Svensk protest mot nya jaktbeslutet – “hotad och fridlyst”

Flera svenska naturföreningar vädjar till EU att stoppa licensjakten på ett fridlyst djur.

2025 02 27

Den 1 mars blir det återigen tillåtet att skjuta lodjur i Sverige. I år får 87 stycken lodjur skjutas – och när det är klart kommer 400 lodjur ha skjutits i landet under de senaste tre åren.

En licensjakt på lodjur kan hota det fridlysta rovdjurets överlevnad i Sverige på sikt och bryter dessutom mot EU:s skyddslagar.

Det menar Naturskyddsföreningen. Nu väljer miljöorganisationen att agera.

Detta via ett öppet brev till EU, där man kräver ett stopp av den årliga jakten.

– Licensjakten på lodjur är oacceptabel. Lodjuret är en hotad och fridlyst art och fortsatt jakt riskerar att driva den mot utrotning, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen. 

“Ligger och samlar damm”

För ett år sedan anmäldes licensjakten på lodjur till EU-kommissionen av Rovdjursföreningen. 

Men inget har hänt sedan dess.

– Nu måste EU-kommissionen agera och inleda ett överträdelseärende mot Sverige. Anmälan ligger och samlar damm medan fridlysta lodjur skjuts i strid mot EU-lagstiftningen, fortsätter Rindevall.

Läs mer: Svensk jakt uppmärksammas av amerikanska medier

“Inte acceptabelt”

I år anmäldes jakten också av Insamlingsstiftelsen Artkrisen, mot bakgrunden att licensjakt på lodjur inte bör tillåtas över huvud taget.

– Att hotade arters antal hanteras godtyckligt av politiker är inte acceptabelt i en tid då förlusten av biologisk mångfald räknas som det tredje största hotet mot mänskliga samhällen, säger Misha Istratov, ordförande för Artkrisen och fortsätter:

– Därför anmäler vi Sverige till EU. Sverige ska rapportera nya referensvärden till EU i sommar, vilket normalt sker var sjätte år. Det vore klädsamt om detta kunde lösas nationellt i stället för att EU tillrättavisar Sverige efter den utredning som kommer att följa på vår anmälan.

Svenskarna positiva till lodjur

Enligt Naturskyddsföreningen är åtta av tio svenskar positiva till att det finns lodjur i Sverige. 

Tre av fyra tycker inte att lodjur ska skjutas, och lika många kan tänka sig att acceptera att ha lodjur i närheten av platsen där de bor.

Nio av tio uppger att de inte är rädda för lodjur.

Läs vidare: Leif GW Persson riktar uppmaning till regeringen – ”Är en tidsfråga”

Foto: S. Pociecha 

Text: Redaktionen


Alla tar det för givet – uppges försvinna helt från matbutikerna

2025 05 07

Det som många tar för givet i matbutikerna kan snart vara ett minne blott.

Sverige blir allt mer kontantlöst.

Digitala betallösningar som Swish, Apple Pay eller Google Pay har etablerat sig i folks vardag till den grad att de till och med blivit en utmanare till bankkorten.

Enligt betalrapporten Payments in the Nordics från Svea Bank uppger nästan halva Sveriges befolkning, 49 procent, att man dessutom föredrar att betala i en självbetjäningskassa framför en bemannad kassa.

– Samtidigt som andelen som vill betala med självscanning fördubblats på ett år har butikerna inte ställt om i samma takt, sade Magdalena Caesar, affärsområdeschef för betallösningar på Svea Bank, när rapporten kom ut 2024.

På väg att försvinna

Kraven på digitala betalningsmetoder och självbetjäningskassor ser dock nu ut att bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid.

Det menar såväl Bengt Nilervall, näringspolitisk chef på Svensk Handel, som Charlotta Lindblad, kommunikationschef på Swish, rapporterar Dagligvarunytt.

Utvecklingen går så pass snabbt att de klassiska kassalinjerna är på väg att helt försvinna från handeln på sikt, lyder prognosen.

Argumentet är att det i slutändan även gynnar kunden om det går att automatisera eller digitalisera det som personal behöver lägga tid på idag.

Deras tid och kompetens kommer mycket bättre till sin rätt när de får fokusera på service, inspiration och att skapa ett bra kundmöte. En traditionell kassadisk utgör dessutom en fysisk barriär mellan personal och kund, säger Charlotta Lindblad till tidningen.

Fem till tio år

Karl Johan Läbom, Ica-handlare i Vänersborg, delar den prognosen.

– Det tror jag är passé om fem, tio år, säger han till Ttela angående kassornas plats i butikerna.

Även alternativet att ha butiker utan personal överhuvudtaget lyfts fram som ett tänkbart alternativ i framtiden.

När Karl Johan Läbom får frågan om han tror att självscanningen är här för att stanna, ger han ett tydligt och enkelt svar.

– Verkligen, definitivt.

Har provat

Ica har, förutom självscanning, redan provat obemannade butiker. 

I början av september 2020 öppnade den första obemannade Ica-butiken, efter att företaget utfört experiment och analyserat i en butik under sex månader vintern 2019/20.

Johan Berg, X-lead på ICAx, trodde redan då att de traditionella kassornas roll skulle bli allt mindre.

– Jag tror inte vi kommer se att majoriteten av butiker kör helt utan bemanning. Mer troligt är att butikerna har olika hybridlösningar med bemannat, obemannat, plockskåp och satelitbutiker, sade han i samband med projektet.

Foto: ICA Gruppen

Text: Redaktionen


JUST NU: Biljätte höjer priset – på vissa modeller

2025 05 07

Den amerikanska biljätten Ford höjer priset på tre modeller som tillverkas i Mexiko.

Ford Motor väljer nu att höja priset på tre av sina modeller.

Den gemensamma nämnaren?

Alla tre produceras i Mexiko.

Man blir därmed en av de första biljättarna som justerar sina priser efter den amerikanske presidenten Donald Trumps tullar.

Det rapporterar Reuters under onsdagen.

Gäller dessa tre modeller

Priserna för Fordmodellerna Mustang Mach-E, Maverick pickup och Bronco Sport, kommer nu att öka med så mycket som 2 000 dollar, cirka 19 200 kronor, på vissa varianter.

Detta enligt ett meddelande som gått ut till återförsäljare, som nyhetsbyrån också tagit del av.

Läs mer: Populär app stängs ned av Transportverket

Från och med då gäller nya priserna

En talesman för Ford uppger att prishöjningarna kommer att gälla för fordon som byggts efter den 2 maj, som anländer till butikerna i slutet av juni.

Enligt samma talesperson återspeglar dessa prishöjningar “vanliga” prisåtgärder i mitten av året, “kombinerat med vissa tullar som Ford står inför”.

– Vi har inte fört över hela kostnaden för tullar till våra kunder, uppger talesmannen.

Skyhöga kostnader för Trumps handelskrig

Ford har tidigare uppgett att det handelskrig Trump för mot resten av världen kommer att kosta biltillverkaren 2,5 miljarder dollar, cirka 24 miljarder kronor, i extra kostnader för 2025.

Samtidigt rapporterar rivalen General Motors att tullarna beräknas kosta mellan 4 och 5 miljarder dollar, cirka 38-48 miljarder kronor, efter införandet av kraftiga avgifter på utländsk bilimport.

Läs också: Danmark agerar drastiskt – bekräftar hot från USA

Text: Redaktionen