Sverige stärker samarbetet med brutal diktatur

2023 10 26

Sveriges bistånd- och utrikeshandelsminister Johan Forsell (M) är på plats i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

Under dagen kommer han att träffa den saudiska regeringen och delta i den internationella innovationskonferensen Future Investment Initiative.

Syften med ministerns besök är att stärka handelsrelationen mellan Sverige och Saudiarabien.

Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

– Saudiarabien är Sveriges största exportmarknad i Mellanöstern och Nordafrika.

– Det pågår en genomgripande förändringsprocessen för den gröna omställningen i landet och här finns stora möjligheter för svenska företag att bidra, inte minst till deras mål om klimatneutralitet, säger Johan Forssell. 

Ska träffa flera företrädare

Ministern kommer att träffa den saudiske handelsministern Majid Alkassabi och flera andra företrädare för den saudiska regimen under torsdagen. 

Parterna ska diskutera den bilaterala handelsrelationen mellan Sverige och diktaturen.

Flera svenska företag

Ett stort antal svenska företag är etablerade i Saudiarabien.

Det handlar bland annat om företag inom hälsosektorn, telekom, energi och transport.

Regeringen framhåller att regionen är viktig för Sverige. 

– Saudiarabien är en regional dialogpartner och en tongivande aktör inom den muslimska världen. Besöket utgör en möjlighet att stärka Sveriges relationer i regionen, framhåll Johan Forssell. 

Islamistisk diktatur

Den islamistiska diktaturen Saudiarabien är hårt kritiserad i västvärlden.

Landet följer en strikt islamistisk lagstiftning. Saudiarabiens diskriminering av kvinnor har uppmärksammas av flera människorättsorganisationer.

Kvinnor är enligt lagen underordnade män när det gäller giftermål, skilsmässa, vårdnad av barn, arv och andra områden.

– Förmyndarsystemet innebär att en kvinna inte får fatta beslut som gäller henne själv. Istället måste en manlig släkting fatta besluten åt henne, uppger Amnesty.

Saudiarabien sticker även ut när det gäller utdelade dödstraff.

Diktaturen är ett av de länder i världen som avrättar flest personer. 

Under 2022 avrättades ofattbara 82 människor under en enda dag i Saudiarabien. 

FN har fastslagit att Saudiarabien utfärdade ett rekordhögt antal dödstraff under 2022 – sammantaget utdelade landet fler dödsdomar än både 2020 och 2021.

Flera personer avrättas för drog- och smugglingsrelaterade brott.  En betydande del möter döden genom halshuggningar.

Ställer krav på regeringar

Narkotikarelaterade avrättningar bryter mot folkrätten som anger att  avrättningar endast ska användas för de “allvarligaste brotten” – det vill säga brott som har att göra med "avsiktligt dödande". 

Trots detta stod narkotikarelaterade avrättningar för 37 procent av samtliga bekräftade avrättningar under 2022.  

Amnesty ser allvarligt på den nya siffran. 

– Det är ett grymt faktum att nära 40 procent av alla kända avrättningar gällde narkotikarelaterade brott. Det är viktigt att betona att det ofta är människor från utsatta grupper som drabbas av detta skoningslösa straff. 

– Det är dags att regeringar och FN ökar trycket på de som är ansvariga för dessa flagranta människorättskränkningar och ser till att internationella skyddsmekanismer inrättas, säger Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty International, i ett uttalande.

Krig i Jemen

De senaste åren har Saudiarabien också kritiserats för sitt krig i Jemen. Tusentals civila har dött och Amnesty har dokumenterat upprepade folkrättsbrott och krigsbrott.

Trots kritiken är Saudiarabien en viktig allierad till flera västländer.

– Den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla, framhåller Utrikespolitiska institutet på sin hemsida.

Viktig handelspartner till Sverige

Sverige upprättade diplomatiska förbindelser med Saudiarabien 1957.

Sedan en lång tid tillbaka är landet Sveriges största exportmarknad i Mellanöstern.

Svenskt näringsliv är välrepresenterat på den saudiska marknaden och svenska företag har deltagit i flera omfattande infrastrukturprojekt i landet. 

– På senare tid har även relationerna på utbildnings- och forskningsområdet utvecklats. Flera svenska universitet och högskolor har ingått samarbetsöverenskommelser med saudiska motsvarigheter, framhåller regeringen på sin hemsida.

I veckan avslöjades det att svenska Kunskapsskolan etablerat skolor i Mellanöstern där barn delas upp baserat på lön, kritik mot regimen inte är tillåtet och där det är förbjudet att inte delta i bön.

Flera riksdagspartier reagerade kraftigt, bland annat Sverigedemokraterna.

