JUST NU: Sverige planerar insats i Ukraina

2022 05 23

Svensk organisation vill hjälpa till med återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget.

Business Sweden är namnet på en organisation som ägs till hälften av staten och till hälften av näringslivet. 

Organisationen har nu tagit ett konkret steg för att hjälpa Ukraina att återuppbygga landet efter kriget, rapporterar Dagens Nyheter.

Har träffat Ukraina 

Vd för organisationen, Jan Larsson, har i närtid träffat Ukrainas ambassadör Andrij Plachtonjuk för att göra upp planer på hur Ukraina ska komma på fötter igen den dag kriget tar slut. 

– Vi håller på att forma en svensk insatsstyrka som med kort varsel kan etablera sig på plats för att kanalisera och samordna återuppbyggnaden av Ukraina, säger han till tidningen.

Står redo 

Enligt Jan Larsson står flera bolag med branschkompetens i beredskap för att aktivera sig så fort Ryssland drar sig ur landet. Därefter ska processen inledas med att återställa Ukraina till det land det var före Vladimir Putins anfallskrig bombade sönder flera städer.

Inom ett par veckor 

De svenska insatsstyrkorna skulle kunna vara på plats redan inom ett par veckor efter den dag då kriget avslutas. 

– Vi är beredda att skicka ned ett antal konsulter och chefspersoner som snabbt kan vara på plats och jobba hel- eller deltid med företagskontakter i Sverige och myndighets- och företagskontakter i Ukraina, säger Jan Larsson till DN.

Villkorslöst stöd 

Sverige har tidigare visat sitt villkorslösa stöd för Ukraina i den brutala militära konflikt som utspelar sig i landet. Den 28 februari fattades det mycket ovanliga beslutet att bistå ett land i krig med vapen. 

– Ett exceptionellt beslut. Det är första gången som Sverige lämnar den här stortens stöd sedan det sovjetiska angreppet på Finland 1939. Men det är också en exceptionellt situation, sade statsminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio i samband med beslutet.

Ukrainas tacksamhet

Utöver vapenleveranserna har Sverige sedan kriget bröt ut tagit emot över 27 000 ukrainska flyktingar, rapporterar Svenska Dagbladet. Sveriges insatser har inte gått obemärkt förbi i Ukraina.

– Den svenska nationen var ett av de första länderna som bidrog med stöd till Ukraina. Alla vet vad Sverige eftersträvar. Vi kämpar tillsammans. Det var ett historiskt beslut när Sverige skickade vapen till Ukraina. Vi är väldigt tacksamma, sade president Volodymyr Zelensky när han talade till Sveriges riksdag den 24 mars.

Text: Redaktionen


Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

2024 07 16

Lågprisvaruhuset Rusta tycks slå alla rekord.

Butikskedjan växer som aldrig förr.

Och det finns inget som kan hejda lågprismarknaden, menar Rustas vd Göran Westerberg.

Kundklubben samlar 5,6 miljoner medlemmar i Norden. 850 000 av dem har strömmat in bara det senaste året, rapporterar Dagens industri.

Siffrorna visar att 80 procent av svenskar mellan 16 och 80 år har handlat på Rusta.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, säger Göran Westerberg i en kommentar till tidningen.

Avfärdar seglivad myt

Succén var inte uppenbar från början.

Rusta “gled in på börsen” på en tveksam marknad, menar Göran Westerberg.

Den stora utmaningen har varit att slå hål på myten om att lågpriskoncept bara har en plats när folk inte har pengar – en missuppfattning man fortfarande kämpar med att motbevisa.

Uppdraget att förvandla Rusta till en modern detaljhandelskedja sker löpande.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg.

Vinsten ökar

För en månad sedan meddelade Rusta att man ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under det fjärde kvartalet 2023/24 jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttovinsten ökade med åtta procent och parkerade på 976 miljoner kronor.

– Vi summerar ett framgångsrikt år för Rusta med tillväxt, stärkt lönsamhet och fortsatt expansion med elva nya varuhus. Under året välkomnade vi 850 000 nya medlemmar till vår kundklubb och vi fick också ett varmt välkomnande som börsbolag. Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal, säger Göran Westerberg.

Tar upp kampen med Jysk

Kundrusningen den senaste tiden ger Rusta möjlighet till större satsningar.

Häromveckan gav kedjan besked om att man öppnar två helt nya butiker i Vänersborg och Eksjö.

Detta precis efter att det står klart att ett nytt Rusta öppnar i Lindesberg redan till hösten.

De nya butikerna ska bli 2 000 kvadratmeter stora och hyresavtalen för lokalerna är på tio år, rapporterar Market.

I Eksjö innebär det att konkurrensen ökar då Dollarstore, Jysk och Jem&Fix redan finns på samma område.

– Handelsområdet passar utmärkt för vårt breda sortiment av hem- och fritidsprodukter till överraskande låga priser, säger Rustas Sverigechef Fredrik Ingemarsson i en kommentar.

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Oväntat besked från Swedbank

2024 07 16

Swedbank kommer nu med ett besked som är över alla förväntningar.

Det har blivit dags för storbankerna att redovisa sina vinster för årets andra kvartal.

För SEB:s del minskade vinsten från förra årets siffra på 13,1 miljarder kronor till 12,9 miljarder kronor i år. 

Även Swedbank har gått ut med sina nya siffror.

Och storbanken levererar ett bättre resultat än vad experterna hade trott på förhand. Vinsten landar, före nedskrivningar, skatter och avgifter, på knappt 11,8 miljarder kronor för andra kvartalet.

Det är drygt 400 miljoner kronor mer än vad prognosen hade visat, enligt Bloomberg.

Dessutom är det en försvagning jämfört med de 12,4 miljarder i rörelsevinst man drog in motsvarande kvartal 2023.

"Ett starkt resultat"

Banken själva är nöjda med siffrorna.

– Swedbank levererar återigen ett starkt resultat. Vi skapar värde för våra kunder och ägare i såväl goda som sämre tider, framhåller Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i en kommentar.

Man pekar också på att det ekonomiska läget för bland annat svenska hushåll och dess köpkraft har stabiliserats. Dessutom ser man sänkta räntor i spåkulan.

LÄS MER: Swedbanks besked – så mycket kommer du behöva spara varje månad

– Styrräntorna har sänkts av både Riksbanken och Europeiska centralbanken. Blickar vi framåt förväntar vi oss att räntorna kommer sänkas ytterligare. Samtidigt kommer räntorna vara på en hög nivå under en längre period, fortsätter Jens Henriksson.

Det här blir prio nu

I samband med Swedbanks redovisning låter banken även meddela vad som kommer att prioriteras härnäst.

Jens Henriksson konstaterar att “kundernas framtid är vårt fokus”.

– Tillsammans med våra kunder skapar vi ett ekonomiskt sunt och hållbart samhälle – som bygger på finansiell hälsa för de många.

– Det är glädjande att vi ser ett ökat intresse för långsiktigt sparande, inte minst för ett pensionssparande i form av fondförsäkring. Swedbank Försäkring är nu största fondförsäkringsbolag både mätt i marknadsandel och i förvaltat kapital.

Sänker räntor

Vinstsiffrorna kommer en vecka efter att Swedbank meddelade att man sänker listräntorna för samtliga bundna bolån på 1-10 år.

Den rörliga tremånadersräntan på 5,69 procent lämnades oförändrad.

LÄS MER: Swedbank sänker – här är bankens alla nya räntor

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redkationen