Sverige säger nej till Irak
2024 07 19
Sverige säger blankt nej till Irak och avslutar pågående samarbeten med landet.
Det beskedet ger regeringen på torsdagsförmiddagen.
Stoppar bistånd
Specifikt handlar det om ett indraget bistånd.
Det gäller utvecklingsbiståndet till Irak som nu kommer att dras tillbaka, meddelar bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).
Anledningen till det plötsliga agerandet har sin bakgrund i att regeringen anser att den ekonomiska utvecklingen i Irak är tillräckligt god för att ta ansvar för sin egen befolkning.
– Sverige har bidragit med både humanitärt stöd och utvecklingsbistånd till Irak under många år, säger Johan Forssell
– Förutsättningarna har förändrats och Irak är ett medelinkomstland med goda resurser att sörja för sin egen befolkning. Vi ser istället en möjlighet att bredda vår relation med Irak med samarbeten inom bland annat handel, miljö och klimat samt migration.
Långtgående samarbeten
Enligt Johan Forssell har Sveriges utvecklingsbistånd till Irak uppgått till nästan tre miljarder kronor under de senaste tio åren.
Stoppet gäller från och med nästa år, närmare bestämt 30 juni.
Egentligen var samarbetet planerat att fortgå fram till 2026.
Sverige har annars en mycket lång historia av diplomatiska relationer med Irak som sträcker sig ända bak till 1903.
Sommaren 2009 återöppnades den svenska ambassaden i Bagdad.
– Regeringen beslutade 2022 om en femårig strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Irak, som uppföljning till den tidigare strategin som löpte 2017-2021. Den nya strategin omfattar 1,2 miljarder kronor för Sida respektive 45 miljoner kronor för FBA för perioden 2022-2026, framhåller regeringen.
Skulle främja demokrati
Den strategi som avses ovan hade som fokus att bidra till ett fredligt och inkluderande samhälle. Mänskliga rättigheter skulle stärkas, precis som demokrati, rättsstatens principer samt jämställdhet och främjande av miljö, klimat och hållbar utveckling.
– Sverige har också haft ett omfattande humanitärt stöd till Irak som under perioden 2014-2022 uppgått till över 1 miljard kronor, tillägger regeringen.
Stor exportmarknad
Irak har historiskt varit en av Sveriges största exportmarknader i Mellanöstern.
På grund av de senaste årens instabilitet i landet har dock handeln påverkats negativt. Den svenska exporten ökade dock under 2023 till omkring en miljard kronor och bestod huvudsakligen av verkstads-, kemiska och farmaceutiska produkter samt transportmedel.
Importen från Irak uppgick under samma år till 3,3 miljoner.
Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet