Sverige levererar stort styrkebesked mot Putin

2023 05 08

Sedan invasionen av Ukraina har Vladimir Putin blivit en internationell paria.

Få länder vill ha särskilt mycket med Ryssland att göra sedan diktatorn beordrade sina trupper över den ukrainska gränsen förra året.

Sanktionerna mot Putinregimen har haglat – och för blott en månad sedan införde EU sitt tionde sanktionspaket.

Åtgärder som Putin erkänner kan slå hårt mot Ryssland som land.

– De olagliga restriktionerna som ålagts den ryska ekonomin kan verkligen ha en negativ inverkan på den på medellång sikt, medgav den ryska ledaren i en tv-kommentar i mars enligt statliga nyhetskanalen TASS.

Sverige bäst i klassen

Och på den här fronten spänner Sverige musklerna rejält.

Faktum är att man är bäst i klassen.

Inget annat EU-land har minskat sin varuimport från Ryssland procentuellt lika mycket som Sverige – som har strypt importen med 90 procent.

Det är en tydlig trend att svenska företag minskar sin import från Ryssland. Sedan krigets start har importen har gått ner månad för månad och är snart helt utraderad om trenden fortsätter, säger Kommerskollegiums analytiker Nils Norell i ett pressmeddelande.

Tolv länder ökar importen

Räknat i pengar innebär Sveriges siffror en minskning från 2,3 miljarder euro till 240 miljoner euro.

När det gäller EU som helhet är minskningen dock betydligt lägre – importen har enbart sjunkit med fem procent mellan mars 2022 och februari 2023 jämfört med motsvarande period året före.

Nedanstående tolv länder har till och med ökat sin import om man räknar in olja och gas, vilket framgår i Eurostats och Kommerskollegiums rapport.

- Italien

- Frankrike

- Kroatien

- Spanien

- Slovakien

- Belgien

- Österrike

- Bulgarien

- Grekland

- Ungern

- Cypern

- Slovenien

Stort beroende

Det ser något annorlunda ut om man räknar bort importen av olja och gas, men det räcker ändå inte för att förklara hela bilden.

– Till viss del kan den skilda utvecklingen förklaras av att flera EU-länder har haft och har ett stort beroende av rysk olja och gas, som präglats av kraftiga prisökningar, säger Nils Norell.

– Utöver detta har länderna haft olika svårt att byta leverantörer även för andra varor och väljer därför att fortsätta importera ryska varor som inte omfattas av sanktionerna. 

65 procent mindre export

Sett till exporten levererar Sverige idag 65 procent mindre än före kriget.

Det placerar Sverige på en sjätteplats efter Malta, Luxemburg, Tjeckien, Rumänien och Danmark.

Totalt sett har EU:s samlade export till Ryssland minskat med 48 procent.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Rejäl löneökning för svenska folket

2025 06 17

Medianlönen ökar ordentligt i Sverige.

Det visar nya siffror från Statistikmyndigheten, SCB. 

Under 2024 steg medianlönen till 37 100 kronor – en ökning med 4,2 procent jämfört med föregående år.

Uppgången är betydligt högre än industriavtalets märke på 3,3 procent, som fungerar som norm eller riktmärke för övriga branscher på arbetsmarknaden.

Konsumtionen ökar inte

Trots att lönerna ökar fortsätter hushållens att hålla i plånboken.

– Trots ökade reallöner och höjda tullar kan man varken se någon tydlig upp- eller nedgång i konsumtionen under 2025, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

– De senaste fyra veckorna fram till den 8 juni minskade konsumtionen med 0,3 procent jämfört med de fyra veckorna som föregick dessa.

Kritik mot regeringen

Höjningen av medianlönen innebär också att regeringens lönegolv för arbetskraftsinvandring ökar. Den nya siffran innebär att försörjningskravet höjs från 28 480 kronor i månaden till 29 680 kronor.

Regeringen planerar dock att höja lönegolvet från 80 till 100 procent av medianlönen i Sverige, vilket skulle innebära att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ökar till 37 100 kronor i månaden.

Helt orimligt, enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

– Det här är orimlig konsekvens av en ogenomtänkt reformering av systemet kring arbetskraftsinvandring. Nästan varenda bransch i Sverige letar febrilt efter medarbetare med rätt kompetens, säger Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv, till Tidningen Näringslivet.

”Långt över de kollektivavtalade nivåerna”

Joakim Wirén, chefsekonom för arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare, delar kritiken.

– Regeringen vill gå in i lönebildningen genom att kräva minimilöner i nivå med medianlönen för att ta in arbetskraft utanför EU, och dagens siffror från SCB visar på att detta medför kostnader långt över de kollektivavtalade nivåerna. Kostnader som dessutom ökar för varje år, säger han.

Svarar på kritiken

Regeringen och SD har framhållit att syftet med höjningen av lönegolvet är att personer som redan är i Sverige ska kunna ta de jobb som finns.

– Det finns ingen anledning för Sverige att ha omfattande arbetskraftsinvandring till yrken som saknar särskilda kvalifikationer. Sverige är ett av de länder med högst arbetslöshet inom EU. Utgångspunkten bör således vara att svenska jobb i första hand ska gå till de som bor i Sverige, sade Magnus Persson (SD), arbetsmarknadsutskottets ordförande, när den nya nivån presenterades.

Foto:

Text. Reda


JUST NU: Elon Musk slår tillbaka – delar ”bildbevis” på X

2025 06 17

Elon Musk har anklagats för att använda droger.

I slutet av maj publicerade New York Times en omfattande rapport om techmiljardärens påstådda narkotikamissbruk.

Enligt anonyma källor använde Musk det narkotikaklassade narkosmedlet ketamin dagligen under valkampanjen 2024. Vidare påstås det att han brukat ecstasy, psychedeliska svampar, LSD och det centralstimulerande läkemedlet Adderall.

Efter publikationen har Demokraterna krävt att Trumpadministrationen ska svara på hur mycket kännedom de har om Musks påstådda missbruk.

Vita huset har inte uttalat sig i frågan.

Men nu svarar Elon Musk.

På sitt X-konto delar entreprenören ett foto på ett drogtest. Under bilden skriver han ”lol”.

Testet visar att han testats negativt för ett antal narkotikaklassade preparat – bland annat ketamin som Musk anklagas för att ha brukat i stora mängder.

”Jag provade”

Musk har tidigare berättar att han har fått ketamin utskrivet för att behandla depression.

Samtidigt har techmiljardären bestämt förnekat att han använt illegala droger.

– För att vara tydlig: Jag tar INTE droger! New York Times ljuger som fan, skrev han på X efter tidningens publicering.

I samma inlägg berättade Musk att han tagit ketamin, vilket han tidigare också har bekräftat.

– Jag provade receptbelagd ketamin för några år sedan och berättade det, så det är ingen nyhet. Det hjälper en att ta sig ur mörka mentala hål, men jag har inte tagit det sedan dess.

LÄS MER: UPPGIFTER: Musk måltavla för Putin – på grund av sex och droger

Se bilden här

Här är bilden på drogtestet som Musk delat på X:

Foto: Official White House Photo by Molly Riley resp X

Text: Redaktionen