Sverige klart över snittet när det gäller vaccinationstäckningen i EU

2021 08 10

Med 79 % som fått sin första dos ligger Sverige bra till jämfört med övriga EU när många nu går tillbaka till sina jobb efter semestern.

Först och främst ligger Europa och framförallt EU mycket bra till sett till hela världen när det gäller vaccineringen av alla 18-plussare. USA som länge låg bland de främsta länderna och till och med fick kritik för att inte vilka släppa i väg vaccin till Europa har nu passerats av EU.

Island i topp

I USA har 71 % av alla 18-plussare fått sin första dos jämfört med 72 % i EU/EES som förutom de 27 EU-länderna även består av de EES-länderna Island, Norge och Liechtenstein. Orsaken är inte minst den utbredda vaccinskepsisen på USA:s landsbygd.

Inom EU/EES varierar det stort hur många som fått dos 1. De fem nordiska länderna placerar sig högt upp och alla har mellan 79 – 91 % vaccinationstäckning med Island i den absoluta toppen med 91 %.

Sverige snart 80 %

Sverige har 79,4 % enligt de senaste siffrorna. När den nya myndighetsuppdateringen kommer på tisdag väntas Sverige nå över 80 %.

Sämre går det för flera länder i Östeuropa som lider av bland annat bristande logistik, svag sjukvård på landsbygden, konspirationsteorier och vaccinskepsis. Men det största problemet är sannolikt dålig hantering och information av flera regeringar i till exempel Rumänien och Bulgarien.

Alla länder

Här är alla EU/EES-länder samt Storbritannien och USA avseende dos 1 för alla över 18 år enligt senaste uppdateringen från EU:s Smittskyddsmyndighet samt brittiska regeringen och CDC i USA.

Vaccinationstäckning i % dos 1 för 18+:

91  Island 🇮🇸

89  Storbritannien

88  Portugal

87  Malta

86  Danmark 🇩🇰

85  Nederländerna

84  Belgien

83  Spanien

82  Frankrike

82  Norge 🇳🇴

81  Finland 🇫🇮

79  Sverige 🇸🇪

76  Italien

75  Cypern

74  Tyskland

73  Irland

72  Luxemburg

72  EU-genomsnitt

71  USA

71  Österrike

67  Ungern

64  Tjeckien

64  Grekland

62  Liechtenstein

61  Litauen

58  Estland

57  Polen

52  Slovenien

49  Kroatien

49  Slovakien

45  Lettland

32  Rumänien

20  Bulgarien

Foto: CDC, USA

[yop_poll id="462"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen