JUST NU: Sverige planerar insats i Ukraina

2022 05 23

Svensk organisation vill hjälpa till med återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget.

Business Sweden är namnet på en organisation som ägs till hälften av staten och till hälften av näringslivet. 

Organisationen har nu tagit ett konkret steg för att hjälpa Ukraina att återuppbygga landet efter kriget, rapporterar Dagens Nyheter.

Har träffat Ukraina 

Vd för organisationen, Jan Larsson, har i närtid träffat Ukrainas ambassadör Andrij Plachtonjuk för att göra upp planer på hur Ukraina ska komma på fötter igen den dag kriget tar slut. 

– Vi håller på att forma en svensk insatsstyrka som med kort varsel kan etablera sig på plats för att kanalisera och samordna återuppbyggnaden av Ukraina, säger han till tidningen.

Står redo 

Enligt Jan Larsson står flera bolag med branschkompetens i beredskap för att aktivera sig så fort Ryssland drar sig ur landet. Därefter ska processen inledas med att återställa Ukraina till det land det var före Vladimir Putins anfallskrig bombade sönder flera städer.

Inom ett par veckor 

De svenska insatsstyrkorna skulle kunna vara på plats redan inom ett par veckor efter den dag då kriget avslutas. 

– Vi är beredda att skicka ned ett antal konsulter och chefspersoner som snabbt kan vara på plats och jobba hel- eller deltid med företagskontakter i Sverige och myndighets- och företagskontakter i Ukraina, säger Jan Larsson till DN.

Villkorslöst stöd 

Sverige har tidigare visat sitt villkorslösa stöd för Ukraina i den brutala militära konflikt som utspelar sig i landet. Den 28 februari fattades det mycket ovanliga beslutet att bistå ett land i krig med vapen. 

– Ett exceptionellt beslut. Det är första gången som Sverige lämnar den här stortens stöd sedan det sovjetiska angreppet på Finland 1939. Men det är också en exceptionellt situation, sade statsminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio i samband med beslutet.

Ukrainas tacksamhet

Utöver vapenleveranserna har Sverige sedan kriget bröt ut tagit emot över 27 000 ukrainska flyktingar, rapporterar Svenska Dagbladet. Sveriges insatser har inte gått obemärkt förbi i Ukraina.

– Den svenska nationen var ett av de första länderna som bidrog med stöd till Ukraina. Alla vet vad Sverige eftersträvar. Vi kämpar tillsammans. Det var ett historiskt beslut när Sverige skickade vapen till Ukraina. Vi är väldigt tacksamma, sade president Volodymyr Zelensky när han talade till Sveriges riksdag den 24 mars.

Text: Redaktionen