att tillfälliga förbud införs på grund av att SMHI varnar för gräsbränder.

– Ofta kan det vara snabbare och enklare att köra trädgårdsavfallet till en återvinningscentral som anvisas av kommunen än att elda det i sin trädgård. Avfall eller miljöfarliga ämnen får normalt aldrig eldas utomhus, förtydligar MSB.

När det gäller valborgsfirandet och första majbrasor måste det ansökas om tillstånd.

– Trädgårds- och parkavfall får eldas i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslagen.

Foto: Stanly8853

Text: Redaktionen


Tiotusentals skriver på namninsamling – mot Trump

2025 03 21

En namninsamling har startats för att hålla Donald Trump utanför Kanada.

Sedan han tillträdde som USA:s 47:e president har Donald Trump väckt ilska i grannlandet i norr.

Utöver tullhotet har Trump återkommande hänvisat till Kanada som USA:s blivande femtioförsta delstat.

Nu skriver tiotusentals människor under en namninsamling för att porta Trump från att korsa gränsen.

Det rapporterar Newsweek.

Tiotusentals

I skrivande stund har nästan 50 000 människor skrivit under namninsamlingen.

En namninsamling på Change.org som startades förra månaden av Dr. Sarah Boston, en veterinärkirurgisk onkolog och stand up-komiker, bad Canadian Immigration Services och Canadian Border Services Agency att förbjuda Trumps inresa till Kanada.

Fram tills idag den 20 mars har 47 426 personer skrivit under namninsamlingen.

“Dömd brottsling"

I namninsamlingen beskrivs Trump som en ”dömd brottsling som hotar Kanadas suveränitet”.

– Han har betonat att gränssäkerheten längs den kanadensiska gränsen är en prioritet för honom och vi håller med, framgår i namninsamlingens beskrivning.

– Vi kan inte tillåta dömda brottslingar från andra länder över vår gräns. Vi vill inte under några omständigheter att Donald Trump besöker Kanada.

Ansträngd relation

Relationen mellan Kanada och USA är för närvarande ansträngd.

Kanadas premiärminister Mark Carney har gett en uppdatering om läget.

– Mitt möte med Council on Canada-U.S. Relations var inriktat på att hålla Kanadas ekonomi stark mot bakgrund av orättvisa tullar, skriver han på X.

– Vi är redo att engagera oss med USA i en omfattande förhandling – när Kanada visas respekt som en suverän nation.

Viktigt för Trump

Ekonomi är en av frågorna som Trump fokuserade allra mest på inför valet.

Han ser tullar som ett viktigt verktyg i den ekonomiska politiken – och i början av april väntas omfattande tullar mot flera länder införas.

Det har bland annat fått aktiemarknaden på andra sidan Atlanten att gunga ordentligt under de senaste veckorna.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok Flickr

Text: Redaktionen