Sverige riskerar smäll på 1 700 miljarder kronor

2024 11 30

Arlandas svaga utveckling har kostat Sverige uppemot 300 miljarder kronor.

Det framhålls i en ny analys av WSP som gjorts på uppdrag av Transportföretagen.

Slutsatsen är att ett “systematiskt underutnyttjande" av flygplatsen har orsakat gigantiska samhällsekonomiska förluster för Sverige.

Utebliven utveckling har enligt rapporten lett till ett produktionsbortfall på 192-303 miljarder kronor de senaste 20 åren.

Fortsätter trenden kan den totala förlusten uppgå till 1 700 miljarder kronor år 2050.

– Detta är en väckarklocka för Sverige, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, i ett uttalande.

"Bromskloss för hela ekonomin"

Rapporten beskrivs som “unik i sitt slag”.

I den analyseras Arlandas betydelse för Sveriges ekonomiska utveckling. Den jämförs även med nordiska motsvarigheter som Kastrup och Gardemoen.

Resultatet bedöms vara tydligt. Enligt Transportföretagen levererar Arlanda i betydligt sämre utsträckning i frågan om att omvandla ekonomisk tillväxt till förbättrad flygtrafik.

– Arlanda är en avgörande pusselbit för landets tillgänglighet och den systematiska underutvecklingen innebär färre möjligheter för investeringar, forskning och handel. Det drabbar jobb, innovation och välstånd i hela landet. Arlandas svaga utveckling har blivit en bromskloss för hela ekonomin, säger Marcus Dahlsten.

"Står vid ett vägskäl"

Under 2023 bedöms produktionsförlusten ha uppgått till 16-26 miljarder kronor.

Hade Arlanda utvecklats i samma takt som de stora flygplatserna i Norden hade man förra året hanterat 31 miljoner passagerare. Det vore 35 procent fler än vad som faktiskt var fallet.

Flygplatsen hamnar även i bottenskiktet när Europas 50 största flygplatser rankas i frågan om att öka tillgängligheten i takt med den ekonomiska tillväxten.

– Vi står vid ett vägskäl där vi måste prioritera Arlandas utveckling för att säkerställa Sveriges tillväxt och internationella konkurrenskraft. Nu är hög tid att sluta utreda Arlanda och gå från ord till handling. Många förslag ligger redan färdiga på bordet, säger Fredrik Kämpfe, Branschchef på Transportföretagen Flyg.

Regeringen: Ska förbättras

I december förra året tillsatte regeringen Peter Norman som samordnare för Arlanda. Samordnaren ska föreslå åtgärder som kan öka kapaciteten och förbättra tillgängligheten för flygplatsen som beskrivs ha "stor betydelse för hela landet".

– Arlanda flygplats är Sveriges i särklass största flygplats och spelar en central roll för det svenska transportsystemet. Regeringens ambition är att stärka Arlandas konkurrenskraft och bidra till att flygplatsen får bättre möjligheter att utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt, sade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) vid tillfället.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Ukraina fortsätter stå emot – inne i Ryssland

2025 06 22

Ukraina kämpar fortfarande inne i Ryssland.

Ukrainas överbefälhavare Oleksandr Syrskyj säger att Ukraina kommer att fortsätta genomföra stora attacker mot Ryssland.

Samtidigt hävdar Syrskyj att Ukraina fortfarande kontrollerar ett litet område i Kursk, trots att Ryssland hävdar att de har återtagit kontrollen över regionen.

”Öka skalan och djupet”

Ukrainska attacker mot Ryssland har visat sig effektiva, och Ukrainas överbefälhavare säger att man kommer att fortsätta med dessa attacker och intensifiera dem, rapporterar AFP.

– Självklart kommer vi att fortsätta. Vi kommer att öka skalan och djupet, säger Oleksandr Syrskyj, enligt nyhetsbyrån.

Just nu sker inga framsteg när det gäller de diplomatiska ansträngningarna för att få till en vapenvila.

Det har gått nästan tre veckor sedan länderna möttes i förhandlingar, och inga nya samtal är just nu inplanerade, enligt nyhetsbyrån.

– Vi kommer inte bara att sitta i försvar. För detta ger ingenting och leder så småningom till att vi ändå retirerar, förlorar folk och territorier, säger Syrskyj.

Fortsätter kämpa i Kursk

Den ukrainska överbefälhavaren säger också att Ukraina fortsätter att strida i den ryska Kurskregionen.

Ryssland har hävdat att man har återtagit kontrollen över Kursk, efter att Ukraina intog regionen i en överraskande attack i augusti förra året.

Men enligt Syrskyj kontrollerar Ukraina fortfarande 90 kvadratkilometer i Kurskregionen.

– Det här är våra förebyggande åtgärder som svar på fiendens möjliga offensiv, säger han.

Oleksandr Syrskyj säger att det är 10 000 ryska soldater som försöker driva bort de ukrainska styrkorna från det återstående lilla området som Ukraina fortfarande kontrollerar i Kursk, rapporterar BBC. Men de ukrainska styrkorna står emot.

Han menar att Ukraina måste fortsätta slå till mot ryska mål inne i Ryssland.

– Vi strider inte mot befolkningen, vi strider mot och förstör rent militära mål, understryker Ukrainas överbefälhavare Oleksandr Syrskyj.

Foto: V. Razom

Text: Redaktionen


Hotfullt och oseriöst – hundratals anmälningar mot samma bransch

2025 06 22

Konsumentverket har fått hundratals anmälningar mot en och samma bransch.

Konsumentverket genomför nu en stor granskning.

Den riktar sig mot en bransch som har fått hundratals anmälningar mot sig den senaste tiden.

Hotfull stämning

Det handlar om flyttfirmor. De senaste 1,5 åren har det kommit över 900 klagomål och anmälningar mot flyttfirmor till Konsumentverket, rapporterar DN.

Ett vanligt skäl till att folk anmäler är att flyttfirman utlovat ett fast pris, men sedan kräver mer betalt på plats. Det går inte att utesluta att detta har satts i system.

Vissa kunder har upplevt situationen som hotfull när flyttfirmor har krävt mer pengar.

– Konsumenter krävs på mer pengar under flyttens gång för att få tillbaka sina ägodelar, eller för att flytten ska genomföras över huvud taget, trots att man redan kommit överens om ett pris innan flyttdagen, säger Konsumentverkets jurist Hevi Aziz till tidningen.

Viktigt att tänka på

Det finns också andra skäl till att kunder klagar på flyttfirmor, till exempel att saker som ska flyttas har gått sönder eller försvunnit.

Konsumentverket menar att det har dykt upp många oseriösa aktörer i branschen den senaste tiden. Många av dem saknar också tillstånd för yrkestrafik.

Om man ska flytta och vill försäkra sig om att man anlitar en seriös aktör, finns det flera saker man bör tänka på, skriver Konsumentverket på sin hemsida.

Man bör välja en flyttfirma som är ansluten till Bohag 2010, Allmänna bestämmelser för bohagsflyttning. Det är regler som Konsumentverket och flyttbranschen kommit överens om. Man kan kolla upp detta exempelvis genom att kontrollera det på företagets hemsida.

Andra råd från Konsumentverket är att man bör ta in offerter från olika flyttbolag innan man bestämmer sig. När man väl har valt en flyttfirma bör man ingå ett skriftligt avtal med företaget.

Observera också att du inte har någon lagstadgad ångerrätt på flyttjänster. Du kan däremot avbeställa dem.

Foto: P van Eijk

Text: Redaktionen