LÄS MER HÄR:

SVERIGEDEMOKRATERNA RASANDE: "DET ÄR FULLSTÄNDIGT OETISKT"

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nya regler i år för folk med trädgård – många vet inte om det

2025 03 21

Trädgårdsreglerna i Sverige har ändrats – igen.

Det var efter att Naturvårdsverket förra året gick ut med att det numera skulle vara förbjudet att elda i trädgården som stor förvirring uppstod.

Myndigheten baserade beskedet på en tolkning av ett EU-direktiv om bioavfall, men fick sedan backa och tillåta eldning av ris och grenar.

På grund av virrvarret gick dessutom närings- och energiminister Ebba Busch (KD) ut och förtydligade att regeringen inte infört något förbud.

Många kommuner fortsatte dock att kämpa med hur de nya direktiven egentligen skulle tolkas.

Nya regler från februari

Från och med 18 februari i år började nya regler att gälla i frågan.

Men det tycks många ha missat.

– Nej, det hade jag inte hört om. Det hade jag inte koll på, säger exempelvis en gävlebo som SR talat med.

Och enligt radion är mannen långt ifrån ensam.

Förändringen innebär dock en lättnad av reglerna och att folk i vissa fall nu får elda trädgårds- och parkavfall i trädgården.

– Med trädgårds- och parkavfall menas sådant avfall från skötsel av trädgårdar eller parker som är biologiskt nedbrytbart och består av gräsklipp, löv, grenar och andra växtdelar, förklarar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Kan införas lokala förbud

Kommunerna i landet har dock sista ordet. Det innebär att det kan finnas lokala begränsningar och förbud och det får inte eldas så att det stör grannar.

Det kan också vara så att tillfälliga förbud införs på grund av att SMHI varnar för gräsbränder.

– Ofta kan det vara snabbare och enklare att köra trädgårdsavfallet till en återvinningscentral som anvisas av kommunen än att elda det i sin trädgård. Avfall eller miljöfarliga ämnen får normalt aldrig eldas utomhus, förtydligar MSB.

När det gäller valborgsfirandet och första majbrasor måste det ansökas om tillstånd.

– Trädgårds- och parkavfall får eldas i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslagen.

Foto: Stanly8853

Text: Redaktionen


LARMET: ”Importen av el ökar dramatiskt” – flaggar för akutläge

2025 03 21

Sveriges import av el kommer att ”öka dramatiskt” de kommande tio åren.

Det skriver Ellevio i sin nya rapport ”Effektrapporten 2025”.

Elbolaget flaggar för att Sveriges förmåga att producera el i varje given stund kommer att minska markant till 2035. Det leder i sin tur till ett ökat importbehov av el, vilket gör Sverige mer beroende av el från Europa och europeiska elpriser.

– Systemförnyelsen som krävs för att säkra svensk elförsörjning och konkurrenskraft är större än vad debatten speglar, säger Ellevios vd Johan Lindehag i en kommentar till rapporten.

Flaggar för kris

Nu varnar Ellevio för att ett akut läge kan uppstå på grund av det ökade importbehovet.

Enligt elbolaget riskerar Sverige att drabbas av elbrist.

– Importen av el ökar dramatiskt i framtiden.  Om grannländerna saknar överskott när behoven i Sverige uppstår kan det uppstå elbrist, framhåller Ellevio. 

Effektbehovet fördubblas

Sveriges elbehov väntas öka ordentligt de kommande åren med anledning av den pågående elektrifieringen av industri och transport. I rapporten fastslår Ellevio att effektbehovet nästan kommer dubbleras inom 20 år – från 25 000 MW (2025) till 41 000 MW (2045). 

– Den kraftiga ökningen innebär stora utmaningar. Elinfrastrukturen måste anpassas för att möta en nära nog fördubbling av elsystemet, säger Lindehag.

Samtidigt ökar osäkerheten i elsystemet.

En mer väderberoende elproduktion gör tillförseln mer varierande, uppger Ellevio som konstaterar att vind och sol kommer står för hälften av elproduktionen år 2045.

– Rustade och utbyggda elnät på alla nivåer är avgörande för att möta utvecklingen. För att hålla takten är det viktigt att projekt som antingen befinner sig i tillståndsprocesser, har börjat projekteras eller börjat byggas faktiskt också genomförs, framhåller Johan Lindehag.

Tre åtgärder

Enligt Ellevio finns det tre nycklar för att möta de framtida elbehoven:

  1. Skapa långsiktiga marknadsförutsättningar för elproduktion och en rimlig nätreglering för att möjliggöra investeringar. 
  2. Stärk samordningen och tydliggör rollerna inom energisystemet. 
  3. Röj hinder för mer elnät, elproduktion och flexibilitet.  

Foto: Thomas Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen