JUST NU: Sverige svarar Turkiet efter anklagelserna

2022 05 27

Utrikesminister Ann Linde (S) har gått ut och kommenterat Turkiets terroristanklagelser.

Erdoğans Turkiet har pekat ut fem svenska politiker som terrorister. Bakgrunden är att de påstås ha koppling till organisationen PKK.

Nu har Sveriges utrikesminister Ann Linde svarat på Turkiets dramatiska utspel.

Ann Linde till motattack

På sociala medier går utrikesministern till hård motattack mot de turkiska anklagelserna och hävdar att landet sprider desinformation.

– Felaktiga uppgifter om att svenska politiker i demokratiska församlingar representerar terroristorganisationen PKK. Det är allvarliga anklagelser som saknar grund. Våldet, terrorismen och extremismen har ingen plats i vårt demokratiska samhälle, framhåller Ann Linde på Twitter.

Tröga förhandlingar

Samtidigt kommer rapporter om att Natoförhandlingarna mellan de två länderna går trögt.

Det finns ännu inga besked om hur diskussionen ska fortsätta, uppger Reuters.

Uttalar sig om datum

– Det är inte en enkel process. De behöver ta konkreta steg som kommer att bli svårt. Förhandlingarna kommer att fortsätta, men ett datum verkar inte vara nära, uppger en turkisk tjänsteman till nyhetsbyrån.

Håller stormöte

Den 29-30 juni håller Nato stormöte i Madrid, då Sverige hoppas på besked om sin ansökan. 

Enligt uppgifter till Reuters är det dock sannolikt att Turkiet vid det laget fortfarande opponerar sig att både Sverige och Finland ska få släppas in i militäralliansen.

Fem timmars diskussion

Diskussionerna mellan Sverige och Turkiet pågick i fem timmar under dagen. Även representanter från Finland deltog i dialogen. 

Turkiet har sagt nej till de båda nordiska ländernas ansökan till Nato. Anledningen är att man anser att länderna stöttar organisationer som terrorstämplats i Turkiet, exempelvis PKK.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen