Sverige riskerar ”otroligt pinsamt” scenario
2023 07 04
FN:s människorättsråd kallar till ett extrainsatt möte om koranbränningarna i Europa.
Det rapporterar nyhetsbyrån AFP i dag, tisdag.
Mötet sker på en begäran av Pakistan, knappt en vecka efter att en 37-årig man eldat en koran utanför en moské på Södermalm i Stockholm.
Koranbränningen har fördömts av påven och över 50 muslimska stater.
”Vore otroligt pinsamt”
Säkerhetsrådets talesperson Pascal Sim har uttalat sig om det extrainsatta mötet.
– Vi kommer inom kort att diskutera den oroväckande ökningen av överlagda och offentliga handlingar av religiöst hat, som manifesteras av vanhelgandet av den heliga koranen i vissa europeiska och andra länder, säger han enligt AFP.
Huruvida Sverige kommer att pekas ut under mötet är oklart.
TV4 Nyheternas utrikeskommentator Elisabet Frerot varnar dock för ett sådant scenario.
Ett fördömande av Sverige beskriver Frerot som något som ”otroligt pinsamt”.
– De kan inte utfärda någon form av sanktioner, men ett fördömande vore naturligtvis otroligt pinsamt för Sverige som brukar vara det land som anklagar andra att bryta mot mänskliga rättigheter, säger hon enligt TV4.
UD kommenterar
Svenska UD har kommenterat människorättsrådets extrainsatta möte under tisdagen.
– Sverige kommer att i sedvanligt samråd med övriga EU ta ställning till de förslag som presenteras. I övrigt kommenterar vi inte en pågående process, framhåller UD i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.
Under förra veckan väckte UD stor uppmärksamhet när man fördömde koranbränningar i Sverige.
– Sveriges regering förstår till fullo att de islamofobiska handlingar som enskilda personer gjort sig skyldiga till vid manifestationer i Sverige kan vara kränkande för muslimer. Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter, skrev UD i ett mejl till SvD.
Kritiserar fördömandet
Utrikesdepartementets fördömande har kritiserats – bland annat av yttrandesfrihetsexperten Nils Funcke.
– Regeringen drar det väldigt långt när man pratar om rasism och islamofobi. Pliktskyldigt nämner man att Sverige har en grundlagsskyddad yttrandefrihet. Här är det en person som använt sig av den och då är det regeringens uppgift att försvara den rätten, snarare än att ge sig in i någon typ av diskussion om hur det här påverkar relationen till Turkiet.
– Politiker ska inte gå in på det här aktiva sättet mot en person som använt sin yttrandefrihet, sa Funcke till DN under måndagen.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen