Sverige väntas inleda samtal med talibanerna

2021 09 09

Sverige behöver inleda samtal med de fruktade talibanerna.

Orsaken är att man har inget val när det gäller att ordna med logistik och tillstånd för att återuppta evakueringarna förklarar utrikesminister Ann Linde (S) för TV4.

Inget erkännande

– Men inga politiska dialoger, inget erkännande av någon talibanregim eller liknande, säger utrikesministern.

Det finns uppemot 200 ytterligare personer på plats i Afghanistan som Sverige önskar evakuera och Ann Linde berättar att det bland annat handlar om svensk-afghaner som rest till Afghanistan trots stark avrådan att inte resa dit, rapporterar TV4.

Vill hämta hem

Sammantaget vill Sverige evakuera följande grupper:

◾Svensk-afghaner

◾Folk som jobbat för Försvarsmakten till 31 december 2014

◾Personer med särskilda skyddsbehov, som journalister och feminister.

Inga löften

Men Sverige kan på grund av talibanerna inte lova att man lyckas att hämta de personer man vill hämta och som desperat vill lämna landet.

– I slutänden är det talibanerna som bestämmer. Du måste få tillstånd och tillstånden ges av talibanerna. Det är de som öppnar grinden, förklarar Ann Linde (S). 

Se hela TV4-inslaget här.

ANALYS

Ann Linde (S) är tydlig med att Sverige inte avser att erkänna talibanerna. Det är närmast surrealistiskt att en del länder nästan omgående signalerat att man kan komma att erkänna talibanerna som Afghanistans nya regering. Talibanerna är extremister, terrorister och brutala islamister som tagit makten i landet genom en blodig statskupp.

Men flera länder tycks luta åt att de trots allt har mer att vinna på att erkänna talibanerna än att stå emot. Det är möjligt att länder som erkänner talibanerna kan få det lättare att få hem medborgare, lättare att få fram bistånd till hjälpbehövande och lättare att påverka talibanerna i en riktning som rent allmänt främjar det hårt prövade afghanska folket.

Foto: TV4

[yop_poll id="587"]