Sverige väntas inleda samtal med talibanerna

2021 09 09

Sverige behöver inleda samtal med de fruktade talibanerna.

Orsaken är att man har inget val när det gäller att ordna med logistik och tillstånd för att återuppta evakueringarna förklarar utrikesminister Ann Linde (S) för TV4.

Inget erkännande

– Men inga politiska dialoger, inget erkännande av någon talibanregim eller liknande, säger utrikesministern.

Det finns uppemot 200 ytterligare personer på plats i Afghanistan som Sverige önskar evakuera och Ann Linde berättar att det bland annat handlar om svensk-afghaner som rest till Afghanistan trots stark avrådan att inte resa dit, rapporterar TV4.

Vill hämta hem

Sammantaget vill Sverige evakuera följande grupper:

◾Svensk-afghaner

◾Folk som jobbat för Försvarsmakten till 31 december 2014

◾Personer med särskilda skyddsbehov, som journalister och feminister.

Inga löften

Men Sverige kan på grund av talibanerna inte lova att man lyckas att hämta de personer man vill hämta och som desperat vill lämna landet.

– I slutänden är det talibanerna som bestämmer. Du måste få tillstånd och tillstånden ges av talibanerna. Det är de som öppnar grinden, förklarar Ann Linde (S). 

Se hela TV4-inslaget här.

ANALYS

Ann Linde (S) är tydlig med att Sverige inte avser att erkänna talibanerna. Det är närmast surrealistiskt att en del länder nästan omgående signalerat att man kan komma att erkänna talibanerna som Afghanistans nya regering. Talibanerna är extremister, terrorister och brutala islamister som tagit makten i landet genom en blodig statskupp.

Men flera länder tycks luta åt att de trots allt har mer att vinna på att erkänna talibanerna än att stå emot. Det är möjligt att länder som erkänner talibanerna kan få det lättare att få hem medborgare, lättare att få fram bistånd till hjälpbehövande och lättare att påverka talibanerna i en riktning som rent allmänt främjar det hårt prövade afghanska folket.

Foto: TV4

[yop_poll id="587"]

Flera telefonsamtal i Sverige kommer förbjudas

2024 09 18

Inom kort kommer ett antal telefonsamtal i Sverige att förbjudas.

Detta eftersom Post- och telestyrelsen (PTS) har fattat beslut om nya regler för vilka samtal som svenska teleoperatörer ska stoppa.

Syftet med regeländringen är att minska risken för att folk utsätts för bluffsamtal från utlandet.

– Telefonbedrägerier är ett allvarligt samhällsproblem, säger Jesper Simons, chef för enheten för nummer och adressering.

"Kommer ge stor effekt"

Många av samtalen som myndigheten pekar ut kommer från utlandet, men maskeras som att de ser ut att ringas från ett svenskt nummer.

Det är bland annat dessa samtal som PTS hoppas komma åt – genom att teleoperatörerna helt enkelt ska stoppa samtalen från att komma fram.

– Vi förväntar oss att reglerna kommer att ge stor effekt och leda till att ännu fler bluffsamtal blockeras, säger Jesper Simons i ett pressmeddelande.

Blir allt vanligare

De skarpa reglerna ersätter det som tidigare enbart var en vägledning för operatörer och som publicerades av PTS förra året.

Tack vare den har redan flera samtal kunnat blockeras, men nu skärps alltså regelverket.

Det innebär i korthet att bluffsamtal från utlandet som ser ut att komma från svenska fastnätsnummer förbjuds på så sätt att operatörer blockerar dem.

Samma sak ska gälla motsvarande samtal som ser ut att komma från svenska mobilnummer, förutsatt att det kontrollerats att numret inte används i utlandet.

I vissa fall ska operatörerna blockera nummerpresentationen istället för att stoppa själva samtalet.

– Telefonbedrägerier har blivit vanligare i Sverige. En stor del använder så kallad spoofing, vilket innebär att telefonnummer förfalskas och gör att det ser ut som att samtalet kommer från någon annan än det faktiskt gör, understryker Post- och telestyrelsen.

Utreder bluff-sms

Utöver samtalsförbuden utreder PTS parallellt frågan om bluff-sms.

Att det skickas textmeddelanden med förfalskade avsändarnamn, till exempel banker eller myndigheter, är en annan form av växande bedrägeri över telefon.

I nuläget saknar PTS effektiva verktyg för att reglera metoden, men utreder just nu om det går att agera mot problemet.

De nya samtalsreglerna för nummer i fasta nätet träder i kraft 4 november 2024. Motsvarande för mobilnummer börjar gälla 3 mars 2025.

Foto: B. Mars

Text: Redaktionen


Reseavdraget ändras – här är nya summan

2024 09 18

Skatteavdraget för resor till och från arbetet kommer att justeras.

Det meddelar regeringen i dag, tisdag.

Regeringen föreslår att beloppsgränsen för avdrag för arbetsresor höjs från 11 000 kronor till 13 000 kronor.

Höjningen aviseras i regeringens höstbudget och bedöms öka skatteintäkterna med 570 miljoner kronor per år.

Det här gäller 

Dagens beloppsgräns innebär att avdrag endast får göras på resor som sammanlagt överstiger 11 000 kronor per år. Det är endast kostnaden som överstiger 11 000 kronor som man har rätt att göra avdrag på.

Nu höjs alltså beloppsgränsen till 13 000 kronor per år.

Regeringen kommenterar beslutet i ett pressutskick.

– Beloppsgränsen är inte indexerad och behöver justeras med jämna mellanrum för att inte urholkas. Någon justering av beloppsgränsen har inte skett sedan den 1 januari 2017. Regeringen anser därför att gränsen bör höjas till 13 000 kronor, framhåller Tidöregeringen.

Då träder nya gränsen i kraft

Den nya beloppsgränsen föreslås träda i kraft från och med 1 januari 2026.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Omfattande fusk

Regeringens besked kommer endast några dagar efter att Skatteverket meddelat att man kommer utöka sina kontroller av reseavdraget.

Detta sedan över 600 miljoner kronor i felaktiga avdrag upptäckts under 2022 och 2023, rapporterar Vi Bilägare. Felaktiga utbetalningar har i synnerhet utgått till bilister som ansökt om avdrag trots att de inte har rätt till det.

Efter avslöjandet öppnade finansminister Elisabeth Svantesson (M) för förändringar i reseavdraget.

– Det är en diskussion vi måste ha med Skatteverket, sade hon till Sveriges Radio.  

Reseavdrag för bilresor kan bara användas av den som tjänar minst två timmar per dag på att jobbpendla med bil jämfört med att åka kollektivt.

Under 2023 gjorde 900 000 svenskar reseavdrag. Det finns inga uppgifter om hur många av de som gjort reseavdrag som åkt bil, respektive hur många som har åkt kollektivt.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen