JUST NU: Sverige svänger i viktig utrikespolitisk fråga

2022 11 05

Efter att ha tidigare ha givit tydligt stöd till de kurdiska grupperna som bidrog till att besegra terrorsekten IS så vänder nu Sveriges regering.

Västvärlden, USA, Nato och Sverige har tidigare samarbetet och givit stöd till det kurdiska Demokratiska Unionspartiet PYD och dess militära gren YPG som var avgörande i kampen för att besegra terrorsekten IS.

Rejäl omsvängning

Men nu – tre dagar innan statsminister Ulf Kristersson (M) reser till Turkiet för att träffa landets ledare Recep Tayyip Erdoğan – kommer det besked om att Sveriges hållning till de kurdiska grupperna förändras.

Det är en rejäl omsvängning från Sveriges tidigare regeringars inriktning.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, betonar utrikesminister Tobias Billström (M) till SR.

Terrorklassad

Turkiets regering som trappat upp motståndet mot kurderna har tidigare betonat att Sveriges regering behöver klippa alla band med YPG med anledning av dess relation till Kurdistans Arbetarparti PKK, som är terrorklassat.

Lång kravlista

I den kravlista Turkiet framfört för att godkänna att Sverige blir medlem i Nato återfinns bland annat följande punkter:

- Sverige och Finland måste erkänna att PKK och associerade organisationer är terrororganisation.

- Officiella kontakter med dessa organisationer måste upphöra.

- Finansiellt stöd till syriska YPG måste upphöra.

- Kontakten med kurdiska organisationer i Syrien och Irak måste avslutas.

- Alla pengatransaktioner som kan bidra till att finansiera PKK måste stoppas

Tydligt avstånd

Turkiet har betonat att punkterna som rör de kurdiska organisationerna är det viktigaste för Sverige att åtgärda om landet ska få ett ja från Turkiet när det gäller Nato

Och nu tar Regeringen Kristersson tydligt avstånd.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, säger Tobias Billström till SR.

Prioriterar Nato

Regeringen vill prioritera svenskt medlemskap i Nato och understryker att man ska uppfylla alla punkter i överenskommelsen som slutits mellan Sverige, Finland och Turkiet.

– Vi tycker att det finns en tvivelaktighet och problematik när det gäller dem som skadar vårt förhållande till Turkiet, säger Billström.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Kvinna försvunnen i flera dagar – går ut med bild

2024 07 15

Polisen söker efter en kvinna som försvunnit från ett sommarhus utanför Ljungby.

Sedan lördagsnatten har kvinnan, som är dansktalande och i 75-årsåldern, varit försvunnen.

När familjen vaknade igår morse var hon borta, rapporterar Smålänningen.

Hon lämnade på oklart sätt ett sommarhus i trakterna kring den småländska orten Hamneda någon gång mellan klockan 22 på lördagen och 6-tiden på morgonen.

Vid försvinnandet var hon blott klädd i nattlinne.

Går ut med bild

En massiv sökinsats pågår och nu går polisen ut och vädjar till allmänheten om hjälp.

Polisen har även gått ut med bild på kvinnan. Se den längre ned i artikeln.

– Kvinnan pratar danska, har smal kroppsbyggnad och  grått hår i pagefrisyr. Hon bär glasögon, informerar polisen i sin efterlysning.

Just nu söks det fortsatt efter kvinnan med helikopter, drönare och hund. Men än så länge har sökandet skett utan resultat.

– Vi behöver allmänhetens hjälp med eventuella observationer och/eller uppgifter om var kvinnan kan befinna sig, fortsätter polisen och tillägger:

– Har du uppgifter som kan leda till att kvinnan anträffas? Ring SOS 112 och begär Polisens regionledningscentral.

Kan kalla in försvaret

På söndagskvällen gav polisen det senaste beskedet till lokala medier om hur sökandet fortlöper.

Det kan bli aktuellt att kalla in hjälp från exempelvis Försvarsmakten.

Med tiden tar vi sedan nya beslut och just nu är vi uppe i det läget som vi kallar för räddningsinsats, det betyder att vi hanterar försvinnandet som att det finns fara för liv och hälsa, säger polisen presstalesperson Rickard Lundqvist till Smålänningen.

Här är bilden

Sommarhuset där kvinnan försvunnit från ligger cirka 15 kilometer söder om Hamneda.

Området är omgivet av skog, grusvägar och terräng. Det är bland annat därför Försvarsmakten skulle kunna bli behjälpliga.

De har också vissa fordon som kan vara till nytta för oss. Jag vet i det här fallet att vi har haft räddningstjänsten till hjälp för att kontrollera exempelvis vattendrag i området, säger Rickard Lundqvist.

Klicka här för att se bilden polisen lagt ut i förhoppning om att någon ska känna igen kvinnan (länk till polisens hemsida).

Arkivfoto: Hangsna

Text: Redaktionen