JUST NU: Sverige öppnar ambassaden i Kyiv igen

2022 05 02

På onsdag kommer Sverige på nytt att öppna sin ambassad i Ukrainas huvudstad Kyiv.

Det bekräftar utrikesminister Ann Linde (S) i ett inlägg på Twitter.

Tillbaka där den hör hemma

– Sverige kommer att fortsätta att stå vid Ukrainas sida och är glada att svenska ambassaden i Ukrainas diplomatiska närvaro kommer att vara tillbaka där den hör hemma, skriver Linde.

Flyttade ambassaden

Den 24 februari, då den ryska invasionen av Ukraina inleddes, meddelade Sverige att all svensk personal flyttats från den svenska ambassaden i Ukraina till Polen på grund av det rådande säkerhetsläget.

– Det ryska militära angreppet mot Ukraina och det kraftigt försämrade säkerhetsläget innebär att Sverige, liksom andra länder, beslutat att all utsänd ambassadpersonal tillfälligt lämnar Ukraina. Den utsända ambassadpersonalen befinner sig nu i säkerhet i Polen, bekräftade utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

Öppnas på onsdag

Över två månader senare beräknas alltså svensk personal kunna återvända till Kyiv. Säkerhetsläget har förbättras avsevärt. De ryska styrkorna har dragit sig tillbaka från Kyiv och områdena runt huvudstaden. 

På onsdag kan svensk personal återigen vistas i Kyiv. 

Efter Danmark

Sveriges besked kommer kort efter grannlandets Danmarks besked. Sveriges grannland blev det första nordiska landet att återöppna sin ambassad i Kyiv.

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod bekräftade uppgifterna under ett besök i den ukrainska huvudstaden.

– Det är en mycket stark symbol för danskt stöd till Ukraina och det ukrainska folket att vi i dag åter öppnar dörrarna till den danska ambassaden, sa Kofod enligt DR.

Text: Redaktionen