Sverige nästan värst drabbat i världen av hudcancer pga solning

2021 06 30

Svenskar som visas för mycket i solen bidrar nu till att Sverige är på väg att närma sig Australien och Nya Zeeland som är världens mest drabbade länder av hudcancer.

Totalt drabbas Sverige av omkring 60 000 hudcancerfall årligen och 500 svenskar dör i sjukdomen konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten som klargör att den främsta orsaken till att hudcancer utvecklas är att man vistas för mycket i solen.

⛔ Australiens män drabbas av 40 nya fall av hudcancer per 100 000 invånare per år och motsvarande tal för Australiens kvinnor är cirka 30 nya fall, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

⛔ Sverige drabbas av cirka 30 nya fall per år för män och cirka 30 nya fall per år för kvinnor, per 100 000 invånare, och det har pågått en tydlig ökning ända sedan 1950-talet, uppger Vetenskapsradion.

– Även om människor säger att de vill minska sin solning nu så fortsätter hudcancerfallen öka eftersom det kan ta decennier för hudcancer att utvecklas. En solbrun hud är fortfarande det rådande skönhetsidealet, säger Yvonne Brandberg, ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor tillika professor på Karolinska Institutet.

När du grillar

Australien och Nya Zeeland är bäst i världen på förbyggande insatser mot hudcancer och Sverige bör ta efter anser UV-rådet i Strålsäkerhetsmyndighetens nya rapport.

– Länderna är framförallt duktiga på att informera om vardagsexponeringen, när du reser till och från jobbet, grillar i trädgården och gör andra hushållssysslor utomhus. Sverige bör göra på liknande sätt utifrån svenska förutsättningar anpassat till flera riskgrupper som äldre och barn, anser Yvonne Brandberg.

Akademiker i fara

– Solen hämmar immunsystemet och hämmar vi immunsystemet släpper vi kanske också upp en cancer som är på väg, som annars hållit sig lugn. De som har bäst tillfällen till att resa och exponeras i solen, som akademiska yrkesgrupper, har större risk än de vi klassiskt sett skulle se som utomhusarbetare, säger Jan Lapins, hudcancerexpert vid Karolinska institutet, till SR.

Han betonar att det är viktigt att undvika alla former av onödigt solande för även om man inte bränner sig skadas huden. Läs rapporten från Strålsäkerhetsmyndigheten här.

ANALYS

Det är så enkelt och så viktigt – skydda dig från solen! Hudcancer är en väldigt obehaglig och otäck sjukdom att drabbas av. Det är absolut inte värt att vistas oskyddad i solen jämfört med hur hemskt det är att få cancer 20 år senare. Tänk efter och sköt om dig. Säg även till nära och kära som inte läst om detta och som kanske inte tänker sig för.

Foto: M. Serafinowicz

[yop_poll id="288"]