Regeringen sätter ned foten mot Erdogan

2023 06 16

Turkiets nej till den svenska Natoansökan kvarstår.

Det klargjorde Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i går, onsdag.

Erdogan konstaterade att Sverige inte kan förvänta sig att bli en medlem av Nato till toppmötet i Vilnius i juli.

– Sverige bör inte förvänta sig en attitydförändring från Ankara om sitt Nato-medlemskap vid försvarsalliansens toppmöte nästa månad, så länge som Sverige inte förhindrar anti-Turkiet protester i Stockholm, sa presidenten enligt Reuters.

Erdogan hänvisade till de demonstrationer som ägt rum i Stockholm.

I början av juni protesterade ett hundratals personer mot Nato och Erdogan. Flera viftade med den terrorstämplade organisationen PKK:s flagga.

– Sverige kommer inte att få ett positivt svar så länge ”terrorister” tillåts protestera i Stockholm, kommenterade Erdogan.

Sverige svarar

Nu svarar Sverige på Erdogans senaste utspel.

Regeringen kommer inte att böja sig för den turkiske ledarens nya krav. Punkterna i avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet är det som gäller. 

Det fastslår försvarsminister Pål Jonsson (M).

– Vi ska inte göra vare sig mer eller mindre. Man ska inte lägga till nya dimensioner. Ingångna avtal ska hållas och respekteras, säger Jonsson till DN.

Vidare uppger försvarsminister att ”intentionen” fortfarande är att Sverige ska vara medlem till Natotoppmötet i juli.

Ska träffa nytillträdde ministern

Under torsdagen ska Pål Jonsson träffa Turkiets nytillsatta försvarsminister Yasar Güler.

– Vi kommer säkert att beröra den svenska ansökningsprocessen. Då kommer vi att uttrycka att vi är redo och att vi har implementerat på alla paragraferna i den trilaterala uppgörelsen, säger Pål Jonsson till DN.

”Verkar orealistiskt”

SVT:s Turkietkorrespondent Thomas Thorén delar inte försvarsministerns hoppfullhet.

Thorén tror inte att Sverige blir medlemmar till toppmötet i Vilnius.

– Jag tycker det verkar orealistiskt att förvänta sig det om nu Erdogan gick ut och sa så tydligt att han inte vill ge Sverige sitt stöd. Jag har svårt att se att det skulle kunna ske någon stor förändring tills dess, säger korrespondenten till SVT.

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen