”Sverige särskilt oroväckande” – ny rapport om hela EU

2025 03 20

Demokratin och rättsstatens principer har försvagats i Europa under 2024.

Det fastlår 43 europeiska människorättsorganisationer i den nya rapporten ”Liberties Rule of Law Report 2025”.

Civil Rights Defenders är en av organisationerna som står bakom slutsatsen.  Den svenska organisationen beskriver rapporten som den ”mest omfattande som hittills har överlämnats till EU”.

I rapporten konstateras det att demokratin har försvagats i Europa.

Och Sverige är inget undantag, enligt organisationerna.

De pekar på att lagstiftningsprocessen i Sverige har snabbats på, vilket organisationerna menar begränsar möjligheten för civilsamhället att delta i beslutsfattande.

– Årets granskning visar att utvecklingen har förvärrats. Dessutom ser man oroat på att regeringen på förhand gett utredare i uppdrag att föreslå lagförslag – oavsett vad en utredning kommer fram till, framhåller Civil Rights Defenders i ett pressutskick.

Andra saker som begränsat demokratin i Sverige är följande, enligt organisationen:

- Grundläggande rättigheter, så som mötes- och yttrandefriheten, har begränsats och allt hårdare åtgärder tas till för att skingra fredliga protester.

-  Klimataktivister har i allt högre grad utsatts för åtal och fällande domar för sabotage, ett allvarligt brott som kan leda till fängelsestraff, för handlingar som tidigare bestraffats med böter.

- Visitationszoner och vistelseförbud lyfts som exempel på lagar som underminerar mänskliga rättigheter. 

”Ger legitimitet åt Ungern och Slovakien”

John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders, anser att utvecklingen är oroväckande.

– När lagförslag utreds snabbt begränsas den demokratiska delaktigheten och vi får en sämre lagstiftning. Att regeringen dessutom ger utredare i uppdrag att presentera lagförslag oavsett utredningens slutsatser underminerar hela processen, säger han och tillägger:

– Vi ser just nu en oroande utveckling för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i hela världen. Att då även Sverige, som länge varit ett föredöme för andra länder, är på tillbakagång är särskilt oroväckande. Det ger legitimitet åt länder som Ungern och Slovakien, vars regeringar medvetet nedmonterar rättsstatens principer.

Ett av världens mest demokratiska länder

Sverige rankas som ett av världens mest demokratiska länder.

Enligt flera mätningar är Sverige ett av de främsta länderna i fråga om demokratiska institutioner, rättsstatens funktioner, politiska och medborgerliga rättigheter samt press- och yttrandefrihet.

I The Economist demokratiindex rankas Sverige som det tredje mest demokratiska landet, efter Norge och Nya Zeeland.   

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ryssland varnar för panik – uppgifter sprids om ”mystiskt virus”

2025 03 31

Rykten om ett okänt virus har tagit fart i Ryssland.

De senaste dagarna har uppgifter börjat spridas på ryska sociala medier om ett “oidentifierat virus” som får patienter att hosta blod och insjukna i långvarig feber.

Ryktena har förstärkts av att drabbade patienter visat svåra luftvägssymtom men samtidigt testat negativt för influensa och covid-19.

Ryssland förnekar

Nu slår den ryska diktaturen tillbaka mot uppgifterna. Enligt Ryssland har inga nya patogener upptäckts.

I ett uttalande från hälso- och konsumentmyndigheten Rospotrebnadzor framhålls att det "inte finns några bevis på att ett nytt eller oidentifierat virus cirkulerar inom Ryska federationens territorium”, rapporterar Newsweek.

Men trots att Ryssland förnekar förekomsten är nyheten inte utan betydelse.

– Att virala rykten i en sådan hastighet kan utlösa allmänhetens oro är en växande utmaning för hälsotjänstemän i Ryssland och globalt, framhåller den amerikanska tidningen.

"Skäl att tvivla"

Det faktum att uppgifterna fått spridning i Ryssland anses göra saken ännu känsligare. Enligt Newsweek finns det skäl att generellt vara skeptisk till besked från ryska myndigheter.

– Det har länge funnits en utbredd misstro mot ryska myndigheter när det kommer till transparens, skriver tidningens reporter Jordan King.

Han syftar bland annat på när flera läkare under coronapandemin sade att de inte litade på det covidvaccin som lanserades i Ryssland och som hyllades av diktatorn Vladimir Putin.

Varnar för panik

Ryktena om ett “okänt virus” dök först upp den 29 mars på SHOT, en nyhetskanal på appen Telegram som hänvisar till olika federala myndigheter i Ryssland.

Det påstods då att patienter i flera ryska städer rapporterade hög feber, värk i kroppen och svår hosta som höll i sig i flera veckor. Läkare påstods dessutom ha beskrivit symtomen som en "akut övre luftvägsinfektion av ospecificerat ursprung".

Ryska myndigheter menar dock att situationen är under kontroll. Fallen ska ha hänförts till vanliga luftvägsinfektioner, inklusive mykoplasma.

Men man varnar strängeligen för fortsatt ryktesspridning.

– Spridning av obekräftad information om folkhälsan kan leda till onödig panik, framhäver Rospotrebnadzor enligt Newsweek.

– Under den pågående epidemiologiska övervakningen och genomiska övervakningen i Ryska federationen har inga nya virus eller virus med betydande mutationer upptäckts, tillägger myndigheten.

LÄS MER: Ryssland tar fram mystiskt vaccin – Putin själv påstås vara drabbad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Regeringen fördömer attack – “fruktansvärda uppgifter”

2025 03 31

Sveriges regering reagerar starkt på FN:s uppgifter om att 15 hjälparbetare i Gaza har avrättats av Israel.

FN meddelar under måndagen att 15 hjälparbetare i Gaza, varav minst en FN-anställd, har avrättats av Israel och därefter kastats i en massgrav.

Nu väljer den svenska regeringen att fördöma attacken.

– Det här är fruktansvärda uppgifter, och Sverige fördömer attacker mot hjälppersonal, uppger biståndsminister Benjamin Dousa (M) för Omni.

“Fruktansvärda förhållanden”

Dousa beskriver vidare situationen i Gaza som “förödande” – och påpekar att Israel har ett ansvar för att se till att humanitära internationella lagar efterföljs.

– Kvinnor och barn lever under fruktansvärda förhållanden och enligt internationell humanitär rätt har Israel ett ansvar att säkerställa humanitärt tillträde för såväl hjälparbetare som förnödenheter, säger Dousa till SR.

Besköts trots tydlig markering

Enligt FN:s kontor för humanitära frågor, Ocha, var palestinska hjälparbetare på uppdrag för att rädda kollegor som blivit beskjutna tidigare under dagen när deras tydligt markerade fordon besköts av Israelisk militär.

Attacken ska ha skett den 23 mars.

– För sju dagar sedan anlände ambulanser till platsen. En efter en blev sjukvårdarna och civilförsvarsarbetarna skjutna. Deras kroppar samlades sedan ihop och begravdes i en massgrav, uppger Jonathan Whittall, chef för Ocha i Palestina, för The Guardian.

"Var här för att rädda liv"

Enligt Whittall visade det sig att hjälparbetarna fortfarande var iklädda sina uniformer när man grävt fram dem.

– De var här för att rädda liv. I stället hamnade de i en massgrav, säger Whittall.

Philippe Lazzarini är chef för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Han uppger att en FN-anställd fanns bland de 15 döda som hittades, enligt den engelska tidskriften.

Foto: Regeringskansliet - Ninni Andersson

Text: Redaktionen