Sverige kan bli av med coronaviruset i sommar enligt forskare

2022 02 21

Redan till sommaren har Sverige chans att helt bli av med viruset.

Det menar Joakim Dillner som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet rapporterar DN.

Kan sjunka till noll

Han menar att smittspridningen skulle kunna sjunka till noll i Sverige förutsatt att det inte dyker upp några nya varianter och förutsatt att man smittspårar. Redan i mars månad kan den så omtalade flockimmuniteten inträda bedömer professor Dillner som framhåller att möjligheten kan uppstå om smittan fortsätter att sjunka fram till sommarmånaderna.

Smittspårning viktigt

– Om vi smittspårar kring det fåtal fall som dyker upp finns en möjlighet att bli av med det här viruset, vilket vore oerhört mycket värt för både välfärd och hälsa, säger han till tidningen.

Hållit tillbaka virusvarianter

Han lyfter fram två tillfällen tidigare då Sverige tack vare smittspårning höll tillbaka virusvarianter tydligt. Dels när deltavarianten kom våren 2021, dels när omikronvarianten kom till Sverige vilket var flera veckor efter Norge och Danmark.

Få stopp helt och hållet

– Om det går att få stopp på smittspridningen helt och hållet vore det betydelsefullt. Jag tycker att vi ska göra det vi kan för att hålla det här viruset borta så länge som möjligt, säger han till DN.

Hoppfull smittskyddsläkare

Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård är också hoppfull.

– Vi hoppas att vi snarast kommer få relativt begränsad smittförekomst mot hösten och vintern på samma sätt som influensan brukar bete sig, säger han till DN.

106 nya dödsfall

Pandemin är dock långt ifrån över och vid Folkhälsomyndighetens uppdatering i fredags rapporterades om hela 106 nya registrerade dödsfall i Sverige sedan dagen innan. Sammanlagt har 16 501 personer avlidit sedan pandemin startade.

Totalt har 2,4 miljoner svenskar bekräftats smittade och mörkertalet kan vara flera miljoner.

Foto: Region Uppsala

Text: Redaktionen