Sverige utmanar Kina

2023 09 11

I dag, måndag, togs det första spadtaget till den nya batterifabriken i Luleå.

Batteribolaget Talgas fabrik kommer att få stor betydelse för  Sverige och den gröna omställningen i stort.

Anläggningen förväntas producera 19 500 ton färdigt anodmaterial per år.

Viktigt steg för den gröna omställningen

Anodmaterial kan bland annat användas i batterier till elbilar.

– Det är helt nödvändigt för att få elektrifieringen på plats. Det räcker inte med att vi producerar massor av fossilfri el utan det krävs också att vi kan lagra den, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) till SVT Nyheter.

"En ny era"

I april fick Talga grönt ljus från Mark-och miljödomstolen till att öppna en grafitgruva utanför Vittangi och bryta 100 000 ton malm varje år. 

Företagets plan är att bryta grafit utanför Kiruna. Mineralen ska sedan användas för att producera anodmaterial i fabriken i Luleå.

–  Norrbotten har levererat mineraler som har byggt Europa under en lång tid. Genom att kunna bryta grafit här går Norrbotten in i en ny era för att fortsätta leverera till resten av världen, säger Talgas grundare Mark Thompson till DN.

Sverige utmanar Kina

Kina har under de senaste åren lagt beslag på batterimarknaden för elbilar.

Nu utmanar Sverige stormakten genom lanseringen av den nya fabriken i Luleå.

Det framhåller arbetsmarknadsminister Johan Pehrson.

– Det är viktigt. Kina agerar aggressivt och böjer sig inte från att utnyttja sin maktposition när det gäller viktiga metaller och mineraler.

– Det här visar att Sverige kan bidra till Europa och demokratiernas oberoende i en värld som på detta område är ganska dyster, säger Pehrson till SVT.

Fakta Talgas batterianodfabrik

- Den storskaliga anläggningen som planeras till 2024 kommer ligga på Hertsöfältet i Luleå kommer kunna leverera 19 500 ton färdigt anodmaterial per år.

- Det räcker till 400 000 elbilar varje år, där anoden, som görs av naturlig grafit från Vittangi, utgör 40-50% av det aktiva materialet i ett bilbatteri.

- Samtidigt planerar Talga för att sedermera kunna femdubbla produktionen till över 100 000 ton per år.

Källa: Talga Group

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


”Århundradets sommar” på väg – då kommer värmen till Sverige

2025 05 21

Idag känns sommaren långt borta i stora delar av landet.

Den tidiga högsommarvärmen har plötsligt bytts ut mot arktisk kyla och det spås till och med falla snö i delar av Götaland i dagarna.

Men misströsta inte.

När året väl går in i första sommarmånaden väntas den första omgången av riktigt varmt väder.

– Inledningen av juni ser varmare ut än normalt i hela Sverige, sedan kan det bli svalare igen. Det ligger runt det normala totalt sett när man tittar på hela juni, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till SvD.

Då kommer nästa högtryck

Enligt de långtidsprognoser som meteorologen tagit del av spås en mycket varm sommar. Sett ur hela Europas perspektiv kan det handla om rekordvärme.

Och i slutet av sommaren pekar mycket på att norra delarna av kontinenten, däribland Sverige, får ta del av högtrycket.

– Framförallt avslutningen på juli och in i augusti skulle vara väldigt varm och torr, till exempel för Sveriges del, säger Lasse Rydqvist.

"Århundradets sommar"

Förra månaden slog forskningsinstitutet European Drought Observatory larm om tidig torka. Sverige är ett av riskländerna där orange varning utfärdats. 

Förutsättningarna bedömdes då påminna de som föregick den förödande torkan i stora delar av Europa och Sverige under 2018.

LÄS MER: Extremsommar befaras i år – kan bli värre än 2018

Lasse Rydqvist tonar ned risken för en repris på extremsommaren för sju år sedan. I Tyskland har dock begreppet “Jahrundert sommer”, århundradets sommar, fått fart.

Det kan bli en mycket varm sommar, med temperaturer på 30 till 35 grader Celsius och motsvarande lite nederbörd, till och med en långvarig torka. Sannolikheten för att detta ska inträffa kan vara 60 till 65 procent, säger Karsten Brandt, tysk meteorolog, till Bild.

Varnar för vattenbrist

Förra veckan gick även Sveriges geologiska undersökning, SGU, formellt ut med en varning för att det kan bli vattenbrist i flera län i södra landet till sommaren. 

Grundvattennivåerna är mycket under de normala för årstiden i hela Götaland.

– Det är ett dåligt utgångsläge inför sommaren och det blir alltmer troligt att vi kommer få låga eller ovanligt låga grundvattennivåer på många platser i Götaland och Svealand under sommaren, säger Calle Hjerne, grundvattenexpert på SGU.

LÄS MER: SMHI:s besked inför sommaren – har inte hänt på 100 år

Foto: J. Ferlic resp T. Sergej 

Text: Redaktionen


Massiv attack skakar Ryssland

2025 05 21

Ukraina har attackerat flera regioner i Ryssland.

Rysslands försvarsdepartement uppger att det ryska luftförsvaret skjutit ner över 150 ukrainska drönare det senaste dygnet.

Enligt uttalandet sköts drönarna huvudsakligen ned över Rysslands västra regioner, men attacken ska också ha riktats mot Moskva. Minst sex drönare har skjutits ner över huvudstaden, uppger den ryska militären.

Viktig fabrik brinner

Hur många drönare som träffat sina mål framgår inte.

På sociala medier sprids dock filmklipp och bilder på stora eldsvådor och explosioner, som påstås ha orsakats av drönarattacken.

Den ukrainska tidningen Kyiv Independent rapporterar om explosioner söder om Moskva – i regionerna Tula, Rjazan och Orjol.

Orjolregionen, belägen 350 kilometer söder om Moskva, uppges ha varit huvudmålet för attacken. Över 50 drönare har skjutits ner över regionen, enligt det ryska försvarsdepartementet.

Ryssarna lyckades dock inte pricka alla drönare.

Enligt ukrainska medier har en viktig militär anläggning träffats i attacken. Det rör sig om en halvledarfabrik i staden Bolkhov, som påstås vara mycket viktig för den ryska militärindustrin.

Nu står anläggningen i lågor.

Ukrainska Supernova+ är en av flera kanaler som delat filmer och bilder på den brinnande fabriken. I videoklipp syns det hur ett stort rökmoln stiger mot himlen samtidigt som stora eldsflammor slår ut från byggnaden.

Tung smäll för Ryssland

Om halvledarfabriken sätts ur spel vore det ett stort bakslag för den ryska krigsmakten.

Halvledare och mikrochip spelar en avgörande roll i dagens krigföring. Ryssland använder komponenterna i flera viktiga vapen – bland annat stridsvagnar, drönare, ballistiska robotar och stridsflyg.

 

Foto: Sociala medier

Text: Redaktionen