Sverige rasar till ny lägstanivå – “kan bli sämst i Norden”
2025 02 11
Sverige rasar ned till en ny lägstanivå på en prestigefull internationell lista.
Det handlar om Transparency Internationals årliga korruptionsindex, som mäter upplevd korruption inom offentlig sektor i 180 länder i världen.
När årets lista idag presenteras visar det sig att Sveriges negativa trend består. Sverige hamnar efter Danmark, Norge och Finland och riskerar snart att vara sämst i hela Norden.
Det menar Ulrik Åshuvud, generalsekreterare för Transparency International Sverige.
– Vi har under flera år pekat på den tydligt negativa utvecklingen och trenden har ännu inte brutits, säger han i en kommentar.
Lagt fram ny plan
Så sent som i somras lade regeringen fram en ny handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan.
– Åtgärderna handlar bland annat om att kväva gängkriminellas inflytande i kommuner, regioner och myndigheter, underströk civilminister Erik Slottner (KD) då.
Ulrik Åshuvud välkomnar handlingsplanen.
– Men det krävs att föreslagna åtgärder genomförs, inte minst vad gäller de straffrättsliga åtgärderna mot korruption liksom stärkt insyn och transparens i finansieringen av politiska partier, säger han.
"En grogrund"
Transparency International Sverige pekar ut just den organiserade brottsligheten som den största riskfaktorn när det gäller korruption i landet.
Infiltration, utpressning och annan otillåten påverkan av centrala samhällsfunktioner bedöms vara återkommande inslag.
– Den utgör en grogrund för en alltmer sofistikerad korruption som påverkar välfärden och där även bolag utnyttjas som brottsverktyg. Välfärdsbrottslighet är många gånger i själva verket korruption, säger Ulrik Åshuvud.
Regeringen har bekräftat den bilden.
– Vi ser idag hur kriminella nätverk infiltrerar och utövar påtryckningar mot statliga och kommunala verksamheter. Det äventyrar integriteten i och medborgarnas tillit till det offentliga beslutsfattandet. Denna utveckling måste brytas, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) i somras.
Toppen och botten
I indexet poängsätts länderna på en skala från 0-100. Ju högre poäng desto mindre korruption. Inget land når full pott. Hela två tredjedelar av länderna bedöms ha allvarliga problem med resultat under 50.
Länderna med högst poäng:
90 Danmark
88 Finland
84 Singapore
83 Nya Zeeland
81 Luxemburg
81 Norge
81 Schweiz
80 Sverige
78 Nederländerna
77 Australien
77 Island
77 Irland
Länderna med lägst poäng:
8 Sydsudan
9 Somalia
10 Venezuela
12 Syrien
13 Jemen
13 Libyen
13 Eritrea
13 Ekvatorialguinea
14 Nicaragua
15 Sudan
15 Nordkorea
Källa: Transparency Internationals årliga korruptionsindex, Corruption Perceptions Index (CPI).
Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet
Text: Redaktionen