Sverige har tagit fram supervapen – ”kan uppnå herravälde”

2025 02 20

Det svenska företaget Dolprop Industries har utvecklat ett vapen som beskrivs som revolutionerande för krigföring under vatten.

Det rör sig om undervattensdrönaren Njord.

Farkosten drivs av en fena i stället för en propeller, vilket sänker bullernivån dramatiskt.

Enligt grundaren Thomas Jemt är Njord helt tyst under vattnet och kan därmed inte upptäckas av fartygs sonarsystem.

– Njord innebär att man kan uppnå herravälde över haven, säger Jemt till TV4.

Har eskalerat under Ukrainakriget

Sjödrönare har blivit ett vanligt inslag i kriget mellan Ukraina och Ryssland.

Den ukrainska marinen har använt sig av undervattensdrönare vid attacker mot ryska krigsfartyg. Många av drönarna upptäcks dock av militära sonarsystem som fångar upp farkosternas ljud.

Men eftersom Njord färdas knäpptyst under vattnet är det omöjligt för systemen att upptäcka den svenska drönaren.

Delfiner bakom uppfinningen

Den revolutionerande fentekniken har Thomas Jemt utvecklat genom att studera delfiners fenor under fem års tid.

Till en början var ambitionen att minska undervattensbuller som skadar den marima mångfalden genom att hitta ett alternativ till den traditionella propellerdriften

I december 2024 snappade dock Nato upp den svenska uppfinningen.

Dolprop Industries är ett av fem svenska företag som ingår i Natos innovationsprogram Diana (Defence Accelerator of the North Atlantic). De svenska företagen har tillsammans med 74 företag från hela försvarsalliansen fått möjlighet att utveckla tekniklösningar som ska stärka försvarsförmågan och motståndskraften i Nato.

– Det är glädjande att Sverige för första gången har företag med i Natos försvarsinnovationssatsning Diana. Vi behöver fler försvarsaktörer på marknaden och dessa utnämningar kan ge en starkare svensk försvarsindustri.

– En allt större del av försvars- och säkerhetsrelevant teknik tas fram i den civila sektorn och det blir därför avgörande att involvera framväxande bolag för att lösa militära problem, säger försvarsminister, sade försvarsminister Pål Jonson (M) när Nato-initiativet presenterades.

Foto: Jimmy Croona Försvarsmakten

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Ryssland ställer fyra ultimatum – USA säger ja till alltihop

2025 03 11

USA och dess president Donald Trump uppges ha accepterat Rysslands mycket stränga “fredsplan” för att avsluta kriget i Ukraina.

Vladimir Putin och Ryssland inledde en fullskalig invasion mot Ukraina i februari 2022.

Donald Trump har lovat att få slut på kriget.

Nu uppges USA säga ja till samtliga krav som Ryssland har lagt fram för att så ska ske, erfar Kyiv Post.

– Uppgifterna tyder på att Washington har blivit mer mottaglig för Kremls narrativ om krigets ursprung, som Moskva nu aggressivt marknadsför för västerländska åhörare, säger källor till den ukrainska tidningen.

Fyra mycket tuffa krav

Ett av de grundläggande kraven för Ryssland är att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj byts ut.

Dessutom har Kreml fyra ytterligare krav som uppges vara icke-förhandlingsbara:

1. Avsluta det västerländska militära stödet till Ukraina. Moskva kräver att alla vapentransporter, underrättelsedelningar och träning av ukrainska styrkor upphör. Om det enbart gäller USA eller även Europa är just nu oklart.

2. Erkännande av ryskockuperat territorium. Ryssland kräver att de olagligt annekterade regionerna Krym, Cherson, Zaporizhzhia, “Folkrepubliken Donetsk” och “Folkrepubliken Luhansk” erkänns internationellt som delar av Ryssland.

3. Återinföra den ryska kulturens, språkets och kyrkans framträdande plats. Ryssland vill “återställa” en prioriterad rysk kultur i Ukraina genom att införliva det ryska språket, ryska medier och den rysk-ortodoxa kyrkan i den ukrainska vardagen.

4. Återgå till Istanbulavtalets villkor. Avtalet var ett utkast till ett fredsförslag som förhandlades fram mellan Ukraina och Ryssland i mars 2022, vilket inkluderade diskussioner om Ukrainas neutralitet, säkerhetsgarantier och begränsningar av dess militär i utbyte mot att Ryssland drog tillbaka trupper. Många experter har hävdat att avtalet skulle missgynna Ukrainas intressen.

"Allt är sant, det händer verkligen"

Den ukrainska tidningen skriver också att Kreml har dragit igång en aggressiv desinformationskampanj.

Syftet är att misskreditera Zelenskyj genom att framställa honom som ett hinder för att uppnå fred.

– Ryssland försöker utnyttja spänningarna mellan de amerikanska och ukrainska presidenternas team för att driva fram “Istanbulförslaget” som krav på Ukraina för en eventuell vapenvila och framtida fredsavtal, säger en högt uppsatt ukrainsk regeringstjänsteman till Kyiv Post.

Moskva uppges också samarbeta med ukrainska politiker utomlands i syfte att få fram proryska presidentkandidater.

– Allt är sant. Det här händer verkligen, säger en källa från den ukrainska underrättelsetjänsten.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Börsen störtdyker – blodrött på marknaden

2025 03 10

Det är tuffa tider för investerare.

När det blev klart att Donald Trump skulle bli USA:s nästa president så steg börsen i USA.

Under den senaste tiden har investerare dock fått det tufft – och de röda dagarna följer varandra i synnerhet på andra sidan Atlanten.

På måndagen störtdyker den amerikanska börsen – och även i Sverige ser det tufft ut.

Störtdyker i USA

Det svenska indexet OMXSPI föll på måndagen med drygt en procent – medan OMXS30 backade 0,7 procent.

Tydliga nedgångar – men i USA ser det ännu värre ut.

I skrivande stund faller indexet S&P 500 med knappt 2,5 procent, enligt data från Marketwatch.

Trump-oro

Global marknadsvolatilitet och geopolitisk turbulens i kölvattnet av president Donald Trumps återkomst till Vita huset har lett till varningar om att den amerikanska ekonomin kan vara på väg mot en recession – men ekonomer säger att en sådan nedgång inte ligger i korten ännu.

– Jag tror inte att vi kommer att tala om en amerikansk recession. Den amerikanska ekonomin är motståndskraftig, skulle jag säga, till stor del trots Donald Trump, säger Holger Schmieding, chefekonom på Berenberg Bank, till CNBC.

“Kaos och förvirring”

Schmieding kallar Trump för en ”agent för kaos och förvirring” och säger att presidentens ”sicksackande om tullar visar att han har liten aning om de potentiella konsekvenserna av sin tullpolitik”.

Trots det uttrycker han inte någon större oro gällande USA:s ekonomi.

– Amerikanska konsumenter har pengar att spendera, och det kommer de förmodligen att göra. Arbetsmarknaden i USA är fortfarande ganska stabil, och med energipriser som kommer att sjunka lite och förmodligen några skattesänkningar och avregleringar på gång, tror jag inte att det finns någon överhängande risk för recession.

Flera länder

Röda siffror syns även i flera andra länder på måndagen – och börsindex i bland annat Danmark, Frankrike, Storbritannien, Italien, Portugal och Tyskland faller på måndagen.

En av de stora förlorarna i USA är Tesla – som tappar nästan 13 procent.

Foto: A. Hervias resp Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen