Sverige kan bli av med coronaviruset i sommar enligt forskare

2022 02 21

Redan till sommaren har Sverige chans att helt bli av med viruset.

Det menar Joakim Dillner som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet rapporterar DN.

Kan sjunka till noll

Han menar att smittspridningen skulle kunna sjunka till noll i Sverige förutsatt att det inte dyker upp några nya varianter och förutsatt att man smittspårar. Redan i mars månad kan den så omtalade flockimmuniteten inträda bedömer professor Dillner som framhåller att möjligheten kan uppstå om smittan fortsätter att sjunka fram till sommarmånaderna.

Smittspårning viktigt

– Om vi smittspårar kring det fåtal fall som dyker upp finns en möjlighet att bli av med det här viruset, vilket vore oerhört mycket värt för både välfärd och hälsa, säger han till tidningen.

Hållit tillbaka virusvarianter

Han lyfter fram två tillfällen tidigare då Sverige tack vare smittspårning höll tillbaka virusvarianter tydligt. Dels när deltavarianten kom våren 2021, dels när omikronvarianten kom till Sverige vilket var flera veckor efter Norge och Danmark.

Få stopp helt och hållet

– Om det går att få stopp på smittspridningen helt och hållet vore det betydelsefullt. Jag tycker att vi ska göra det vi kan för att hålla det här viruset borta så länge som möjligt, säger han till DN.

Hoppfull smittskyddsläkare

Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård är också hoppfull.

– Vi hoppas att vi snarast kommer få relativt begränsad smittförekomst mot hösten och vintern på samma sätt som influensan brukar bete sig, säger han till DN.

106 nya dödsfall

Pandemin är dock långt ifrån över och vid Folkhälsomyndighetens uppdatering i fredags rapporterades om hela 106 nya registrerade dödsfall i Sverige sedan dagen innan. Sammanlagt har 16 501 personer avlidit sedan pandemin startade.

Totalt har 2,4 miljoner svenskar bekräftats smittade och mörkertalet kan vara flera miljoner.

Foto: Region Uppsala

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen