”Sverige särskilt oroväckande” – ny rapport om hela EU
2025 03 20
Demokratin och rättsstatens principer har försvagats i Europa under 2024.
Det fastlår 43 europeiska människorättsorganisationer i den nya rapporten ”Liberties Rule of Law Report 2025”.
Civil Rights Defenders är en av organisationerna som står bakom slutsatsen. Den svenska organisationen beskriver rapporten som den ”mest omfattande som hittills har överlämnats till EU”.
I rapporten konstateras det att demokratin har försvagats i Europa.
Och Sverige är inget undantag, enligt organisationerna.
De pekar på att lagstiftningsprocessen i Sverige har snabbats på, vilket organisationerna menar begränsar möjligheten för civilsamhället att delta i beslutsfattande.
– Årets granskning visar att utvecklingen har förvärrats. Dessutom ser man oroat på att regeringen på förhand gett utredare i uppdrag att föreslå lagförslag – oavsett vad en utredning kommer fram till, framhåller Civil Rights Defenders i ett pressutskick.
Andra saker som begränsat demokratin i Sverige är följande, enligt organisationen:
- Grundläggande rättigheter, så som mötes- och yttrandefriheten, har begränsats och allt hårdare åtgärder tas till för att skingra fredliga protester.
- Klimataktivister har i allt högre grad utsatts för åtal och fällande domar för sabotage, ett allvarligt brott som kan leda till fängelsestraff, för handlingar som tidigare bestraffats med böter.
- Visitationszoner och vistelseförbud lyfts som exempel på lagar som underminerar mänskliga rättigheter.
”Ger legitimitet åt Ungern och Slovakien”
John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders, anser att utvecklingen är oroväckande.
– När lagförslag utreds snabbt begränsas den demokratiska delaktigheten och vi får en sämre lagstiftning. Att regeringen dessutom ger utredare i uppdrag att presentera lagförslag oavsett utredningens slutsatser underminerar hela processen, säger han och tillägger:
– Vi ser just nu en oroande utveckling för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i hela världen. Att då även Sverige, som länge varit ett föredöme för andra länder, är på tillbakagång är särskilt oroväckande. Det ger legitimitet åt länder som Ungern och Slovakien, vars regeringar medvetet nedmonterar rättsstatens principer.
Ett av världens mest demokratiska länder
Sverige rankas som ett av världens mest demokratiska länder.
Enligt flera mätningar är Sverige ett av de främsta länderna i fråga om demokratiska institutioner, rättsstatens funktioner, politiska och medborgerliga rättigheter samt press- och yttrandefrihet.
I The Economist demokratiindex rankas Sverige som det tredje mest demokratiska landet, efter Norge och Nya Zeeland.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen