Sverige levererar stort styrkebesked mot Putin
2023 05 08
Sedan invasionen av Ukraina har Vladimir Putin blivit en internationell paria.
Få länder vill ha särskilt mycket med Ryssland att göra sedan diktatorn beordrade sina trupper över den ukrainska gränsen förra året.
Sanktionerna mot Putinregimen har haglat – och för blott en månad sedan införde EU sitt tionde sanktionspaket.
Åtgärder som Putin erkänner kan slå hårt mot Ryssland som land.
– De olagliga restriktionerna som ålagts den ryska ekonomin kan verkligen ha en negativ inverkan på den på medellång sikt, medgav den ryska ledaren i en tv-kommentar i mars enligt statliga nyhetskanalen TASS.
Sverige bäst i klassen
Och på den här fronten spänner Sverige musklerna rejält.
Faktum är att man är bäst i klassen.
Inget annat EU-land har minskat sin varuimport från Ryssland procentuellt lika mycket som Sverige – som har strypt importen med 90 procent.
– Det är en tydlig trend att svenska företag minskar sin import från Ryssland. Sedan krigets start har importen har gått ner månad för månad och är snart helt utraderad om trenden fortsätter, säger Kommerskollegiums analytiker Nils Norell i ett pressmeddelande.
Tolv länder ökar importen
Räknat i pengar innebär Sveriges siffror en minskning från 2,3 miljarder euro till 240 miljoner euro.
När det gäller EU som helhet är minskningen dock betydligt lägre – importen har enbart sjunkit med fem procent mellan mars 2022 och februari 2023 jämfört med motsvarande period året före.
Nedanstående tolv länder har till och med ökat sin import om man räknar in olja och gas, vilket framgår i Eurostats och Kommerskollegiums rapport.
- Italien
- Frankrike
- Kroatien
- Spanien
- Slovakien
- Belgien
- Österrike
- Bulgarien
- Grekland
- Ungern
- Cypern
- Slovenien
Stort beroende
Det ser något annorlunda ut om man räknar bort importen av olja och gas, men det räcker ändå inte för att förklara hela bilden.
– Till viss del kan den skilda utvecklingen förklaras av att flera EU-länder har haft och har ett stort beroende av rysk olja och gas, som präglats av kraftiga prisökningar, säger Nils Norell.
– Utöver detta har länderna haft olika svårt att byta leverantörer även för andra varor och väljer därför att fortsätta importera ryska varor som inte omfattas av sanktionerna.
65 procent mindre export
Sett till exporten levererar Sverige idag 65 procent mindre än före kriget.
Det placerar Sverige på en sjätteplats efter Malta, Luxemburg, Tjeckien, Rumänien och Danmark.
Totalt sett har EU:s samlade export till Ryssland minskat med 48 procent.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen