Sverige klart över snittet när det gäller vaccinationstäckningen i EU

2021 08 10

Med 79 % som fått sin första dos ligger Sverige bra till jämfört med övriga EU när många nu går tillbaka till sina jobb efter semestern.

Först och främst ligger Europa och framförallt EU mycket bra till sett till hela världen när det gäller vaccineringen av alla 18-plussare. USA som länge låg bland de främsta länderna och till och med fick kritik för att inte vilka släppa i väg vaccin till Europa har nu passerats av EU.

Island i topp

I USA har 71 % av alla 18-plussare fått sin första dos jämfört med 72 % i EU/EES som förutom de 27 EU-länderna även består av de EES-länderna Island, Norge och Liechtenstein. Orsaken är inte minst den utbredda vaccinskepsisen på USA:s landsbygd.

Inom EU/EES varierar det stort hur många som fått dos 1. De fem nordiska länderna placerar sig högt upp och alla har mellan 79 – 91 % vaccinationstäckning med Island i den absoluta toppen med 91 %.

Sverige snart 80 %

Sverige har 79,4 % enligt de senaste siffrorna. När den nya myndighetsuppdateringen kommer på tisdag väntas Sverige nå över 80 %.

Sämre går det för flera länder i Östeuropa som lider av bland annat bristande logistik, svag sjukvård på landsbygden, konspirationsteorier och vaccinskepsis. Men det största problemet är sannolikt dålig hantering och information av flera regeringar i till exempel Rumänien och Bulgarien.

Alla länder

Här är alla EU/EES-länder samt Storbritannien och USA avseende dos 1 för alla över 18 år enligt senaste uppdateringen från EU:s Smittskyddsmyndighet samt brittiska regeringen och CDC i USA.

Vaccinationstäckning i % dos 1 för 18+:

91  Island 🇮🇸

89  Storbritannien

88  Portugal

87  Malta

86  Danmark 🇩🇰

85  Nederländerna

84  Belgien

83  Spanien

82  Frankrike

82  Norge 🇳🇴

81  Finland 🇫🇮

79  Sverige 🇸🇪

76  Italien

75  Cypern

74  Tyskland

73  Irland

72  Luxemburg

72  EU-genomsnitt

71  USA

71  Österrike

67  Ungern

64  Tjeckien

64  Grekland

62  Liechtenstein

61  Litauen

58  Estland

57  Polen

52  Slovenien

49  Kroatien

49  Slovakien

45  Lettland

32  Rumänien

20  Bulgarien

Foto: CDC, USA

[yop_poll id="462"]

OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen