Sverige i storbråk med FN
2024 10 08
Sverige har hamnat i storbråk med FN, som kritiserar regeringen och en myndighet för agerandet i ett specifikt fall.
Det handlar om en kvinna som blivit fråntagen sitt jobb på Energimyndigheten.
Detta efter att tidningen Fokus avslöjat att hon är aktiv i klimatgruppen Rebellmammorna, samtidigt som hon hade ett säkerhetsklassat jobb på Energimyndigheten.
Hon blev av med jobbet – men nu får Sverige hård kritik av FN efter agerandet, rapporterar DN.
Förlorade jobbet efter artikel
I artikeln i tidningen Fokus beskrivs hur en klimataktivist anställts på en ”samhällskritisk tjänst” på Energimyndigheten.
Kvinnan uppgavs vara aktiv inom rörelsen Extinction Rebellion, som enligt tidningen är ”känd för samhällsomstörtande klimataktioner”.
Artikeln i Fokus ledde till att personal från Energimyndigheten kom hem till kvinnan och beslagtog hennes jobbdator och mobiltelefon. Hon blev avstängd från sitt jobb, som rörde Sveriges gasförsörjning, enligt tidningen.
Kort efter Fokus publicering kommenterades artikeln på X av Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M):
– Jag har sent ikväll haft ett bra samtal med Energimyndighetens generaldirektör för att informera mig om läget med anledning av det mycket uppseendeväckande och allvarliga avslöjande som gjordes i tidningen Fokus, skrev han, enligt DN.
Men nu rasar FN mot regeringens och energimyndighetens agerande.
”Allvarligt oroad”
Kritiken kommer i ett brev till regeringen från Michel Forst, som är FN:s särskilda rapportör för Århuskonventionen.
– I denna tid av klimatkris är jag allvarligt oroad över att regeringen har bedömt hennes deltagande i fredliga miljöprotester som ett hot mot nationell säkerhet, skriver Forst i brevet, enligt tidningen.
Forst kritiserar också Carl-Oskar Bohlin för att denne inte har skyddat den medborgerliga rätten att vara aktiv i miljöfrågor.
Regeringen har skickat ett svar där man bland annat hänvisar till en pågående juridisk process, enligt tidningen.
Carl-Oskar Bohlin har också tidigare sagt att han fick okej från Klimat- och näringsdepartementet att höra av sig till Energimyndigheten, enligt SR.
– Jag hade kontakt med Klimat- och näringsdepartementet som tillstyrkte att jag talade med deras generaldirektör, har han tidigare sagt till radiokanalen.
Foto: Jonathan Ansel Moy de Vitry
Text: Redaktionen