Sverige stänger ambassad – varnar svenska medborgare

2023 04 12

Sverige har med omedelbar verkan stängt sin ambassad i Pakistans huvudstad Islamabad.

Beslutet har fattats eftersom det finns en förhöjd risk för terrorhot.

– Det finns en förhöjd risk för terrorhot i Pakistan, i synnerhet i Islamabad, uppger ambassaden i ett uttalande.

Uppmanar svenska medborgare 

Ambassaden uppmanar svenskar som vistas i Pakistan att vidta försiktighetsåtgärder.

Följande uppmaning riktas till svenska medborgare:

– Vidta en ökad vaksamhet, särskilt i områden där många människor samlas samt i närheten av diplomatiska beskickningar, religiösa samlingslokaler, hotell och restauranger.

Vidare uppmanas svenskar i Pakistan att skriva upp sig på svensklistan och att ladda ned appen UD Resklar med aktiva pushnotiser för Pakistan.

– Vi påminner om vikten av att hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen, undvika större folksamlingar och manifestationer, följa lokala myndigheters anvisningar samt ta del av vår uppdaterade reseinformation, framhåller ambassaden.

Stora demonstrationer

Efter koranbränningen i Sverige har stora demonstrationer förekommit i  Islamabad och på flera andra ställen i Pakistan.

– Ytterligare manifestationer och incidenter kan förekomma, skriver den svenska ambassaden.

Tiotusentals gick ut på gatorna

I slutet av januari protesterade omkring 12 000 islamister från Tehreek-e-Labbaik-partiet i staden Lahore, rapporterade AFP.

Partiet är ett högerextremt islamistiskt parti som vill införa sharialagar i Pakistan. Tehreek-e-Labbaik fick hela 2,2 miljoner röster i förra pakistanska valet.

– Partiledaren höll tal till demonstranterna och krävde att landets regering protesterar kraftfullt mot Sverige och Nederländerna så att inte händelserna upprepas, uppgav AFP. 

Liknande protester mot Sverige bröt även ut i miljonstaden Karachi och i huvudstaden Islamabad.

Fler hot mot Sverige

Säkerhetspolisen (Säpo) har meddelat att antalet attentatshot mot Sverige har ökat sedan koranbränningen utanför Turkiets ambassad i januari.

– Den senaste tidens händelseutveckling med hot som riktas mot Sverige och svenska intressen är allvarlig och påverkar Sveriges säkerhet. Säkerhetspolisen ser en ökning av antalet attentatshot i underrättelseflödet, uppger Säpo på sin hemsida.

Utvecklingen innebär att Sverige bedöms stå i större fokus än tidigare för våldsbejakande islamism globalt.

– Säkerhetspolisen samverkar nära partners nationellt och internationellt i vårt arbete att skydda den nationella säkerheten och bedömer löpande hotet. Situationen efter den senaste tidens händelser är problematisk, framhåller Säpo.

Text: Redaktionen